Kotlety w sosie miodowo-czosnkowym

Mam dla Was świetną alternatywę dla nieco nudnych już kotletów schabowych / z piersi kurczaka. Okazało się, że aromatyczna panierka i słodko-słony czosnkowy sos są gwarancją udanego obiadu. Tak nam smakowały, że stały się u nas hitem. Całość przygotujemy w niecałe 30 minut. Kotlety w sosie miodowo-czosnkowym najlepiej smakują podawane z ryżem, makaronem lub pieczonymi warzywami. Przepis powstał na bazie sosu znalezionego na nlrockrecipes.com.

Kotlety w sosie miodowo-czosnkowymSkładniki:

  • ok. 6 kotletów (schabowych lub z piersi kurczaka/indyka – takich jakie lubicie najbardziej)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chili)
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki sosu sojowego (najlepiej light)
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru
  • sezam do posypania
  • świeży rozmaryn do posypania
  • olej rzepakowy do smażenia

Mięso dzielimy na kotlety i delikatnie rozbijamy przez folię na ok. 0,5 cm plastry (ja użyłam mięsa z piersi kurczaka). Solimy i pieprzymy z obu stron. Do miski, w której będziemy panierować wsypujemy mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, imbir, paprykę, cayenne, gałkę oraz roztarte na pył w moździerzu – tymianek i rozmaryn. Dokładnie mieszamy. Do drugiej miseczki rozbijamy jajka, dodajemy wodę i roztrzepujemy. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju rzepakowego. Kotlety panierujemy w bułce z przyprawami, następnie w jajku, a na końcu znów w bułce – przyciskając tak, aby jak najwięcej przypraw znalazło się w panierce. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, ok. 4 minuty z każdej strony – pierwszą stronę smażąc pod przykryciem, drugą bez przykrycia.

Gdy kotlety się smażą, w rondelku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku (nie wyciskane!) – smażymy na małym ogniu – nie za długo, czosnki nie mogą zmienić koloru na ciemniejszy, bo staną się gorzkie. Dodajemy do nich świeżo tarty imbir, sos sojowy, pieprz i miód. Dusimy przez ok 5-10 minut co jakiś czas mieszając. Gdy zacznie się robić piana natychmiast trzeba podnieść garnek i zmniejszyć ogień. Usmażone kotlety przed samym podaniem zanurzamy na chwilę w gorącym sosie, podnosimy i chwilę czekamy aż odciekną. Kroimy. Na końcu posypujemy sezamem i świeżym rozmarynem. Gdy sosu miodowo-czosnkowego trochę zostanie można odrobinę polać kotlety z wierzchu. Najlepiej podawać je na ryżu lub makaronie.

Kotlety w sosie miodowo-czosnkowym

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

28 Odpowiedzi na Kotlety w sosie miodowo-czosnkowym

  1. Natalia - Poezja Smaku jula napisał/a:

    aż nabrałam ochoty na kurczaka! 😉

  2. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    pysznie przyrządzone mięso 🙂 będę musiała skorzystać z przepisu!

  3. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Przewspaniały pomysł! Koniecznie do zapamiętania:)

  4. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    ta alternatywa mi się podoba i to bardzo!
    proponuje zaraz rodzince na najbliższy obiad ;D

  5. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Dla mnie obiad pierwsza klasa .

  6. Podoba mi się pomysł na sos. Nigdy takiego nie próbowałam.

  7. Natalia - Poezja Smaku Justyna napisał/a:

    Lubię słodkie akcenty w mięsnych daniach:)

  8. Natalia - Poezja Smaku Ervisha napisał/a:

    Interesujące połączenie składników w sosie 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Fajny pomysł na niebanalne kotlety. Chętnie wypróbuję.:)
    Pozdrowienia 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Cudownie wyglądają 🙂 Ten sos musi być pyszny 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku madlene17 napisał/a:

    Jeju, ależ on musi być aromatyczny!:) Zapowiada się smakowicie:)

  12. Pyszności 🙂 Zapisuję przepis, muszę tylko kupić sos sojowy 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ojacie, to musi nieźle wchodzić! I sos genialny. A po co woda do jajek?

  14. Natalia - Poezja Smaku RewolucjeNaTalerzu napisał/a:

    Ciekawie przyprawione i podane :). Kurczaka mogę jeść codziennie 🙂

  15. kolejny rewelacyjny pomysł na obiad:) wygląda fantastycznie:) mniam mniam:)

  16. Natalia - Poezja Smaku dżemdżus napisał/a:

    Troszkę orientalne smaki, bardzo fajny pomysł na tuningowanie schabowego.

  17. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    świetny pomysł na urozmaicenie zwykłych kotletów:)

  18. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    Całkiem pokaźna lista smaków, muszą być wyjątkowo pyszne 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Lubię takie smaki 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Zapisuję/zapamiętuję do zrobienia natychmiast!

  21. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Pyszny i aromatyczny! Zapisze i spróbuje 😀

  22. Natalia - Poezja Smaku JustInka napisał/a:

    Te kotlety nie tylko pięknie wyglądają. One też musiały wspaniale smakować!

  23. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    No nie dziwię się, że zostały hitem :)!

  24. Natalia - Poezja Smaku Bogusia napisał/a:

    Zrobiłam te kotlety z kurczaka i mniej sosu i było idealnie, będę powtarzać 🙂

  25. Natalia - Poezja Smaku Marta napisał/a:

    Sos trochę nie mój klimat, ale za to panierka i mięso super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)