Kryzysowe kotlety mielone z jajek

Kotlety mielone z jajek - kryzysoweDanie z niezwykle prostych składników, do tego tanie i sycące. Pomysł na kotlety mielone z jajek znalazłam w babcinym zeszycie. To, że są proste wcale nie znaczy, że niesmaczne – mój mięsożerny mąż powiedział, że są nawet lepsze niż tradycyjne mielone. Możemy je przyrządzić z samych jajek, jak również dodać inne składniki, które całkowicie zmienią smak i charakter potrawy. Idealne, gdy „nic” nie mamy w lodówce. To także propozycja na wielkanocny stół – wszak królują wtedy wszelkie dania jajeczne. Ja użyłam jajek białych, od kur zielononóżek – mają dużo mniejszą zawartość cholesterolu – a to istotne, bo całą Wielkanoc będziemy żywić się właśnie jajkami.

Składniki:

  • 8 jajek (6 ugotowanych i 2 surowe)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku (można zastąpić pietruszką)
  • 3-4 łyżki tartego żółtego sera
  • 4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • dodatki urozmaicające smak kotletów (opcjonalne): pieczarki marynowane lub smażone, ogórki kiszone, ogórki konserwowe, papryka świeża lub marynowana, pomidory suszone, chrzan, musztarda

Gotujemy sześć jajek na twardo. Płuczemy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w drobną kostkę (możemy również wrzucić do malaksera i miksować bardzo krótko). Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju, aż zacznie brązowieć. Do jajek dodajemy pokrojony szczypiorek, usmażoną cebulę, starty na tarce żółty ser, bułkę tartą (lub kaszę) i wbijamy dwa surowe jajka. Możemy również dodać dowolny dodatek, który wymieniłam (ja dodałam łyżkę chrzanu). Dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy – tak jak tradycyjne kotlety. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotlety z jajek możemy podawać je z dowolnym sosem, warzywami lub surówką.

Kotlety mielone z jajek - kryzysowe


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

20 Odpowiedzi na Kryzysowe kotlety mielone z jajek

  1. Lasuch w kuchni napisał/a:

    Uwielbiam kotlety z jajek. Dzięki za przypomnienie, bo u mnie coś ostatnio dawno ich nie było :-)

  2. No nie wiem czy takie kryzysowe, ja bym z chęcią schrupała. skórka fajnie opieczona.

  3. Kokilka napisał/a:

    Dzisiaj postnie, więc bezmięsny obiad z jajek jak najbardziej :)

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Doskonałe na Wielki Piątek. Uwielbiam te kotlety, dawno nie robiłam!

  5. Ania napisał/a:

    moja zmora dzieciństwa! nienawidziłam ich na równi z rybnymi:P ale teraz po latach chce dać im szansę i opornie przez rok się do nich zbieram:P

  6. Pastelle napisał/a:

    A ja tam lubię takie kryzysowe dania nawet wtedy, gdy w lodówce jest trochę więcej niż nic :) Świetna propozycja na Wielkanoc :) Pycha!

  7. Magda napisał/a:

    Ślicznie wszystko podajesz. :)

  8. Patyska napisał/a:

    Lubię takie kotleciki. Ale nie wiem, czy one kryzysowe, bo jaja bio drogie ;)

    • Natalia napisał/a:

      Dlatego w jaja staram się zaopatrzać na wsi – są tańsze, żółciutkie i dużo smaczniejsze niż „eko” z supermarketu :)

  9. Anita napisał/a:

    Mogłabym je jeść i jeść i nie przestawać :)

  10. Iw napisał/a:

    Pomysł na jutrzejszy obiadek:)

  11. Samantha napisał/a:

    Przepysznie wyglądają, doskonałe w menu wielkanocnym ! Radosnych i zdrowych Swiąt !!! :)

  12. iza napisał/a:

    fajne ;) ) kiedyś robilam podobne i pamietam ze mi smakowaly

    Radosnych i smacznych świąt dla Ciebie i Twojej rodziny

  13. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo smakowite…. :) ! Natalio dla Ciebie i Twojej Rodziny życzenia Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych! Pozdrawiam!

  14. Kokilka napisał/a:

    Już jutro Niedziela Wielkanocna, więc kliknij proszę… :)

    http://kokilka.blogspot.com/2013/03/kolorowych-swiat.html

  15. lutka40 napisał/a:

    ZDROWYCH I POGODNYCH ŚWIĄT ORAZ SMACZNEGO JAJECZKA

  16. B.KLIMOWICZ napisał/a:

    NAJWYŻSZY CZAS ŻE KTOŚ Z MŁODSZEGO POKOLENIA PRZYPOMNIAŁ O DOBRYM ŻARCIU Z BARÓW MLECZNYCH W CZASACH PRL.BARDZO SMACZNE BYŁY,JUTRO PRÓBA GENERALNA W MOJEJ KUCHNI,ZOBACZYMY CZY TEŻ TAK SMACZNE BĘDĄ?

  17. Klaudiaa napisał/a:

    Mniam, mniam… Dzisiaj robię na obiadek :)

  18. Owsik1 napisał/a:

    Bardzo dobre są również z jajek startych na tarce na grubych oczkach. Ja robię do nich sos grzybowy. Są pyszne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)