Kryzysowe kotlety mielone z jajek

Kotlety mielone z jajek - kryzysoweDanie z niezwykle prostych składników, do tego tanie i sycące. Pomysł na kotlety mielone z jajek znalazłam w babcinym zeszycie. To, że są proste wcale nie znaczy, że niesmaczne – mój mięsożerny mąż powiedział, że są nawet lepsze niż tradycyjne mielone. Możemy je przyrządzić z samych jajek, jak również dodać inne składniki, które całkowicie zmienią smak i charakter potrawy. Idealne, gdy „nic” nie mamy w lodówce. To także propozycja na wielkanocny stół – wszak królują wtedy wszelkie dania jajeczne. Ja użyłam jajek białych, od kur zielononóżek – mają dużo mniejszą zawartość cholesterolu – a to istotne, bo całą Wielkanoc będziemy żywić się właśnie jajkami.

Składniki:

  • 8 jajek (6 ugotowanych i 2 surowe)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku (można zastąpić pietruszką)
  • 3-4 łyżki tartego żółtego sera
  • 4 łyżki bułki tartej lub kaszy manny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
  • dodatki urozmaicające smak kotletów (opcjonalne): pieczarki marynowane lub smażone, ogórki kiszone, ogórki konserwowe, papryka świeża lub marynowana, pomidory suszone, chrzan, musztarda

Gotujemy sześć jajek na twardo. Płuczemy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w drobną kostkę (możemy również wrzucić do malaksera i miksować bardzo krótko). Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na łyżce oleju, aż zacznie brązowieć. Do jajek dodajemy pokrojony szczypiorek, usmażoną cebulę, starty na tarce żółty ser, bułkę tartą (lub kaszę) i wbijamy dwa surowe jajka. Możemy również dodać dowolny dodatek, który wymieniłam (ja dodałam łyżkę chrzanu). Dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy – tak jak tradycyjne kotlety. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Kotlety z jajek możemy podawać je z dowolnym sosem, warzywami lub surówką.

Kotlety mielone z jajek - kryzysowe


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

20 Odpowiedzi na Kryzysowe kotlety mielone z jajek

  1. Lasuch w kuchni napisał/a:

    Uwielbiam kotlety z jajek. Dzięki za przypomnienie, bo u mnie coś ostatnio dawno ich nie było 🙂

  2. No nie wiem czy takie kryzysowe, ja bym z chęcią schrupała. skórka fajnie opieczona.

  3. Kokilka napisał/a:

    Dzisiaj postnie, więc bezmięsny obiad z jajek jak najbardziej 🙂

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Doskonałe na Wielki Piątek. Uwielbiam te kotlety, dawno nie robiłam!

  5. Ania napisał/a:

    moja zmora dzieciństwa! nienawidziłam ich na równi z rybnymi:P ale teraz po latach chce dać im szansę i opornie przez rok się do nich zbieram:P

  6. Pastelle napisał/a:

    A ja tam lubię takie kryzysowe dania nawet wtedy, gdy w lodówce jest trochę więcej niż nic 🙂 Świetna propozycja na Wielkanoc 🙂 Pycha!

  7. Magda napisał/a:

    Ślicznie wszystko podajesz. 🙂

  8. Patyska napisał/a:

    Lubię takie kotleciki. Ale nie wiem, czy one kryzysowe, bo jaja bio drogie 😉

    • Natalia napisał/a:

      Dlatego w jaja staram się zaopatrzać na wsi – są tańsze, żółciutkie i dużo smaczniejsze niż „eko” z supermarketu 🙂

  9. Anita napisał/a:

    Mogłabym je jeść i jeść i nie przestawać 🙂

  10. Iw napisał/a:

    Pomysł na jutrzejszy obiadek:)

  11. Samantha napisał/a:

    Przepysznie wyglądają, doskonałe w menu wielkanocnym ! Radosnych i zdrowych Swiąt !!! 🙂

  12. iza napisał/a:

    fajne ;)) kiedyś robilam podobne i pamietam ze mi smakowaly

    Radosnych i smacznych świąt dla Ciebie i Twojej rodziny

  13. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Bardzo smakowite…. :)! Natalio dla Ciebie i Twojej Rodziny życzenia Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych! Pozdrawiam!

  14. Kokilka napisał/a:

    Już jutro Niedziela Wielkanocna, więc kliknij proszę… 🙂

    http://kokilka.blogspot.com/2013/03/kolorowych-swiat.html

  15. lutka40 napisał/a:

    ZDROWYCH I POGODNYCH ŚWIĄT ORAZ SMACZNEGO JAJECZKA

  16. B.KLIMOWICZ napisał/a:

    NAJWYŻSZY CZAS ŻE KTOŚ Z MŁODSZEGO POKOLENIA PRZYPOMNIAŁ O DOBRYM ŻARCIU Z BARÓW MLECZNYCH W CZASACH PRL.BARDZO SMACZNE BYŁY,JUTRO PRÓBA GENERALNA W MOJEJ KUCHNI,ZOBACZYMY CZY TEŻ TAK SMACZNE BĘDĄ?

  17. Klaudiaa napisał/a:

    Mniam, mniam… Dzisiaj robię na obiadek 🙂

  18. Owsik1 napisał/a:

    Bardzo dobre są również z jajek startych na tarce na grubych oczkach. Ja robię do nich sos grzybowy. Są pyszne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)