Konfitura z czerwonej cebuli i jabłek

Konfitura z czerwonej cebuli i jabłekKonfitura z czerwonej cebuli i jabłek doskonale komponuje się z wędlinami, serami i pieczonymi mięsami. Ja najbardziej lubię ją jeść wraz z domowymi pasztetami. Jeśli pieczecie pasztet na Święta, bardzo polecam zrobienie tej prostej konfitury (inaczej: chutney’a), a przekonacie się, że zwyczajne kanapki mogą zyskać niepowtarzalny smak. Konfitura nadaje się także do pasteryzacji – możemy zrobić kilka małych słoiczków, spasteryzować i zużyć w razie potrzeby.

Składniki:

  • 5 czerwonych, dużych cebul (ok. 500 g)
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • opcjonalnie: rodzynki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Czerwone cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone cebule, co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut – aż stanie się miękka (najlepiej ją odrobinę posolić, aby się nie przypaliła). Dodajemy do niej brązowy cukier oraz jabłka. Podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie do cebuli dodajemy czosnek, wino, wodę, liście laurowe oraz octy.  Jeśli lubimy, możemy dodać także garść niewielkich rodzynków. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż cały płyn wyparuje (ok. 40-50 minut), mieszając co jakiś czas. Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i tymiankiem. Niepasteryzowaną konfiturę przechowujemy w lodówce do max. dwóch tygodni.

Konfitura z czerwonej cebuli i jabłek

 


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

20 Odpowiedzi na Konfitura z czerwonej cebuli i jabłek

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    W moim domu pasztet na święta to obowiązek, bardzo mnie więc kusisz do zrobienia takiej konfitury:)

  2. Patyska napisał/a:

    Fajna. Chyba w końcu się zabiorę za konfiturę cebulową :)

  3. Dorota Smakuje napisał/a:

    chętnie bym spróbowała

  4. Łucja napisał/a:

    brzmi pysznie :) chętnie bym spróbowała!

  5. JustInka napisał/a:

    Ja muszę przygotować na święta :) Do domowych wędlin będzie jak znalazł!

  6. skoraq cooks napisał/a:

    Uwielbiam konfitury z czerwonej cebuli, choć tej wersji jeszcze nie próbowałam. Zapowiada się przesmacznie :-)

  7. Magda111 napisał/a:

    muszę przetestować ten przepis wiele dobrych słów słyszałam o takiej konfiturze;)

  8. Magda C. napisał/a:

    Uwielbiam taką konfiturę, szczególnie w zimę :)

  9. Ania napisał/a:

    do wędlin i pasztetów idealna, ale sama jeszcze nie robiłam. muszę nadrobić, bo ciągle ją widzę na blogach:)

  10. Dzikowiec napisał/a:

    Nigdy nie robiłam, ale mam wielką ochotę. Musi smakować wspaniale :)

  11. zjedz_mnie napisał/a:

    Nie powiem jej nie, nawet nie mając pasztetu :)

  12. Brzmi i wygląda naprawdę pysznie :)

  13. Salvador Dali napisał/a:

    nigdy nie jadłam! Totalne zdziwienie!
    Ciekawi mnie bardzo smak :)

  14. Agnieszka napisał/a:

    Z chęcią spróbuję.

  15. Ja nawet bez pasztetu z chęcią spróbuję, pozdrawiam :)

  16. ELA.M napisał/a:

    Ciekawa konfitura, ale nie odważyła bym się jej skosztować (nie jestem wielbicielką cebuli).

  17. napiecyku napisał/a:

    Ciekawa jestem smaku tej konfitury, Przepadam za czerwoną cebulką… zresztą lubię każdą cebulę, ostatnio rozsmakowałam się w szalotce. Pozdrawiam:)

  18. Piotr napisał/a:

    Wspanialy dodatek nie tylko do pasztetow ale tez do wszelkiego rodzaju miesiwa.

  19. przyjemnegotowanie.pl napisał/a:

    Fakt, od dłuższego czasu zajadam się pasztetem z cukinii i co – i właśnie z taką cebula zupełnie inny smak – a teraz kolejny pomysł – konfitura do wątróbki

  20. Agnieszka napisał/a:

    Konfitura przepyszna, robiłam pierwszy raz w życiu i samą ją zjadłam, do pasztetu z pieczarek rewelacja.
    Wszystkim niedowiarkom polecam zrobić, robi się szybko i łatwo, a smak powalający. Z tej porcji wyszło mi 4 małe słoiczki :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)