Klasyczna pizza – ciasto i sos

Ostatnio jak byłam w supermarkecie zobaczyłam kolejkę pchających się do zamrażarki ludzi. Okazało się, że takim zainteresowaniem cieszyła się mrożona pizza. Na ten mrożony „smakołyk” skusiłam się będąc dzieckiem i raczej nie powtórzę tego doświadczenia. Gdy nie mamy blisko fajnej pizzerii wystarczy odrobina chęci i możemy wyczarować przepyszną, chrupiącą pizzę w domu. Podaję przepis na ciasto i sos z jakich korzystam od wielu lat.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki lekko ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół opakowania suchych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli

Mąkę, cukier, sól i drożdże wsypujemy do miski. Mieszamy łyżką. Dodajemy letnią wodę z łyżką oliwy i mieszamy przez ok. 1 minutę – uwaga, ważne: palcem wskazującym i tylko w jedną stronę! Następnie ciasto wykładamy na blat kuchenny lub stolnicę i zagniatamy, aż nie będzie się lepiło. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wałkujemy do pożądanego rozmiaru, wkładamy na blaszkę posmarowaną oliwą z oliwek i pozostawiamy na jeszcze 15 minut.

Sos pomidorowy:

  • puszka krojonych pomidorów
  • pół cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii + kilka pokrojonych listków świeżej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • ok. pół łyżeczki soli, pieprz
  • oliwa z oliwek

Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Dusimy sos na małym ogniu przez około 30 minut. Jeśli lubimy jeść pizzę razem z sosem to przekładamy sos do miseczki, natomiast jeśli chcemy tylko posmarować ciasto przed pieczeniem – to pozostały sos możemy zamrozić i wykorzystać do następnych pizz.

Dodatki:

  • ser mozzarella
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • dowolne dodatki (nie więcej niż 5) np: szynka, pepperoni, pieczarki, papryka, cebula, por, brokuły, kukurydza

Piekarnik nagrzewamy do najwyższej możliwej temperatury (prawdopodobnie 250ºC).  Wyrośnięte ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy pokrojone, ulubione dodatki (ja najbardziej lubię pizzę z salami, szynką, pieczarkami i ogórkiem kiszonym). Na wierzch układamy ser mozzarella – albo kroimy go na cienkie plastry, albo ścieramy na tarce. Posypujemy oregano i skrapiamy lekko oliwą z oliwek. Pieczemy ok. 10 minut.

Pizza

Dobra wiadomość! Istnieje też wersja studencka tej pizzy (dla niecierpliwych) – sos pomidorowy zastępujemy w niej keczupem posypanym oregano i bazylią, a zamiast czekania, aż ciasto wyrośnie: rozwałkowane wkładamy do piekarnika ustawionego na 30-40°C na 15 minut. Dopiero potem układamy dodatki i pieczemy – będzie równie szybko jak na telefon. Polecam też przepis na błyskawiczną pizzę w 15 minut – nie wymaga wyrastania.

Jak znudzi Wam się pizza tradycyjna polecam zrobić puszyste pizzowe bułeczki.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

37 Odpowiedzi na Klasyczna pizza – ciasto i sos

  1. asia napisał/a:

    Niedawno robiłam pizze, ale gdy patrzę na Twoją to znowu mam ochotę zrob ić 🙂

  2. Natalia napisał/a:

    Domową zawsze warto 🙂

  3. Marek napisał/a:

    Domowa pizza jest najlepsza! Z „miastowymi” pizzami to nigdy nie wiadomo. A jak patrzę na tę ze zdjęcia aż mam ochotę odpalić piekarnik 🙂

  4. J.C. napisał/a:

    Co ton znaczy pokrojona w piórka?

  5. J.C. napisał/a:

    A więc tak. Mój mąż był szczęśliwy jak zapytałam czy zamiast jechać do Pizzy Hut mam może zrobić znowu pizzę z przepisu Natalii. To mówi samo za siebie. 🙂

  6. Pingback: Błyskawiczna pizza w 15 minut | Poezja smaku

  7. Patrycja napisał/a:

    Najlepszy przepis na pizze;) ostatnio robiłam tą pizze dla rodziców i dziadków na kolację i stwierdzili, że jest to najlepsza pizza jaką w życiu jedli. Przepis już wędruje po mojej rodzinkce;)

  8. Ania O napisał/a:

    Pol opakowania suchych drożdży to ile dag lub lyzeczek? Nie wiem jakie opakowanie jest standardowe? Dziekuje!

    • Natalia napisał/a:

      Standardowe opakowanie suchych drożdży ma 7g. My potrzebujemy do pizzy ok. 3,5 g – to jest ok. 1 łyżeczki (lekko czubatej)

  9. santo napisał/a:

    Na zdjęciu wygląda nie gorzej niż w Pizza Hut…
    Mi, niestety, nigdy nie wychodzi równie dobra jak w pizzerii?

  10. Dominika napisał/a:

    Pizza wygląda niesamowicie 🙂
    Właśnie zabieram się za jej wykonanie 🙂
    Czy zamiast suchych drożdży mogą być zwykłe? Jeżeli tak to ile ?

    • Natalia napisał/a:

      Można, ok. 2,5 dag. Świeże drożdże wymagają rozczynu – trzeba rozrobić je z odrobiną cukru i ciepłego mleka, i dodać do reszty składników jak zaczną pracować, czyli podwoją objętość. Jako, że jest to mokry składnik będziesz potrzebowała mniej wody niż w przepisie.

  11. antolka napisał/a:

    poszukiwałam dobrego przepisu na ciasto do pizzy:) i chyba znalazlam to czego szukałam:)

    http://kuchniapelnapasji.blogspot.com

  12. dotkam7 napisał/a:

    Moje ulubione ciasto na pizze 🙂

  13. Marta Amelia napisał/a:

    Wczoraj po raz pierwszy w życiu zrobiłam sama pizzę od A do Z 🙂 Właśnie z Twojego przepisu i wyszła po prostu pyszna. Ciasto było idealne, sos bardzo smaczny.
    Jedynie musiałam trochę więcej mąki dodać w trakcie ugniatania, bo za bardzo kleiste ciasto było ( ale to taki niuans).
    Moje dodatki: tuńczyk z puszki, cebula (piórka), kapary ze słoika, papryka.

    Dzieki za ten przepis ! 🙂

    • Natalia napisał/a:

      Niestety, mąki różnych producentów różnią się chłonnością, czasem trzeba odrobinkę dosypać

  14. Jorguś napisał/a:

    Nigdy pizza kupiona nie dorówna tej zrobionej w domu. Sos zrobiłem na bazie ketchupu pikantnego z Pińczowa, bo moi domownicy lubią „pikantność”. Dziękuję za wspaniały przepis, będę z niego korzystał bardzo często, bo już jestem proszony o powtórkę. Pozdrawiam.

  15. Emilka napisał/a:

    Witaj mam pytanie czy zamiast puszki pomidorow moge zrobic z naturalnych ? ile wtedy bede musiala ich zmiksowac?Swoja droga twoje przepisy sa pychotka 😀

    • Ok. 400 g pomidorów bez skórek i gniazd nasiennych na te proporcje 🙂 zużywam do pizzy część sosu resztę mrożę w pojemnikach na lód. Potem odmrażam sobie kilka kostek do następnej pizzy.

  16. Emilia napisał/a:

    Wlasnie skonczylam jesc pizze i wyszla pyszna :Dtroche za dlugo trzymalm bo spud byl lekko chrupiący ale to nie zmienia faktu ze jest wyśmienita :Dtylko szkoda ze tak mało :)pozdrawiam

  17. Emilia napisał/a:

    Jednak zrobilam z puszki i tak bylo sporo pracy 😛

  18. Patrycja napisał/a:

    Nigdy nie komentuję przepisów, ale to najlepszy przepis na pizzę jaki wypróbowałam! Nie wierzyłam, że można osiągnąć taki efekt w domu. Miałam przepis z jednej z sieciowych polskich pizzerii i … nawet się nie umywa do tego 😀

  19. Dominika napisał/a:

    Witam!
    Właśnie chciałabym się zabrać za zrobienie pizzy z Twojego przepisu, ale muszę wiedzieć jaką średnicę miała Twoja blacha.
    Z góry dziękuję za odpowiedź. 🙂
    Pozdrawiam!

    • Pizzy nie pieczemy w blaszce. Trzeba użyć największej blachy z piekarnika i samemu, rękami uformować placek z ciasta (ja blachę wstawiam od razu do piekarnika, aby się nagrzała, a ciasto formuję na papierze do pieczenia – potem zsuwam z talerza, razem z papierem na gorącą blachę – spód jest zawsze chrupiący)

    • Dominika napisał/a:

      dziękuję za odpowiedź i dobrą radę 🙂

  20. Rosemary napisał/a:

    Robię tę pizzę raz na tydzień 🙂
    Tylko dodatki takie jak lubimy:
    – sos pomidorowy, suszone oregano, szynka, ananasy
    – klasycznie: sos pomidorowy, oregano, szynka, pomidory
    – sos pomidorowy, szpinak, pomidory
    Mozzarella wiadomo- zawsze.

    Oliwą smaruję dużą blachę z piekarnika, ciasto wstępnie rozwałkowane rozciągam i formuję na całej blasze, więc jest prostokątna, cieniutka. Zawsze wychodzi ekstra, chrupiąca, pizza pyszna. Już nie pamiętam kiedy zamawiałam pizzę na telefon 😀
    Nie mówiąc już o kupowaniu mrożonej… 😉

  21. Natali napisał/a:

    Jak duża pizza wychodzi z tego przepisu na ciasto, duża blacha z piekarnika?

  22. Natali napisał/a:

    Czy można ciasto zamrozić, jeśli zrobimy z podwójnej porcji?

  23. lukko napisał/a:

    Jaką trzeba mieć siłę w palcu wskazującym żeby zagnieść ciasto:))

    • Zagnieść to pewnie dużą 🙂 do przepisu wystarczy wymieszać palcem do połączenia składników, a potem zagnieść tradycyjnie – dzięki tej sztuczce jest dużo szybciej

  24. Rosemary napisał/a:

    Klasyczny zestaw dodatków: ser, szynka, pomidory.
    Pozdrawiam!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)