Ketchup z cukiniiKetchup z cukinii to świetna alternatywa dla ketchupu typowo pomidorowego – choć prostsza i równie pyszna. Domowy ketchup (a może powinnam pisać keczup?) przygotowywałam z babcią wiele razy jako mała dziewczynka. Używałam go do chrupiących zapiekanek, pizzy i hot-dogów. Nigdy nie zamieniłabym go na sklepowy. Gdy zobaczyłam przepis na nietypowy ketchup z cukinii u Majanki i Dzikowca od razu wiedziałam, że wcześniej czy później go zrobię. Zmieniłam lekko proporcje oraz przyprawy – na te babcine. Wyszedł po prostu pyszny i przypomniał mi beztroskie dzieciństwo.

  • 1,5 kg cukinii *
  • 0,5 kg cebuli (5-6 sztuk)
  • 2 czerwone papryki
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub całe 4 ziarenka)
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków (lub 4 całe goździki)
  • od 1/2 do 1 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) – ilość wg uznania
  • ok. 2 łyżki soli

Cukinie myjemy, obieramy i odcinamy końcówki. Jeśli cukinie są duże, wycinamy gniazda nasienne. Trzemy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Papryki myjemy i pozbywamy się gniazd nasiennych – także trzemy na tarce lub rozdrabniamy. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę lub rozdrabniamy.

Wszystkie warzywa umieszczamy w dużym garnku i posypujemy dwoma łyżkami soli. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na noc (lub co najmniej 4-5 godzin). Po tym czasie warzywa zagotowujemy i gotujemy do czasu, aż rozpadną się na papkę (ok. 40 minut). Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet. Gotujemy przez 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy (liście laurowe, ziele, goździki, pieprz, paprykę słodką i chili) oraz wyciskamy ząbek czosnku. Mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. Wyławiamy liście laurowe (jeśli daliśmy ziele i goździki w całości to także wyławiamy) i miksujemy ketchup blenderem.

Wrzący ketchup z cukinii przelewamy do wyparzonych wrzątkiem słoików. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej niż 2 miesiące możemy go zapasteryzować.

Ketchup z cukinii

* Cukinii o małych małych rozmiarach możemy użyć w całości, natomiast z tych większych należy wyciąć gniazda nasienne (waga z przepisu dotyczy warzyw po ewentualnym oczyszczeniu)

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!