Mój kaszak

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 4,67 z 5)
Loading...Loading...

KaszakCiasto o wielu nazwach: miodownik, miodowiec, ciasto greckie, kaszowiec, miodowa stefanka, ciasto z kaszą, a dla mnie po prostu… kaszak. Nazwałam tak to ciasto przypadkowo, przyjęło się i funkcjonuje u mnie tak od dawna :) To jedno z moich ulubionych – nie jest słodkie, za to wilgotne i z niezwykłą masą kaszową. Jest wysokie -  ma ok. 6 warstw – ale za to samej pyszności.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/3 margaryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 4-5 łyżek miodu

Masa:

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 litr mleka
  • 8 łyżek kaszy mannej

Ze wszystkich składników na placek zagnieść ciasto.  Będzie dość lepiące. Blaszkę ok. 35 cm x 20 cm wyłożyć pergaminem i łyżką maczaną w wodzie rozsmarować na niej 1/3 ciasta. W ten sam sposób pieczemy 3 placki w 180ºC – należy je wyjąć, gdy tylko się zarumienią. Placki kroimy jak tort na dwie warstwy  (jak nam się uda mogą być też trzy). Przygotowujemy masę. Na gorącym mleku gotujemy 8 łyżek kaszy. Następnie studzimy.  Miksujemy masło z cukrem i dodajemy stopniowo po łyżce kaszy. Ciasto przekładamy masą, każdą warstwę dociskając do poprzedniej. Możemy polać polewą, ugotowaną z poniższych składników.

Polewa:

  • 2 łyżki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody

Ciasto schładzamy w lodówce. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy placki zwilgotnieją od masy. Do ciasta na zdjęciu dodałam ciemny miód spadziowy dlatego ciasto ma tak intensywny kolor.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Włoska pokusa
Wszystko co dobre w jednym cieście - migdały, czekolada, mak...
Ciasto cukiniowe z czekoladą i orzechami
Nie sposób było patrzeć obojętnie na oryginalny cukiniowo-li...
Chlebek bananowy
Tak naprawdę ni to chleb, ni to ciasto. Chlebek bananowy to ...
Miękkie pierniczki (Lebkuchen)
Miękkie pierniczki należą do moich ulubionych. W tym roku (p...

7 Odpowiedzi na Mój kaszak

  1. karmel-itka napisał/a:

    nigdy się z panem Kaszakiem nie spotkałam.
    szkoda, bo wygląda na bardzo poukładanego placka ;]

  2. Samantha napisał/a:

    Słyszałam, że ciasto jest pyszne, nigdy go nie piekłam, Twoje wygląda bardzo kusząco. Pozdrawiam :)

  3. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ciasta z kaszą manną nie przekonywały mnie tak do końca, ale Twoje wygląda tak cudnie, że przecież nie może być niedobre. Musi być pyszne :-D

  4. Ania napisał/a:

    U mnie kaszakiem nazywało się piróga biłgorajskiego. Z kaszą gryczaną. A z manną ciocia nazywała mannowcem. ;)
    Dobre było!
    Pozdrawiam
    Ania

  5. minia napisał/a:

    Kszak to jest z kaszy gryczanej tzw,biłgorajski a nie z kaszy mannej

  6. małgoś napisał/a:

    cudownie wygląda :) ,,odlożyłąm do upieczenia,,,może i mnie się tak pięknie kiedyś uda,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)