Mój kaszak

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 głosów, średnia: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

KaszakCiasto o wielu nazwach: miodownik, miodowiec, ciasto greckie, kaszowiec, miodowa stefanka, ciasto z kaszą, a dla mnie po prostu… kaszak. Nazwałam tak to ciasto przypadkowo, przyjęło się i funkcjonuje u mnie tak od dawna :) To jedno z moich ulubionych – nie jest słodkie, za to wilgotne i z niezwykłą masą kaszową. Jest wysokie -  ma ok. 6 warstw – ale za to samej pyszności.

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/3 margaryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 4-5 łyżek miodu

Masa:

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 litr mleka
  • 8 łyżek kaszy mannej

Ze wszystkich składników na placek zagnieść ciasto.  Będzie dość lepiące. Blaszkę ok. 35 cm x 20 cm wyłożyć pergaminem i łyżką maczaną w wodzie rozsmarować na niej 1/3 ciasta. W ten sam sposób pieczemy 3 placki w 180ºC – należy je wyjąć, gdy tylko się zarumienią. Placki kroimy jak tort na dwie warstwy  (jak nam się uda mogą być też trzy). Przygotowujemy masę. Na gorącym mleku gotujemy 8 łyżek kaszy. Następnie studzimy.  Miksujemy masło z cukrem i dodajemy stopniowo po łyżce kaszy. Ciasto przekładamy masą, każdą warstwę dociskając do poprzedniej. Możemy polać polewą, ugotowaną z poniższych składników.

Polewa:

  • 2 łyżki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody

Ciasto schładzamy w lodówce. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy placki zwilgotnieją od masy. Do ciasta na zdjęciu dodałam ciemny miód spadziowy dlatego ciasto ma tak intensywny kolor.


Zobacz także:

7 Odpowiedzi na Mój kaszak

  1. karmel-itka napisał/a:

    nigdy się z panem Kaszakiem nie spotkałam.
    szkoda, bo wygląda na bardzo poukładanego placka ;]

  2. Samantha napisał/a:

    Słyszałam, że ciasto jest pyszne, nigdy go nie piekłam, Twoje wygląda bardzo kusząco. Pozdrawiam :)

  3. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ciasta z kaszą manną nie przekonywały mnie tak do końca, ale Twoje wygląda tak cudnie, że przecież nie może być niedobre. Musi być pyszne :-D

  4. Ania napisał/a:

    U mnie kaszakiem nazywało się piróga biłgorajskiego. Z kaszą gryczaną. A z manną ciocia nazywała mannowcem. ;)
    Dobre było!
    Pozdrawiam
    Ania

  5. minia napisał/a:

    Kszak to jest z kaszy gryczanej tzw,biłgorajski a nie z kaszy mannej

  6. małgoś napisał/a:

    cudownie wygląda :) ,,odlożyłąm do upieczenia,,,może i mnie się tak pięknie kiedyś uda,,,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>