Kasza jaglana z truskawkami - jaglankaKasza jaglana z truskawkami, czyli truskawkowa jaglanka. To śniadanie, które mimo tego, że jest „na słodko”, jest wyjątkowo zdrowe. Do tego lekkie i sycące jednocześnie. Kasza jaglana ma dużo żelaza, pomaga walczyć z zakwaszeniem organizmu i… katarem. Do tego truskawki, które nadają słodyczy i smaku z dzieciństwa. Dopełnieniem są chrupiące migdały. Świetne śniadanie zarówno dla dzieci jak i dorosłych, które może zachęcić do jedzenia kaszy.

Kasza jaglana z truskawkami:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka zwykłego lub roślinnego
  • 1-2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • do wyboru: posiekane migdały, orzechy nerkowca lub starta, gorzka czekolada
  • świeże, słodkie truskawki (ok. 2 szklanki, pokrojonych na małe części)

Zagotowujemy cały czajnik wody. Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem z czajnika, a następnie płuczemy pod zimną wodą. W rondelku zagotowujemy mleko z dodatkiem wody. Dodajemy kaszę, miód (lub syrop), ekstrakt waniliowy oraz cynamon. Gotujemy co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka (ok.15 minut). W tym czasie drobno kroimy truskawki (ja lubię jak jest ich dużo). Dodajemy je pod koniec gotowania kaszy (trochę zostawiamy do posypania) i gotujemy razem ok. 2 minuty, ciągle mieszając. Przekładamy jaglankę do dwóch miseczek. Posypujemy odłożonymi truskawkami, płatkami migdałowymi lub nerkowcami. Można też użyć odrobiny tartej czekolady.

Kasza jaglana z truskawkami - jaglanka

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!