Jajko zapiekane w kokilceKto powiedział, że pyszne śniadanie musi być skomplikowane? Odgrzebałam stary przepis Nigelli Lawson (Nigella Ekspresowo) na szybkie zapiekane jajko w kokilce, aromatyzowane truflową oliwą. Sama się dziwię, że tak banalna rzecz może być tak pyszna. Oliwa nadaje daniu charakteru, a maczane chrupiące grzanki są wręcz stworzone dla jajka. Składniki dowolnie powielamy.

Składniki:

  • duże jajko (najlepiej wiejskie)
  • odrobina masła
  • łyżeczka słodkiej śmietany
  • kropla oliwy aromatyzowanej zapachem białych trufli (można zastąpić inną)
  • sól, pieprz
  • pieczywo na grzanki

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Kokilkę lub małą miseczkę żaroodporną smarujemy masłem. Wbijamy jajko, posypujemy solą i pieprzem, a następnie polewamy śmietanką. Na wierzch wlewamy odrobinkę smakowej oliwy. Kokilkę wstawiamy do kąpieli wodnej (czyli do większego naczynia, wypełnionego wrzątkiem do połowy kokilki) i wstawiamy całość do piekarnika. Pieczemy 12 minut. Podajemy z tostami lub grzankami – ja skropiłam pokrojoną bagietkę truflową oliwą, a następnie podpiekłam na suchej patelni grillowej.

Jajko zapiekane w kokilce

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!