Jajko na szpinakuProste, szybkie i zdrowe śniadanie. Choć najbardziej lubię słodkie śniadania, to przecież nie można ich jeść w nieskończoność. Zaczęłam coraz bardziej lubić szpinak i postanowiłam wykorzystać go w porannym posiłku. Świetnie łączy się on z rozpływającym się żółtkiem jajka w koszulce. Jeśli nie czujecie się na siłach przygotować jajka w ten sposób – świetnie też będzie pasować sadzone.

Składniki dla 2-óch osób:

  • 2 średniej wielkości jajka
  • 2 kromki ciemnego pieczywa
  • 1 łyżeczka octu winnego (lub kwasek cytrynowy)
  • ok. 200 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Chleb wkładamy do tostera (możemy też potrzymać go 5 minut w gorącym piekarniku lub na patelni). Szpinak odparowujemy na gorącej patelni. W tym czasie w garnuszku gotujemy wodę z dodatkiem soli i octu (można zastąpić go odrobiną kwasku). Gdy woda zacznie wrzeć, delikatnie zamieszajmy ją łyżką w jedną stronę, jajko wbijamy do filiżanki i powoli wlewamy je w środek „wiru”. Za chwilę podobnie postępujemy z drugim jajkiem. Gotujemy je tak przez ok. 2 minuty. Do szpinaku, gdy zgęstnieje dodajemy śmietanę, wyciśnięty czosnek i dodajemy pomidorki przekrojone na pół. Mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy więcej. Na tosty wykładamy gotowy szpinak z pomidorkami, a na wierzchu układamy odcedzone jajko, które delikatnie posypujemy solą i pieprzem do smaku.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!