Jajka po barcelońsku

Jajka po barcelońskuDzisiejsze śniadanie jest niezwykle sycące. W sam raz po długim celebrowaniu zwycięstwa lub zapijaniu porażki polskiej reprezentacji na Euro 😉 A śniadanie niezwykłe – hiszpańskie, wprost ze słonecznej Barcelony. U mnie było ono daniem obiadowym. Muszę przyznać, że bardzo smakowało mi połączenie warzyw z chorizo i jajkami. To zdecydowanie coś innego niż zwykle. Składniki dla 4 osób.

Składniki:

  • 20 dag fasolki szparagowej
  • duża czerwona papryka
  • 20 dag chorizo (lub kiełbasy paprykowej) – można zastąpić zwykłą
  • 2 pomidory
  • 1 cebula (ja użyłam czerwonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • olej – ok. 7 łyżek
  • ostra papryka w proszku
  • sól, pieprz

Fasolkę należy oczyścić z końcówek i gotować przez ok. 5 minut we wrzątku. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Nastawiamy piekarnik na 160°C. Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę oraz pokrojoną paprykę w długie paseczki.  Dodajemy wyciśnięte czosnki, pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz fasolkę. Smażymy przez 5 minut mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy potrawę solą, pieprzem i ostrą papryką – wg uznania.  Przekładamy do żaroodpornego naczynia robimy 4 wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Zapiekamy, aż jajka się zetną (ok. 15 minut).

Przepis dodaję do akcji Śniadaniarnia, prowadzonej na Durszlaku przez Patrycję z Waniliowej Kuchni.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

13 Odpowiedzi na Jajka po barcelońsku

  1. Natalia - Poezja Smaku Elexis napisał/a:

    Aż ślinka cieknie na coś takiego!

  2. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Mniam, wygląda wspaniale! Chciałoby mi się zjeść takie śniadanie. Najlepiej w Barcelonie:)
    Pozdrawiam.

  3. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    Pycha;) Uwielbiam kuchnię hiszpańską, więc będę musiała wypróbować;)

  4. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Z chęcią się wproszę na tak pyszny obiad 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Jak na śniadanie, to dla mnie za konkretnie 😉 Ale jako kolacja będzie idealnie. Fajne połączenie, mniam 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Krysia napisał/a:

    U Ciebie obiad a ja zdecydowanie widzę Twoją propozycję na kac śniadanie. Po najbliższej imprezie wypróbuje 😉

  7. Natalia - Poezja Smaku Iza napisał/a:

    bardzo apetycznie to wygląda 😉

  8. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Muszą być przepyszne!!!!

  9. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Wygląda to wszystko wspaniale 😀 Te kolory są cudowne. Aż chciałabym się wgryźć w monitor.

  10. Natalia - Poezja Smaku Ewa Biedr_ona napisał/a:

    Jak to jest ślicznie podane, aż żal zjadać ;-D

    http://www.przysmakiewy.pl

  11. Natalia - Poezja Smaku wulkan-smaku napisał/a:

    Świetny przepis !

  12. Natalia - Poezja Smaku Anka napisał/a:

    Pyszne 🙂 ps. przysmakiewy to niezla tandeta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)