Jagodzianki z mascarponeJagodzianki z mascarpone to cudowne drożdżówki. Uwielbiam tradycyjne jagodzianki, dlatego zdecydowałam się wypróbować wersję z mascarpone. Serek, który jest tak naprawdę bardzo tłustą śmietaną, świetnie się sprawdza w cieście drożdżowym. Jagodzianki są wilgotne i puszyste. Można zajadać je same, z lukrem, z kruszonką lub tak jak ja – z jednym i drugim. Przyznam, że nie lubię jagodzianek z cukierni – smakują trochę chemicznie – te domowe za to mogłabym jeść bez końca.

Jagodzianki z mascarpone (18 szt.):

  • 1 litr jagód
  • 1 płaska łyżeczka mąki (skrobii) ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 6 łyżek białego, drobnego cukru
  • 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki)
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Do dużej miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Robimy wgłębienie. Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka, dodając 2 łyżki mąki z miski i łyżkę cukru. Wlewamy w zagłębienie w mące i lekko przysypujemy z wierzchu mąką. Zostawiamy na 15 minut. Jajka ubijamy na puch z pozostałym cukrem i dodajemy do miski z mąką i drożdżami. Wlewamy pozostałe mleko (lekko podgrzane) i mascarpone. Mieszamy wszystko łyżką, dodając stopniowo stopione masło. Gdy składniki się połączą wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.

Jagody myjemy, przebieramy i delikatnie mieszamy z cukrem pudrem i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i zagniatamy przez chwilę ponownie. Dzielimy ciasto na 18 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczamy mocno w dłoniach i nakładamy czubatą łyżkę jagód. Zlepiamy brzegi i wykładamy łączeniem do dołu na największą blachę od piekarnika wyłożoną papierem – zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Po tym czasie jagodzianki smarujemy odrobiną mleka, posypujemy kruszonką jeśli używamy (przepis na dole, można zrezygnować z kruszonki, jeśli nie lubimy) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160° na ok. 20 min. Przestygnięte jagodzianki możemy delikatnie polać lukrem.

Kruszonka: 5 łyżek mąki, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki masła – wszystko rozetrzeć między palcami
Lukier: 1 szklanka cukru pudru rozmieszana z 2-3 łyżkami wody

Przepis pochodzi z bloga Kasi – Gotowanie cieszy. U mnie z malutkimi zmianami.

Jagodzianki z mascarpone

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!