Jagodowe smoothieSmoothie czyli po prostu owocowy koktajl. W tym roku nastała swoista moda na przyrządzanie smoothie – szczególnie w szalonych kolorach. Ja się z tego bardzo cieszę – to wyjątkowo zdrowe napoje. Najbardziej lubię pić smoothie na śniadanie – mam wtedy wrażenie, że jestem napełniona porcją witamin na cały dzień. Taki napój dodaje energii 🙂 Ten koktajl możemy przyrządzić z jagód lub borówek amerykańskich. Jeśli chcemy uzyskać mocno zimne, zmrożone smoothie – użyjmy mrożonych owoców – smoothie będzie wtedy miało konsystencję lodowego shake’a.

Składniki:

  • ok. 200 g jagód lub borówek
  • 150 g jogurtu waniliowego (lub naturalnego z dodatkiem cukru wanilinowego lub ekstraktu)
  • ok. 2 łyżeczki miodu (zależnie od preferencji więcej lub mniej)
  • ok. 2  szklanki zimnego mleka (im więcej tym rzadsze smoothie)

Używając melaksera lub blendera miksujemy jagody na mus (jak mamy owoce mrożone – nie musimy ich rozmrażać). Dodajemy jogurt i miód – miksujemy ponownie. Następnie dodajemy mleko (możemy dodawać je po trochu, aby kontrolować pożądaną gęstość napoju).  Przelewamy do wysokich szklanek.

PS: Pietruszka na zdjęciu udaje miętę, której mi zabrakło do ozdoby, ale ciiii…

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!