Naleśniki idealne - przepis podstawowyChyba nie znam nikogo kto nie lubiłby naleśników. Ukochane danie dzieci i świetny pomysł zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację. W mojej rodzinie najlepszy przepis na naleśniki ma babcia – podpytałam o jej tajemnice. Najważniejsza to dodanie do naleśników czegoś gazowanego. Druga to obowiązkowe odpoczywanie ciasta. Ja dodałabym jeszcze dobrą patelnię – najlepiej specjalną, płaską do naleśników – sama przekonałam się, że wszelkie placki wychodzą z niej dużo lepsze. Dzięki tym prostym sztuczkom naleśniki wychodzą idealne. Przepis na 7-9 cienkich sztuk. Naleśniki polecam robić od razu z podwójnej porcji – u mnie wychodzi wtedy 18!

Naleśniki – składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1 niepełna szklanka mąki (ok. 130-140g)
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju
  • szczypta soli
  • ok. 1/3 szklanki mineralnej wody gazowanej
  • opcjonalnie do naleśników na słodko: 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • olej lub klarowane masło do smażenia

Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy do nich mleko, ekstrakt, stopione masło i na końcu miksujemy z mąką. Odstawiamy ciasto na pół godziny do odpoczęcia – nie ruszamy w tym czasie miski. Na zazwyczaj robię ciasto na naleśniki dzień wcześniej i odstawiam na noc do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej – w ilości ok. 1 łyżeczki, którą najlepiej rozprowadzić pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym po całej patelni. Przed samym smażeniem wlewamy do ciasta wodę gazowaną – najpierw ok. 1/3 – u mnie tyle wystarcza, ale jeśli ciasto po wymieszkaniu jest za gęste można dolać odrobinę więcej. Ciasto nabieramy łyżką wazową, wlewamy na patelnię, podnosimy ją i powoli kręcąc rozprowadzamy ciasto po całym dnie – im cieńsze naleśniki tym lepsze. Stawiamy na ogień i smażymy ok. 1 minutę (aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki). Naleśnik przekręcamy łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30 sek. Przed smażeniem następnego znów wlewamy i rozprowadzamy olej (nawet jeśli mamy nieprzywierającą patelnię, nie rezygnujmy z tłuszczu – idealne naleśniki będą smaczniejsze). Gotowe można nadziać dowolnym farszem (słodkim lub słonym).

Przykładowe nadzienia słodkie: dżem lub powidła, twarożek z miodem i rodzynkami, smażone jabłka z cynamonem, mascarpone z truskawkami, banany z masłem orzechowym lub nutellą, owoce sezonowe, bita śmietana, chałwa, lody.

Przykładowe nadzienia słone: pieczarki przesmażane z cebulą, szpinak z fetą, sery pleśniowe, sos boloński (z mięsem mielonym), kurczak z pomidorami i mozzarellą, szynka lub salami z żółtym serem,  ziołowy serek z wędzonym łososiem, chili con carne, parówka z serem, miks warzyw z przyprawami, jajko sadzone z serem i suszonymi pomidorami.

A jakie są Wasze ulubione naleśniki? Ja najbardziej uwielbiam je w połączeniu z truskawkami, bitą śmietaną i czekoladowym sosem oraz po prostu z syropem klonowym 🙂

Najpyszniejsze cienkie naleśniki

 

Najlepsze naleśniki

Cienkie naleśniki z patelni

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!