Hummus - pasta z ciecierzycy i tahiniOd dłuższego czasu miałam ochotę na hummus – smarowidło z kuchni arabskiej. Jest to pasta, której głównymi składnikami są ciecierzyca, czosnek i tahini (pasta sezamowa). Gotowa tahini jest dość droga, lecz można łatwo przyrządzić ją w domu. Hummus świetnie nadaje się do smarowania pieczywa np. pity – ja uwielbiam go z cebulowym, domowym chlebem. Doskonale zastępuje wędlinę – świetna alternatywa dla wegetarian. Można używać go także jako dip do maczania grissini czy chrupkich warzyw (marchewka, papryka, ogórek).

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (240 g po odsączeniu)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki pasty tahini
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta chili w proszku
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) – można pominąć
  • pół łyżeczki soli morskiej

Tahini:

  • 1 szklanka sezamu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oleju sezamowego

Tahini: Sezam wsypujemy na suchą patelnię i prażymy, aż zacznie być lekko złoty. Nie możemy dopuścić aby ziarna stały się brązowe – wystarczy podgrzewać około 2 minuty. Uprażony sezam mielimy z dodatkiem soku z cytryny i oleju sezamowego około 5-7 minut, do uzyskania gęstej pasty – najlepiej za pomocą malaksera lub porcjami młynkiem do kawy. Otrzymana pasta, tahini, może być przechowywana w lodówce do miesiąca czasu.

Hummus: Najszybciej otrzymamy hummus z ciecierzycy w puszce / słoiku (jeśli mamy suche ziarna należy je moczyć co najmniej przez dobę, a następnie gotować ok. 1 godziny, aż do miękkości – jednak jako, że ciecierzyca w zalewie nie traci wartości odżywczych warto iść na skróty). Odsączoną ciecierzycę (wody nie wylewamy, może się przydać) miksujemy za pomocą malaksera lub blendera wraz z tahini, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, chili, solą i kminem. Jeśli otrzymana pasta jest zbyt gęsta, dodajemy trochę wody z puszki po ciecierzycy. Przed podaniem przyozdabiamy mieloną, słodką papryką i oliwą z oliwek.

Hummus - pasta z ciecierzycy i tahini

Hummus polecam także w wersjach smakowych – np. z papryczkami chili, suszonymi pomidorami, upieczonymi burakami, dynią czy rozmarynem.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!