Hiszpańska carbonara

Hiszpańska carbonara - makaron z chorizoUwielbiam włoską carbonarę – to jeden z moich ulubionych makaronów. W książce Jamiego Olivera znalazłam jej zupełnie inną odmianę. Hiszpańska carbonara z oryginałem nie ma wiele wspólnego – po prostu włoskie składniki zamieniono na typowo hiszpańskie. Jak zwał, tak zwał – makaron z chorizo po prostu musi świetnie smakować. I tak było. Przyjemnie ostry od chili, paprykowy od chorizo, orzeźwiający od cytryny, ziołowy od rozmarynu. Danie typowo męskie, każdy facet będzie zadowolony (ostre dziewczyny także!). Na pewno ją jeszcze powtórzę, bo robi się ją błyskawicznie – dam tylko odrobinę więcej chili (dałam pół papryczki) i odrobinę mniej cytryny niż w przepisie.

Hiszpańska carbonara – składniki:

  • 320 g makaronu penne
  • 70 g kiełbasy chorizo
  • 1/2 – 1 czerwona papryczka chili
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duże jajko
  • ok. 20-30 g sera manchego lub parmezanu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. W tym czasie w niewielkim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego jogurt naturalny, starty ser, sok z cytryny oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy.

Chorizo kroimy na plasterki lub mniejsze części. Podsmażamy je na jednej łyżce oliwy z oliwek na dużej patelni. Dodajemy do niego posiekane listki rozmarynu, drobno posiekaną chili bez pestek i wyciśnięte ząbki czosnku. Przesmażamy przez 1-2 minuty i dodajemy odcedzony makaron (zachowujemy trochę wody z gotowania). Dokładnie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia. Dodajemy przygotowany sos i 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu. Mieszamy przez około dwie minuty, aż jajko ugotuje się od gorącego makaronu. Można też postawić na gorący (ale wyłączony) palnik i mieszać. Od razu podajemy.

Hiszpańska carbonara - makaron z chorizo


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

24 Odpowiedzi na Hiszpańska carbonara

  1. Ania napisał/a:

    dobry makaron nie jest zły, wręcz wskazany 🙂

  2. Patyska napisał/a:

    Ja tam nie jestem ostrą dziewczyną, ale michę takiego makaronu wciągnęłabym raz dwa 😉

  3. Magda C. napisał/a:

    Uwielbiam takie makarony, pyszności! 🙂

  4. Ervisha napisał/a:

    Makaronik fajna sprawa ;D

  5. lutka40 napisał/a:

    Musi byc pyszny

  6. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    No to już mam podpowiedź na dzisiejszy obiad. Pyszności, które uwielbiam 🙂

  7. napiecyku napisał/a:

    Pysznie się zapowiada, makarony to mój ulubiony obiad :))

  8. dżemdżus napisał/a:

    Kocham włoszczyznę w każdej postaci (makarony, pizze itp)

  9. To też moje ulubione danie. Pięknie podałas Natalio i przepysznie 🙂

  10. skoraq cooks napisał/a:

    Ja, ossstrrrra dziewczyna zgłaszam się po słuszną porcyjkę 😉

  11. Voyagedegustacje napisał/a:

    Lubię taką prostotę! pyszny makaron!

  12. Ola in the kitchen napisał/a:

    Mniam, ale pyszności 😀

  13. Zakątek Smaku napisał/a:

    To zdecydowanie moje smaki! Pycha ! 🙂

  14. JustInka napisał/a:

    Ja jestem makaroniara straszna. Chętnie przetestuję wersję hiszpańską!

  15. judik napisał/a:

    Świetna kombinacja! Koniecznie do spróbowania 🙂

  16. Dzikowiec napisał/a:

    Zdecydowanie moje smaki 🙂

  17. Majana napisał/a:

    zjadłabym. A wiesz, że nie jadłam chorizo jeszcze/? Byłam w Hiszpanii i zupełnie nie wiem,dlaczego chorizo tam nie jadłam 😉

  18. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Chętnie się skuszę na takie hiszpańskie smaki!

  19. Kaś napisał/a:

    aaa już po kolacji, ale patrząc na Twoje danie aż w brzuchu burczy 😉

  20. Pyszności 🙂 Świetna propozycja obiadowa!

  21. iza napisał/a:

    takie danie na pewno by mi smakowalo mniamm

  22. Marzena napisał/a:

    Pycha 🙂 uwielbiam makaron pod każdą postacią 🙂

  23. Marta napisał/a:

    Dodaję do mojej listy ‚must eat’!!
    niewiele jest makaronów, które mnie zaskoczą, a ten zaskoczył.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)