Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli

Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli – są po prostu idealne. Jak marzę o domowym burgerze, to ten właśnie tak smakuje. Grube mięso solidnie przyprawione kuminem i kolendrą, chrupiąca z wierzchu i puszysta w środku bułka, karmelizowana słodka cebula oraz orzeźwiający, majonezowy sos aioli (oczywiście domowy, z nutą bazylii i cytryny). Małż stwierdził, że wiele burgerów pochłonął w życiu, ale te były najlepsze. Najlepsza rekomendacja ciesząca serducho – warto było się narobić, bo gdy sos i bułki robimy samodzielnie trudno domowe burgery nazwać fast foodem :) .

Hamburgery z karmelizowaną cebuląHamburgery:

  • 500 g mielonej wołowiny (ok. 15-20% tłuszczu)
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1,5 łyżeczki ziaren kolendry
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Bazyliowe aioli:

  • 3/4 szklanki liści świeżej bazylii
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko ekologicznego jaja
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Karmelizowana cebula i dodatki:

  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • pół paczki świeżej rukoli
  • 4 ogórki konserwowe

Bazyliowe aioli: Zaczynamy od aioli, ponieważ gotowy sos musi postać co najmniej godzinę w lodówce, aby się przegryzł. Umieszczamy żółtko i czosnek w malakserze (jeśli nie mamy, żółtko możemy miksować mikserem, a czosnek wycisnąć). Blendujemy/miksujemy, a następnie dodajemy sok z cytryny i kontynuujemy miksowanie. Dodajemy bazylię (do malaksera nie potrzeba rozdrabniać, do miksera należy bardzo drobno pokroić). Dodajemy 2 łyżeczki oliwy (spróbujcie najpierw czy nie jest gorzka, do aioli najlepsza jest oliwa łagodna lub olej) i dalej blendujemy. Gdy sos będzie gładki dodajemy kolejne 2 łyżeczki, a potem jeszcze następne. Potem oliwę/olej możemy już wlewać cienką strużką nie przerywając miksowania. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem – aioli powinno być gęste, kremowe i delikatne. Chowamy do lodówki.

Burgery: Do zmielonej wołowiny (lepiej poprosić o zmielenie w sklepie, niż kupować w tackach) ścieramy na drobnej tarce parmezan. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, musztardę dijon, sos Worcestershire. Solidnie solimy i dodajemy świeżo mielony pieprz (a jeszcze lepiej młotkowany). Kolendrę i kumin rozcieramy w moździerzu – dodajemy do mięsa. Całość szybko wyrabiamy ręką (mięso nie lubi długiego wyrabiania). Zostawiamy na 20-30 minut, w tym czasie przygotowujemy cebule.

Karmelizowana cebula: Na małej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebule obrane i pokrojone w półplasterki. Dodajemy szczyptę soli i smażymy minutę-dwie, po czym dodajemy 2 łyżki wody, nakrywamy patelnię i dusimy 10 minut na niedużym ogniu. Po tym czasie zwiększamy płomień na duży, posypujemy całość cukrem, dodajemy ocet i smażymy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając – woda wyparuje, a cebula zacznie się karmelizować.

Burgery formujemy w kształt kotletów o 1 cm – 1,5 cm grubości (ok. 6 sztuk). Kładziemy na silnie rozgrzaną patelnię grillową (lub zwykłą) z rozsmarowaną odrobiną oleju lub oliwy. Podczas smażenia nie spłaszczamy kotletów łopatką – wypłyną wtedy wszystkie soki. Smażymy ok. 2 minut z każdej strony.

Bułki (szczególnie polecam te bułki do hamburgerów) przekrawamy na pół i kładziemy na silnie rozgrzaną patelnię grillową (lub zwykłą żeliwną) z odrobiną oliwy (można także przyrumienić pod grillem w piekarniku). Trzymamy bułki na patelni przez ok. 1,5 minuty – najlepiej samemu kontrolować, aby ich nie przypalić. Na bułce układamy pokrojone ogórki, burgera posmarowanego aioli, karmelizowaną cebulę oraz rukolę – przykrywamy i od razu jemy.

Hamburgery z karmelizowaną cebulą

Hamburgery z karmelizowaną cebulą

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

39 Odpowiedzi na Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli

  1. Królowa Karo napisał/a:

    Nie znałam sosu aioli, ale przy najbliższej okazji muszę go wypróbować.

  2. Aleee kanapaa, ale bym szamałaaa :)

  3. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Oooo tak, domowe burgery od początku do końca to coś, czego planuję się kiedyś podjąć (chociaż może to mieśc miejsce za rok, znając mój problem z czasem). Ten wygląda zjawiskowo!

  4. Marzena napisał/a:

    Pysznie wyglądają, do schrupania :-) mniam :-)

  5. Magda C. napisał/a:

    Przepysznie wygląda ten hamburger, pycha! :)

  6. Małgosia napisał/a:

    Uwielbiam bazyliowe aioli! Całość wygląda niesamowicie apetycznie :)

  7. Megly napisał/a:

    Karmelizowana cebula. Nigdy jej nie próbowałam, ale wiele słyszałam o niej i podobno jest przepyszna. Jeju, chciałabym skosztować takiego burgera. Musi być wyśmienity :)

  8. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Przepis na aioli już sobie zapisałam. Świetny. A całość doskonała. Patrząc na Twojego hamburgera nie mogę powstrzymać śliny :)

  9. poproszę dokładkę napisał/a:

    no tak, takie burgery to raczej slow food, a nie fast ;-) wyglądają doskonale! takiego bardzo chętnie bym zjadła, a zazwyczaj stronię od mięsa ;-)

  10. ladylaura. napisał/a:

    Apetyczna ,nie powiem.

  11. filizanka-smakow napisał/a:

    takiego hamburgerka to bym chętnie przyswoiła :)

  12. cookiemonster napisał/a:

    To jest hamburger z prawdziwego zdarzenia ! Reprezentuje się ekstra :)

  13. Kamila napisał/a:

    Wyglądają obłędnie! A czy sos Worcestershire można czymś zastąpić albo zrobić samemu?

    • Tego sosu nie da się zrobić samodzielnie (receptura jest zbyt skomplikowana), natomiast łatwo go kupić w delikatesach lub dużych marketach np. w Tesco. Kosztuje ok. 10 zł, ale jedna buteleczka starcza na bardzo długo, a sos doskonale się nadaje do marynowania mięs (ja używam zawsze do burgerów – są z nim znacznie lepsze i steków)

  14. Małgosia-napiecyku napisał/a:

    Pysznie wykorzystałaś bułeczki, trafiłaś w środek moich kubków smakowych :)

  15. ELA napisał/a:

    Wyglądają bardzo smakowicie, mój synek już lizał komputer, bo chce takiego na kolacje:)

  16. Salvador Dali napisał/a:

    szczerze Ci powiem, że cię nie lubię..
    nie lubię za takie posty, o tej porze i mój wielki apetyt na danie z postu..! toż to królestwo <3 <3

  17. Ervisha napisał/a:

    Domowe sa najzdrowsze i najsmaczniejsze ;)

  18. Amber napisał/a:

    Doskonałe!
    Mam w planie takie pyszności, a Ty mnie dodatkowo zmotywowałaś…
    Pozdrowienia!

  19. Obłędne! Aż ślinka leci, mniam, mniam :)

  20. Łucja napisał/a:

    Nie mogę patrzeć na Twoje zdjęcie ponieważ od razu jestem głodna!! Pyszności serwujesz :)

  21. kulinarny blog samanthy napisał/a:

    Rewelacja, np takim olbrzymem to można się najeść.

  22. Patyska napisał/a:

    Boskie! Wpraszam się!

  23. Marzena napisał/a:

    Mam ochotę na takie pyszności:-)

  24. Twój Raj napisał/a:

    Akurat ja nie jestem zwolennikiem hamburgerów czy innych podobnych, ale ten wygląda przepysznie i pewnie bym się skusił na coś takiego !!!!

  25. Sosna napisał/a:

    Hmm, bajeczne, nie mogę nic więcej powiedzieć, bo zdjęcia mówią same za siebie :D

  26. Dariusz Gwadera napisał/a:

    Świetny przepis.
    Polecam również mojego bloga.

  27. iza napisał/a:

    o rany jakie pyszności zjadłabym tu i teraz ;)

  28. skoraq cooks napisał/a:

    Wiedziałam, że po hamburgerowych bułeczkach przyjdzie czas na domowe hamburgery <3 <3

  29. Pati napisał/a:

    Ale mi narobiłaś smaka na takie wypasione buły!

  30. Anita napisał/a:

    Takiego cieplutkiego, pięknego mogę nawet teraz:)

  31. Kamila napisał/a:

    Droga Poezjo Smaku, te hamburgery są po prostu fenomenalne!!! Ja już dużo różnych hamburgerów jadłam, ale te biją je na głowę! Mięso jest świetnie doprawione, soczyste. No i te bułeczki! Dużo pracy, ale efekt końcowy jest jej wart. Że nie wspomnę o zadowolniu na twarzy męża ;) Polecam wszystkim, zwłaszcza z bułkami z przepisu na poprzedniej stronie :)

  32. Ana38 napisał/a:

    Witam. Tak jak pisałam, zrobiłam dziś hamburgery. Po prostu REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!! Moi chłopacy zjedli je w moment. Natalko. Dzięki za wspaniały przepis. Po raz kolejny zaskoczyłam moją rodzinkę. Oczekujemy nowych przepisów. Pozdrawiam.

  33. Ana38 napisał/a:

    Nie wiem dlaczego, ale zdjęcia jak wysyłam to wygląda dobrze. I niestety, w blogu przedstawione jest odwrotnie. Sorki. Nie mam na to wpływu.

  34. marmarka napisał/a:

    robiłam już kilka razy, są fantastyczne, nigdy nie jadłam lepszych :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)