Gulasz ze schabu to danie łatwe, proste – z tanich i dostępnych wszędzie składników. Na nadchodzące chłodne dni będzie jak znalazł – jest bardzo rozgrzewający i sycący. To także alternatywa dla popularnych schabowych. Doskonale pasuje do gotowanej kaszy i ziemniaków. Przygotowując jedną porcję będziemy mieć obiad na nawet trzy dni (odgrzewany zyskuje dodatkowo na smaku) – dzięki temu w pracowite dni ograniczymy do minimum czas spędzony w kuchni.
Składniki:
- 0,8 – 1 kg schabu wieprzowego
- 2 duże marchewki
- 2 cebule
- 1 duża papryka
- 6-7 małych pieczarek
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki + 1 łyżka do zagęszczenia
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 500 ml bulionu (2 szklanki)
- 250 ml przecieru pomidorowego (passaty)
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła + 1 łyżka do zagęszczenia
- oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Schab myjemy i kroimy w dużą 2-3 cm kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z dodatkiem jednej łyżki masła. Trzy łyżki mąki łączymy z dwoma łyżkami słodkiej papryki i obtaczamy w niej kawałki schabu. Smażymy je z dwóch stron na złoty kolor (kawałki schabu nie powinny do siebie dotykać na patelni, smażę w ok. 3-4 partiach). Usmażony schab przekładamy do garnka, a na tej samej patelni podsmażamy marchewkę pokrojoną na grube plastry. Po ok. 1 minucie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Potem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz przekrojone na połówki (lub pokrojone na plasterki) pieczarki. Warzywa solimy i pieprzymy. Podsmażamy razem i dorzucamy do mięsa.
Mięso i warzywa zalewamy bulionem. Dolewamy przecier (passatę) pomidorowy, ocet oraz dodajemy przyprawy: cukier, tymianek, rozmaryn, liście laurowe, ostrą paprykę i gałkę. Wyciskamy czosnek. Tak przygotowany gulasz gotujemy przez 40 minut. Po tym czasie przyprawiamy dość solidnie solą i pieprzem. Zagęszczamy jedną czubatą łyżką mąki roztartą z jedną łyżką miękkiego masła. Wyłączamy ogień i dodajemy śmietanę. Gulasz ze schabu podajemy z kaszą – pęczakiem lub gryczaną, ryżem lub ziemniakami.
Biorę w ciemno, uwielbiam:)
W moim guście – dobry i może być na 3 dni 🙂 A jaki on żółciuchny, jak curry!
Zapomniałam: ten schab pięciominutowy jeśli już, to bardziej obiadowy, choć koniecznie na zimno jako wędlina. Może dlatego tak mi się wydaje, że dla mnie wędlina to musi być wędzona. Robiłam też wersję z majonezem, ale chyba ta bez bardziej NieAlergikom smakowała.
Muszę koniecznie wypróbować Twój schab 5-minutowy, bardzo mnie zaciekawił 🙂
Właśnie taki gulasz lubię najbardziej. Pychota 🙂
pyszny pomysł na obiad 🙂
Na takie chłodne dni jak teraz kiedy za oknem plucha danie w sam raz. Dzięki za przepis na pewno na dniach przygotuje taki gulaszyk.
Pozdrawiam
Cieszę się, pozdrawiam 🙂
Bardzo mi się podoba! Kasza też jest tu pysznym dodatkiem 🙂
Wpraszam się na porcyjkę 🙂
Apetyczny ten Twój gulasz 🙂 Z kaszą lubię najbardziej!
na jesien idealny, a kolor ma boski!:) też czasem robię taki obiad na 2-3 dni jak wiem, że nie mam czasu w tyg:)
Jak pięknie podany! A gulasz na pewno smakuje rewelacyjnie 😀
pyszny 🙂 choć mi najbardziej smakowałby z ziemniakami 😀 śliczne masz te garnczki !!
Do ziemniaków pasuje jak najbardziej. Garneczki kupiłam kiedyś na wyprzedaży w Duce
Smakowity gulasz. zapisuję przepis do wypróbowania:)
Ostatnio szukałam pomysłu na obiad:) Odwiedzam Ciebie i mam:)
Dlatego zapraszam jak najczęściej 🙂
Jedno z moich ulubionych dań 🙂
bardzo lubię schab w tej wersji! 🙂 Ale ładny kolor uzyskałaś, mmm 🙂
Zaciekawiło mnie takie wykorzystanie schabu. Nie przepadam aż tak bardzo za typowymi schabowymi, przeważnie robiłam z niego zrazy, ale w sumie, dlaczego nie gulasz 🙂
Wyborny i pięknie podany 🙂
Już wiem jaki obiad będę mieć w weekend! Wygląda ten schab, gulasz znakomicie! Dziękuję za przepis 🙂
Taki gulasz nie dość, że smaczny to jeszcze pięknie wygląda 🙂
Właśnie skończyłam robić!!! Po prostu niebo w gębie!!! WSPANIAŁY!!!
Bardzo się cieszę, smacznego
dzięki wielkie za super przepis!już kilka razy rodzina zdążyła pochłonąć,właśnie skończyłem robić następny :)Szkoda,że we Finlandii nie mogę kupić kaszy gryczanej,a bardzo lubię.
pozdrawiam!
Bardzo mi miło, wkrótce zamieszczę nowe pomysły na schab
dziś robiła, wyszło super !!
*robiłam
dodałam jeszcze suszone borowiki
Wczoraj zrobiłam
i naprawdę pyszny !!
Czy może być koncentrat pomidorowy?
Lepszy będzie przecier
Gulasz jest Boski!! Aromat podczas gotowania nie z tej ziemi!! Robilam wiele razy i cala rodzinka sie zajadala! Daje nieco mniej passaty, bo nie lubimy kwasnych potraw, reszta jak w przepisie! Polecam i dziekuje ;))
gulasz rewelacja przepyszny 🙂
właśnie skończyłam robić sos. Pyszne. Polecam każdemu. A blog ląduje w ulubionych 🙂
szukałam pomysłu na obiad ze schabem i znalazłam. zrobiłam Twój gulasz i wyszedł genialny! pełnia smaku 🙂 na taki chłodny dzień super rozgrzewający. dziękuję i pozdrawiam 🙂
Na chłodne dni końcówki listopada idealny 🙂
Jedyny przepis na gulasz ze schabu który stosuję 🙂 Świetny, wszystkim smakuje
Fantastyczny pomysł na schab! Dużo ziół sprawia, że gulasz ma bardzo wyrazisty smak i cudowny zapach. Przepyszny! Polecam wszystkim 🙂
Podobnie robię strogonowa tylko mięso jest wołowe, dodaję więcej świeżej papryki i dwie łyżki musztardy. Również jest pyszne 🙂
Przepis pierwsza klasa! Do tej pory moje kulinarne występy ograniczały się do jajecznicy – po raz pierwszy spróbowałem czegoś bardziej ambitnego i wyszło naprawdę nieźle. Cała rodzina się zajadała. 🙂
Witam.
Gulasz ugotowałam wczoraj. Wyszedł pyszny. Gorąco polecam przepis, na pewno wykorzystam go jeszcze nie raz.
Pozdrawiam 😉
Miałam schab z którego zamarzyło mi się zrobić gulasz i znalazłam Twój przepis. Niestety w pobliskim spożywczaku nie mieli przecieru 🙁 więc zaimprowizowałam z koncentratem i sokiem pomidorowym. Wyszedł wielki garnek pysznego jedzenia. Dodam, że dopiero raczkuję w kuchni. Jako dodatek wybrałam ryż- pychotka!
Dzisiaj robiłam gulasz z Twojego przepisu i jest naprawdę rewelacyjny:-) Dotąd niestety wspomagałam się sosami z torebki ale od dzisiaj wszystko się zmieni:-) teraz czas na inne przepisy 🙂 pozdrawiam
To zmiana na lepsze! 🙂 Wiemy co mamy w garnku!
Dziękuję za ten przepis gulasz robiłam zgodnie z instrukcją i wyszedł pyszny! Pozdrawiam.
Zrobiłam dzisiaj Twój gulasz z Czeskim knedlikiem 😉 pychota