Gulasz ze schabu

Gulasz ze schabu to danie łatwe, proste – z tanich i dostępnych wszędzie składników. Na nadchodzące chłodne dni będzie jak znalazł – jest bardzo rozgrzewający i sycący. To także alternatywa dla popularnych schabowych. Doskonale pasuje do gotowanej kaszy i ziemniaków. Przygotowując jedną porcję będziemy mieć obiad na nawet trzy dni (odgrzewany zyskuje dodatkowo na smaku) – dzięki temu w pracowite dni ograniczymy do minimum czas spędzony w kuchni.

Gulasz ze schabuSkładniki:

  • 0,8 – 1 kg schabu wieprzowego
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 1 duża papryka
  • 6-7 małych pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki + 1 łyżka do zagęszczenia
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 500 ml bulionu (2 szklanki)
  • 250 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka do zagęszczenia
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Schab myjemy i kroimy w dużą 2-3 cm kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z dodatkiem jednej łyżki masła. Trzy łyżki mąki łączymy z dwoma łyżkami słodkiej papryki i obtaczamy w niej kawałki schabu. Smażymy je z dwóch stron na złoty kolor (kawałki schabu nie powinny do siebie dotykać na patelni, smażę w ok. 3-4 partiach). Usmażony schab przekładamy do garnka, a na tej samej patelni podsmażamy marchewkę pokrojoną na grube plastry. Po ok. 1 minucie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Potem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz przekrojone na połówki (lub pokrojone na plasterki) pieczarki. Warzywa solimy i pieprzymy. Podsmażamy razem i dorzucamy do mięsa.

Mięso i warzywa zalewamy bulionem. Dolewamy przecier (passatę) pomidorowy, ocet oraz dodajemy przyprawy: cukier, tymianek, rozmaryn, liście laurowe, ostrą paprykę i gałkę. Wyciskamy czosnek. Tak przygotowany gulasz gotujemy przez 40 minut. Po tym czasie przyprawiamy dość solidnie solą i pieprzem. Zagęszczamy jedną czubatą łyżką mąki roztartą z jedną łyżką miękkiego masła. Wyłączamy ogień i dodajemy śmietanę. Gulasz ze schabu podajemy z kaszą – pęczakiem lub gryczaną, ryżem lub ziemniakami.

Gulasz ze schabu


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

46 Odpowiedzi na Gulasz ze schabu

  1. AnnaA-G napisał/a:

    Biorę w ciemno, uwielbiam:)

  2. Patyska napisał/a:

    W moim guście – dobry i może być na 3 dni 🙂 A jaki on żółciuchny, jak curry!

    • Patyska napisał/a:

      Zapomniałam: ten schab pięciominutowy jeśli już, to bardziej obiadowy, choć koniecznie na zimno jako wędlina. Może dlatego tak mi się wydaje, że dla mnie wędlina to musi być wędzona. Robiłam też wersję z majonezem, ale chyba ta bez bardziej NieAlergikom smakowała.

    • Natalia napisał/a:

      Muszę koniecznie wypróbować Twój schab 5-minutowy, bardzo mnie zaciekawił 🙂

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Właśnie taki gulasz lubię najbardziej. Pychota 🙂

  4. pyszny pomysł na obiad 🙂

  5. wpads napisał/a:

    Na takie chłodne dni jak teraz kiedy za oknem plucha danie w sam raz. Dzięki za przepis na pewno na dniach przygotuje taki gulaszyk.

    Pozdrawiam

  6. judik napisał/a:

    Bardzo mi się podoba! Kasza też jest tu pysznym dodatkiem 🙂

  7. skoraq cooks napisał/a:

    Wpraszam się na porcyjkę 🙂

  8. Apetyczny ten Twój gulasz 🙂 Z kaszą lubię najbardziej!

  9. Ania napisał/a:

    na jesien idealny, a kolor ma boski!:) też czasem robię taki obiad na 2-3 dni jak wiem, że nie mam czasu w tyg:)

  10. Ola in the kitchen napisał/a:

    Jak pięknie podany! A gulasz na pewno smakuje rewelacyjnie 😀

  11. Łucja napisał/a:

    pyszny 🙂 choć mi najbardziej smakowałby z ziemniakami 😀 śliczne masz te garnczki !!

  12. ELA.M napisał/a:

    Smakowity gulasz. zapisuję przepis do wypróbowania:)

  13. zakateksmaku napisał/a:

    Ostatnio szukałam pomysłu na obiad:) Odwiedzam Ciebie i mam:)

  14. Słodka Babeczka napisał/a:

    Jedno z moich ulubionych dań 🙂

  15. Salvador Dali napisał/a:

    bardzo lubię schab w tej wersji! 🙂 Ale ładny kolor uzyskałaś, mmm 🙂

  16. zjedz_mnie napisał/a:

    Zaciekawiło mnie takie wykorzystanie schabu. Nie przepadam aż tak bardzo za typowymi schabowymi, przeważnie robiłam z niego zrazy, ale w sumie, dlaczego nie gulasz 🙂

  17. Wyborny i pięknie podany 🙂

  18. Magda C. napisał/a:

    Już wiem jaki obiad będę mieć w weekend! Wygląda ten schab, gulasz znakomicie! Dziękuję za przepis 🙂

  19. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Taki gulasz nie dość, że smaczny to jeszcze pięknie wygląda 🙂

  20. WOW! napisał/a:

    Właśnie skończyłam robić!!! Po prostu niebo w gębie!!! WSPANIAŁY!!!

  21. adam napisał/a:

    dzięki wielkie za super przepis!już kilka razy rodzina zdążyła pochłonąć,właśnie skończyłem robić następny :)Szkoda,że we Finlandii nie mogę kupić kaszy gryczanej,a bardzo lubię.

    pozdrawiam!

  22. sosna napisał/a:

    dziś robiła, wyszło super !!

  23. sosna napisał/a:

    *robiłam
    dodałam jeszcze suszone borowiki

  24. Gosia napisał/a:

    Wczoraj zrobiłam
    i naprawdę pyszny !!

  25. Emilia napisał/a:

    Gulasz jest Boski!! Aromat podczas gotowania nie z tej ziemi!! Robilam wiele razy i cala rodzinka sie zajadala! Daje nieco mniej passaty, bo nie lubimy kwasnych potraw, reszta jak w przepisie! Polecam i dziekuje ;))

  26. karo napisał/a:

    gulasz rewelacja przepyszny 🙂

  27. marzena805 napisał/a:

    właśnie skończyłam robić sos. Pyszne. Polecam każdemu. A blog ląduje w ulubionych 🙂

  28. Basia napisał/a:

    szukałam pomysłu na obiad ze schabem i znalazłam. zrobiłam Twój gulasz i wyszedł genialny! pełnia smaku 🙂 na taki chłodny dzień super rozgrzewający. dziękuję i pozdrawiam 🙂

  29. Marysia napisał/a:

    Na chłodne dni końcówki listopada idealny 🙂

  30. iwonica24 napisał/a:

    Jedyny przepis na gulasz ze schabu który stosuję 🙂 Świetny, wszystkim smakuje

  31. Kamila napisał/a:

    Fantastyczny pomysł na schab! Dużo ziół sprawia, że gulasz ma bardzo wyrazisty smak i cudowny zapach. Przepyszny! Polecam wszystkim 🙂

  32. Joanna napisał/a:

    Podobnie robię strogonowa tylko mięso jest wołowe, dodaję więcej świeżej papryki i dwie łyżki musztardy. Również jest pyszne 🙂

  33. mazswojejzony napisał/a:

    Przepis pierwsza klasa! Do tej pory moje kulinarne występy ograniczały się do jajecznicy – po raz pierwszy spróbowałem czegoś bardziej ambitnego i wyszło naprawdę nieźle. Cała rodzina się zajadała. 🙂

  34. Dorota napisał/a:

    Witam.
    Gulasz ugotowałam wczoraj. Wyszedł pyszny. Gorąco polecam przepis, na pewno wykorzystam go jeszcze nie raz.
    Pozdrawiam 😉

  35. Liz napisał/a:

    Miałam schab z którego zamarzyło mi się zrobić gulasz i znalazłam Twój przepis. Niestety w pobliskim spożywczaku nie mieli przecieru 🙁 więc zaimprowizowałam z koncentratem i sokiem pomidorowym. Wyszedł wielki garnek pysznego jedzenia. Dodam, że dopiero raczkuję w kuchni. Jako dodatek wybrałam ryż- pychotka!

  36. Kasia napisał/a:

    Dzisiaj robiłam gulasz z Twojego przepisu i jest naprawdę rewelacyjny:-) Dotąd niestety wspomagałam się sosami z torebki ale od dzisiaj wszystko się zmieni:-) teraz czas na inne przepisy 🙂 pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)