Grzanki śródziemnomorskieGrzanki to świetna propozycja na śniadanie czy podwieczorek lub szczególnie jako dodatek do kremowych zup oraz sałatek. Te śródziemnomorskie są mocno wyraziste w smaku – głównie dzięki słonemu anchois. Mozzarella wspaniale łagodzi słoność ryb i oliwek.  Chrupiące pieczywo oraz ostrość chili i czosnku dopełnia smaku.

Składniki na 6 grzanek:

  • 6 kromek ciabatty, bułki wrocławskiej, chleba typu włoskiego lub dobrej jakości pieczywa
  • 40 g filetów anchois z puszki
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • masło
  • czosnek granulowany lub świeży
  • kilka oliwek (u mnie nadziewane papryką)
  • chili w płatkach
  • szczypiorek

Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Grubo pokrojony chleb smarujemy masłem i posypujemy granulowanym czosnkiem (można także przekroić na pół świeży ząbek i posmarować). Mozzarellę rwiemy na kawałki i układamy na chlebie. Fileciki anchois płuczemy i kroimy na mniejsze części, oliwki kroimy na plasterki. Kładziemy na ser i posypujemy płatkami chili oraz posiekanym szczypiorkiem. Zapiekamy ok. 5-7 minut.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!