Roladki z bakłażana z pastą orzechowąRoladki z bakłażana z pastą orzechową to jedna z najsmaczniejszych potraw jaką jadłam w Gruzji. Badrijani nigvzit podawane jest praktycznie wszędzie jako przystawka, a także zakąska do gruzińskiego wina. Uwielbiam bakłażana, a w połączeniu z czosnkową pastą z orzechów włoskich jest on jeszcze smaczniejszy. Roladki są sycące i bardzo aromatyczne. Do tego obowiązkowo pestki granata, które orzeźwiają całość – bez nich danie nie będzie całością. Roladki można przygotować wcześniej – smaki się przegryzą i będą jeszcze lepsze. Jedząc roladki przywołałam najmilsze wspomnienia z cudownej Gruzji. Mam nadzieję, że tam wrócę.

Składniki:

  • 2 duże lub 3 mniejsze bakłażany
  • 200 g orzechów włoskich (mielonych)
  • 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki chmeli suneli (gruzińska mieszanka przypraw, można pominąć)
  • duża szczypta pieprzu cayenne, chili lub ostrej papryki
  • duża szczypta soli
  • niepełne 1/2 szklanki wody
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pestki granata do posypania
  • świeża kolendra do posypania

Bakłażana kroimy na podłużne plastry o grubości nie większej niż 0,5 cm. Każdy plaster posypujemy solą z obu stron i lekko wcieramy ją w warzywo. Wszystkie nasolone kawałki bakłażna wkładamy do durszlaka lub na sitko i odstawiamy na godzinę. Dzięki temu zabiegowi bakłażan nie tylko straci gorycz, ale także będzie mniej chłonął tłuszcz.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Orzechy włoskie mielimy w malakserze. Do niepełnej połowy szklanki wody dodajemy ocet, wyciskamy czosnek oraz dodajemy wszystkie przyprawy: roztarte w moździerzu ziarna kolendry (lub wcześniej zmielone), chmeli suneli (jeśli używamy) oraz dużą szczyptę soli i pieprzu cayenne. Zawartość szklanki dodajemy do orzechów i dalej mielimy do uzyskania konsystencji pasty. Próbujemy czy nie trzeba jej doprawić i odstawiamy.

Bakłażany dokładnie wycieramy (każdy z osobna) ręcznikiem papierowym (inaczej olej będzie pryskał). Na dużej patelni (najlepiej użyć grubej, ciężkiej lub grillowej) rozgrzewamy silnie kilka łyżek oleju. Smażymy plastry bakłażana z obu stron na złoto-brązowy kolor. Odkładamy na papierowy ręcznik. Po usmażeniu wszystkich kawałków czekamy, aż całkowicie wystygną. Na brzeg każdego plastra nakładamy pełną łyżeczkę pasty orzechowej. Lekko  spłaszczamy, możemy delikatnie rozsmarować i zwijamy roladkę. Odrobiną pasty smarujemy wierzch roladki i posypujemy pestkami granata. Roladki z bakłażana można posypać też świeżą kolendrą. Można jeść od razu lub schować do lodówki. Będą smaczne nawet na drugi dzień – przed podaniem należy je tylko ogrzać do temperatury pokojowej.

Roladki z bakłażana z pastą orzechową

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!