Gniazdka – pączki wiedeńskie

Gniazdka - pączki wiedeńskie (hiszpańskie)Popularne w cukierniach pączki „gniazdka” z ptysiowego ciasta parzonego (znane także jako pączki wiedeńskie lub hiszpańskie) ze względu na swoją puszystość należały w dzieciństwie do jednych z moich ulubionych rodzajów pączków. Są wbrew pozorom dużo prostsze od tych tradycyjnych – nie trzeba ich wyrabiać, nadziewać i czekać, aż wyrosną. Idealne w czasie karnawału. Wychodzi ich około 50 sztuk, ale jedna osoba spokojnie może zjeść ich nawet kilka – przynajmniej u mnie w rodzinie… 😉 Polecam też obdarować nimi przyjaciół lub sąsiadów! Będą miłym upominkiem.

Składniki:

  • 500 ml wody (2 szklanki)
  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • 300 g mąki pszennej (2 lekko czubate szklanki)
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub spirytusu)
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (ok. 1 l)

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy ją z masłem i szczyptą soli. Zdejmujemy rondel z ognia, wsypujemy mąkę i szybko, energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Wstawiamy ponownie na ogień i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek – zestawiamy z ognia i studzimy.

Gniazdka - pączki wiedeńskie (hiszpańskie)W tym czasie arkusz papieru do pieczenia smarujemy delikatnie olejem.

Gdy ciasto przestygnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy (najlepiej mikserem). Na końcu dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto przekładamy do szprycy i końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy na przygotowanym papierze kółka o średnicy ok. 6 cm. Papier tniemy na części – tak, aby każde kółko znajdowało się na oddzielnym kwadracie.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej do ok. 180°C. Aby gniazdka nie chłonęły tłuszczu olej nie może być ani za zimny, ani za gorący. Musi też go być dużo – aby pączki mogły swobodnie się na nim unosić. Gdy olej będzie gorący wkładamy gniazdka razem z papierkami (ciastem do dołu). Po chwili odczepiamy papier (łatwo schodzi). Smażymy z obu stron na złoty kolor przez ok. 3 minuty. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, aby odciekły. Po wystudzeniu smarujemy lukrem (składniki wystarczy rozmieszać) lub posypujemy cukrem pudrem.

Gniazdka - pączki wiedeńskie (hiszpańskie)


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

54 Odpowiedzi na Gniazdka – pączki wiedeńskie

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Wyszły Ci przepięknie, gratuluję! Ja w tym roku zastanawiam się nad robieniem zwykłych pączków, takie gniazda wydają mi się bardzo skomplikowane. 🙂 Mimo, że piszesz, że nie są. 😉

    • Natalia napisał/a:

      Pączki robimy co roku – wiedeńskie zdecydowanie zajmują mniej czasu i siły niż tradycyjne – oba rodzaje są jednak pyszne i obojętnie które zrobisz, na pewno będą cieszyły oko i podniebienie 🙂

  2. iza napisał/a:

    uwielbiam je ;))

  3. Magda C. napisał/a:

    Mmm… prześliczne! Ale cudownie wyglądają, takie z lukrem! Pyszności 🙂

  4. codojedzenia napisał/a:

    Fajny przepis. Bardzo lubię ptysiowe ciasto, ale jeszcze muszę je trochę dopracować…
    Pozdrawiam

  5. wiosenka27 napisał/a:

    Bardzo lubię gniazdka, dzisiaj planuję pączki ale pewnie wkrótce zrobię sobie gniazdka:)

  6. Patyska napisał/a:

    Uwielbiam, zjadłabym wszystkie 50 🙂 Super ci wyszły!

  7. Dzikowiec napisał/a:

    Ojej! Wyglądają po prostu IDEALNIE!

  8. Magda napisał/a:

    Oj jakie śliczne, aż się chce poczęstować 🙂

  9. Łucja napisał/a:

    mniam!! uwielbiamy i pieczemy co roku 😀

  10. skoraq cooks napisał/a:

    Pączki wiedeńskie to jedne z moich ulubionych pączków, więc częstuję się od razu dwoma 🙂

  11. ELA.M napisał/a:

    Śliczne pączusie, aż ślinka cieknie:)
    Szkoda że mi nie wychodzi ciasto parzone:(

  12. JustInka napisał/a:

    Uwielbiam właśnie te oponki. Tak się na nie u mnie mówi 🙂 Piękne Ci wyszły. I jeszcze ten lukier…

  13. Anita napisał/a:

    Boże ja chce do Wiednia, ale póki śniegi i mrozy trzymają, w wyobraźni zajadam Twój pączuszek i marzę ze tam jestem:)

  14. Ale piękne, doskonale Ci wyszły 🙂

  15. Nashelly napisał/a:

    Ubóstwiam takie pączki! 🙂

  16. moja pasja smaku napisał/a:

    Cudowne 🙂 ! Moje siostrzeńcy takie lubią, więc skorzystam z Twojego przepisu i zrobię dla nich 🙂 !

  17. My simple cuisine napisał/a:

    Zastanawiam sie, aby w tym roku zrobic cos innego niz paczki – gdyz co roku to one kroluja na tlusty czwartek 🙂 A twoje gniazka sa cudne 😉

  18. Ervisha napisał/a:

    Idealne na tłusty czwartek ;D

  19. judik napisał/a:

    Wygladają cudownie, tak, że od razu mi się ich zachciało!! 🙂

  20. dżemdżus napisał/a:

    Cudne i takie równiutkie, i piękne, i smakowite. Śliczne zdjęcia i paterka. Tradycyjnych pączków nie robię w związku z doświadczeniami z dzieciństwa.

  21. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Baaardzo lubię i kilkukrotnie robiłam. Niestety, z mizernym skutkiem. Nigdy nie wyszły mi tak, jak powinny. Może skuszę się i spróbuję zrobić według Twojego przepisu.

  22. Kasia napisał/a:

    Wyglądają cudnie! Zabieram się do pracy 😉

  23. zjedz_mnie napisał/a:

    Że tak napiszę krótko, pysznie wygladają 🙂

  24. Agnieszka napisał/a:

    te są moje ulubione, świeżutkie z lukrem i skórką pomarańczową:0

  25. napiecyku napisał/a:

    Mi smakują zwłaszcza w dniu pieczenia, potem już nie:))

  26. studentka na diecie napisał/a:

    Coraz więcej wszędzie takich pysznych pączków! I jak tu trzymać dietę ;P

  27. Milu napisał/a:

    Fantastycznie wyglądają. Chętnie przetestuję przepis 🙂

  28. zakateksmaku napisał/a:

    Wyglądają bardzo smacznie! Już dawno nie jadłam. Moja babcia często takie robiła, jak byłam mała:) Miłe wspomnienia:) Pozdrawiam ciepło!

  29. wedelka napisał/a:

    Idealnie Ci wyszły 🙂 Uwielbiam je 🙂 Na studiach pochłonęłam ich ogromną ilość 🙂

  30. Och uwielbiam, piękne i bardzo równiutkie !

  31. Pingback: Pączki wiedeńskie/ Viennese doughnuts | Przepisy na ?

  32. rybka napisał/a:

    wyglądają przepysznie:)Właśnie szukałam w necie przepisu na nie i trafiłam na Twój,idę smażyc a później napiszę jak wyszły:)

  33. rybka napisał/a:

    zrobiłam i przepis super jedyne co zmieniłam to dałam 5 jajek bo miałam bardzo duże.Na początku robiłam za cienkie ale potem już doszłam do wprawy:)Niestety wyszły za pyszne i na jutro to nie wiem czy coś zostanie a tym bardziej że trafiły się w gościnę dzieci i pączki znikają w oka mgnieniu:)Przepis godny polecenia!!!

  34. Ola_17 napisał/a:

    Z braku spirytusu dodałam whisky, też wyszły pyszne-tak bardzo, że nie zdążyłam zrobić zdjęć gdy byly gotowe 🙂 wyszło mi około 60 sztuk.

  35. Maddi napisał/a:

    Wlasnie wracam z kuchni…gdzie probowalam zrobic paczki wiedenskie z tego przepisu…i nic mi tutaj nie gra!!!Wielokrotnie zadaje sibie pytanie czy na stronach bloggerskich przepisy sa prawdziwie probowane przez autorow???Nie wiem.Tak czy siak dla mnie ten przepis to porazka.Dlaczego?Oto przyklady:
    -paczki urosly bardzo malo, plaskie kolka raczej niz opony widzoczne na zdjeciu
    -papier nie chcial sie odklejac od ciasta podczas smazenia
    -ciasto mdle i brakuje mu zdecydowanie cukru
    -opite tluszczem tak, ze watroba siada!
    Generalnie masakra…szkoda, bo zdjecie taaaakie piekne!

    • Witaj Maddi, zapewniam Cię, że gniazdka są zrobione z tego przepisu. Jeśli pączki mało rosną i przede wszystkimi piją tłuszcz to przyczyna jest jedna – olej podczas smażenia miał za niską temperaturę. Dodanie alkoholu czy ekstraktu także temu zapobiega. Czy na pewno miał 180C? Ciasto MUSI mieć mało cukru (najlepiej wcale) – inaczej gniazdka by się paliły – to właśnie dlatego smaruje się je lukrem – z nim są odpowiednio słodkie. Papier sam się odkleja od ciasta – pod warunkiem, że natłuściliśmy go olejem.

  36. Michał napisał/a:

    Dziś ostatki. Rodzina zażyczyła sobie gniazdka. Skorzystałem z Twojego przepisu. Część posypałem cukrem pudrem, a część polałem rozpuszczoną czekoladą z odrobiną masła. Nawet nie zdążyłem zrobić zdjecia. Zniknęły dosłownie w chwilę. Dzięki za inspirację.

  37. Zawiedziona napisał/a:

    A ja chciała bym zobaczyć realne zdjęcia usmazonych gniazdek, ponieważ ja robiłam krok po kroku i wyszły totalne dziwolągi 🙁 Totalna tłusta porażka

    • Przykro mi, że się nie udały, ale na zdjęciu wyraźnie widać, że problem był w źle dobranej temperaturze oleju. Na zdjęciach są gniazdka z tego przepisu i robiłam je już nie raz. Nie zawsze przyczyna tkwi w przepisie… czasem po prostu się coś nie udaje

  38. Monia napisał/a:

    Przepis jest super , lubię odwiedzać twoją stronę. Muszę się przyznać że brak mi cierpliwość i pączki nakładam małą łyżeczką na rozgrzany olej. Polecam są super

  39. M napisał/a:

    Jak sprawdzić czy temperatura oleju jest właściwa gdy nie mam termometru kuchennego? Pozdrawiam

    • Np. wrzucając kawałek skórki od chleba – wokół niej powinny od razu stworzyć się bąbelki. Jak olej jest prawidłowo rozgrzany skórka zrumieni się w ciągu ok. 30 sekund

  40. Ewelcia napisał/a:

    Wyszły przepyszne! 😀 😀 😀

  41. Paula napisał/a:

    Od kilku lat robię je z Pani przepisu i wychodzą idealne 🙂 Uwielbiam te wiedeńskie bo nie są suche i takie mięciutkie ciasto mają 😀

    Pozdrawiam

  42. Karolina napisał/a:

    Dobry wieczór,
    Chciałabym spytać Panią jaki olej użyć do zrobienia tych przecudownie wyglądających gniazdek? Słonecznikowego czy rzepakowego? A także czy można dodać po prostu parę kropli olejku waniliowego? Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)