Gazpacho – chłodnik z pomidorów

Gazpacho chłodnik z pomidorówPolskie chłodniki z botwinki czy ogórków na maślance są bardzo charakterystyczne i nie każdy je lubi. W słonecznej Hiszpanii dla ochłody przygotowuje się chłodnik z pomidorów – delikatny i orzeźwiający, oparty na samych warzywach. Zupa gazpacho nie wymaga gotowania – wręcz przeciwnie należy podawać ją mocno schłodzoną wprost z lodówki. Serwujemy ją w szklankach lub miseczkach z dodatkami, które powinniśmy dobrać sami w zależności od upodobań. Zupa nie dość, że smakuje wyśmienicie jest prawdziwą bombą witaminową.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów (najlepsza zupa jest z różnych rodzajów*)
  • 1 zielona papryka (część można zostawić do dekoracji)
  • 1/2 czerwonej papryki (część można zostawić do dekoracji)
  • 2 ogórki gruntowe (część można zostawić do dekoracji)
  • 2 kromki białego chleba bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść liści mięty lub/i bazylii
  • kawałek papryczki chili (można pominąć)
  • sól, pieprz

Do przygotowania chłodnika gazpacho najlepiej użyć blendera stojącego lub ręcznego. Lecz najpierw przygotowujemy warzywa. Pomidory zalewamy na pół minuty wrzątkiem, odlewamy, obieramy ze skórki, wycinamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze części. Ogórki i cebulę obieramy, odkrawamy końcówki i także kroimy na mniejsze części. Ząbki czosnku obieramy. Teraz najprzyjemniejsza część: do blendera dodajemy wszystkie warzywa: pomidory, papryki, ogórki, cebulę i czosnki. Dolewamy oliwę, sok z cytryny i ocet. Wrzucamy liście świeżych ziół i chleb. Porządnie solimy i pieprzymy. Miksujemy na gładką masę. Próbujemy czy wystarczającą ją przyprawiliśmy. Jeśli lubimy ostre smaki – dodajmy kawałek świeżej chili – nada zupie wyjątkowego charakteru. Schładzamy przez ok. 1 godzinę w lodówce. Podajmy różnymi dodatkami, np: warzywa użyte do zupy pokrojone w kosteczkę, ser feta, oliwki, jajko ugotowane na twardo, ser kozi, kostki lodu, grzanki czosnkowe czy posiekane świeże zioła. Na przyjęciach popularne podawanie jest ich oddzielnie – aby każdy mógł wybrać swoje ulubione.

Gazpacho chłodnik z pomidorów

* najlepiej użyć polskich, pachnących pomidorów – od nich zależy smak chłodnika. Ja użyłam mieszankę pomidorów malinowych, śliwkowych i żółtych koktajlowych.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

27 Odpowiedzi na Gazpacho – chłodnik z pomidorów

  1. Aneta napisał/a:

    A ja od jakiegoś czasu zabieram się za zrobienie gazpacho i zrobić go nie mogę :D Ale może w końcu się za nie wezmę, tym bardziej, że twój przepis jak najbardziej mnie zachęca :)

  2. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Rozumiem, że ten chleb z przepisu nie trafia do blendera, tylko to luźna propozycja na grzanki? Gazpacho wygląda super, zdecydowanie jest to przepis dla mojej pomidorożernej rodziny! :)

    Pozdrawiam ciepło, A. ;)

    • Natalia napisał/a:

      Miąższ z chleba jak najbardziej wrzucamy do blendera – to jeden z głównych składników gazpacho hiszpańskiego :) Można użyć także miąższu z bułki czy bagietki

  3. AnnaA-G napisał/a:

    Kiedyś robiłam, ale z kiepskiego przepisu skorzystałam bo mi nie smakowało gazpacho, Twój przepis zapisuję i wykorzystam!:):)Apetycznie wygląda:)

    • Natalia napisał/a:

      Oprócz przepisu najważniejsze są pomidory – te z supermarketu nie są najlepszym pomysłem. Powinny pachnieć i mieć w sobie mnóstwo aromatu! :)

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Nigdy nie robiłam, ale z chęcią się skuszę :)

  5. Patyska napisał/a:

    U nas żadne chłodniki nie mają fanów :/ Ale Twojemu bym nie odmówiła :)

    • Natalia napisał/a:

      U mnie schodzi jeśli jest leciutko ostry – właśnie z cebulą i małym akcentem chili, mi też taki najbardziej smakuje

  6. Brenia napisał/a:

    Oj tak, przy upalnym lecie taki pyszny chłodnik spisuje się rewelacyjnie :)

  7. Łucja napisał/a:

    pięknie podane :) na pewno pyszne!

  8. Anita napisał/a:

    To pyszna, zdrowa pożywna zupa. Kiedyś widziałam w niej kostki lodu, żeby była jeszcze zimniejsza, ale chyba wybieram zimną bez lodu:)

  9. Nie jadłam nigdy gazpacho, ale sądząc po zdjęciach musi być bardzo smaczne :)

  10. Beata napisał/a:

    Uwielbiam gazpacho:) Jestem wielką fanką kuchni hiszpańskiej:) Twoja zupa, wygląda pięknie:) Pozdrawiam:)

  11. Ola in the kitchen napisał/a:

    Mniam… pyszności serwujesz :D

  12. Ania napisał/a:

    nigdy nie jadłam, ale kolor ma cudny więc bym się chętnie skusiła:)

  13. fotado napisał/a:

    Mniam, gotowanie jest obłędne, za jednym razem można dać przyjemność wielu osobom. A Gazpacho? Dziś je zrobiłem. Dzięki;-)

  14. Salvador Dali napisał/a:

    nie jadłam jeszcze nigdy chłodnika.. A takie coś kusi mnie bardzo, zapisuję twój przepis i próbuję na dniach :)

  15. Fajny pomysł na chłodnik z pomidorów, oryginalny :)

  16. Samantha napisał/a:

    Smakowity przepis i pięknie zaprezentowane :)

  17. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Uwielbiam gazpacho, choć ja przygotowuje je ciut inaczej. Na upał jak znalazł :-)

  18. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Rzeczywiście musi idealnie smakować w czasie upałów :) !

  19. urszula napisał/a:

    Na pewno Twoje gazpacho smakowałoby mi, wygląda nader apetycznie:)

  20. Zmiksowana.pl napisał/a:

    Idealny pomysł na upały! Koniecznie muszę zrobić!

  21. Kasia napisał/a:

    Szukałam przepisu na gazpacho z uwagi na obfity zbiór pomidorków koktajlowych w moim ogrodzie. Choć nigdy dotąd nie jadłam tej zupy, Twoja wygląda wyjątkowo apetycznie, więc bez zastanowienia ją przygotowałam. Pyszna to mało powiedziane. Każdemu polecam bez gadania :)
    Dziękuję za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)