Gazpacho – chłodnik z pomidorów

Gazpacho chłodnik z pomidorówPolskie chłodniki z botwinki czy ogórków na maślance są bardzo charakterystyczne i nie każdy je lubi. W słonecznej Hiszpanii dla ochłody przygotowuje się chłodnik z pomidorów – delikatny i orzeźwiający, oparty na samych warzywach. Zupa gazpacho nie wymaga gotowania – wręcz przeciwnie należy podawać ją mocno schłodzoną wprost z lodówki. Serwujemy ją w szklankach lub miseczkach z dodatkami, które powinniśmy dobrać sami w zależności od upodobań. Zupa nie dość, że smakuje wyśmienicie jest prawdziwą bombą witaminową.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów (najlepsza zupa jest z różnych rodzajów*)
  • 1 zielona papryka (część można zostawić do dekoracji)
  • 1/2 czerwonej papryki (część można zostawić do dekoracji)
  • 2 ogórki gruntowe (część można zostawić do dekoracji)
  • 2 kromki białego chleba bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść liści mięty lub/i bazylii
  • kawałek papryczki chili (można pominąć)
  • sól, pieprz

Do przygotowania chłodnika gazpacho najlepiej użyć blendera stojącego lub ręcznego. Lecz najpierw przygotowujemy warzywa. Pomidory zalewamy na pół minuty wrzątkiem, odlewamy, obieramy ze skórki, wycinamy szypułki i kroimy na ćwiartki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze części. Ogórki i cebulę obieramy, odkrawamy końcówki i także kroimy na mniejsze części. Ząbki czosnku obieramy. Teraz najprzyjemniejsza część: do blendera dodajemy wszystkie warzywa: pomidory, papryki, ogórki, cebulę i czosnki. Dolewamy oliwę, sok z cytryny i ocet. Wrzucamy liście świeżych ziół i chleb. Porządnie solimy i pieprzymy. Miksujemy na gładką masę. Próbujemy czy wystarczającą ją przyprawiliśmy. Jeśli lubimy ostre smaki – dodajmy kawałek świeżej chili – nada zupie wyjątkowego charakteru. Schładzamy przez ok. 1 godzinę w lodówce. Podajmy różnymi dodatkami, np: warzywa użyte do zupy pokrojone w kosteczkę, ser feta, oliwki, jajko ugotowane na twardo, ser kozi, kostki lodu, grzanki czosnkowe czy posiekane świeże zioła. Na przyjęciach popularne podawanie jest ich oddzielnie – aby każdy mógł wybrać swoje ulubione.

Gazpacho chłodnik z pomidorów

* najlepiej użyć polskich, pachnących pomidorów – od nich zależy smak chłodnika. Ja użyłam mieszankę pomidorów malinowych, śliwkowych i żółtych koktajlowych.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

30 Odpowiedzi na Gazpacho – chłodnik z pomidorów

  1. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    A ja od jakiegoś czasu zabieram się za zrobienie gazpacho i zrobić go nie mogę 😀 Ale może w końcu się za nie wezmę, tym bardziej, że twój przepis jak najbardziej mnie zachęca 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Rozumiem, że ten chleb z przepisu nie trafia do blendera, tylko to luźna propozycja na grzanki? Gazpacho wygląda super, zdecydowanie jest to przepis dla mojej pomidorożernej rodziny! 🙂

    Pozdrawiam ciepło, A. 😉

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Miąższ z chleba jak najbardziej wrzucamy do blendera – to jeden z głównych składników gazpacho hiszpańskiego 🙂 Można użyć także miąższu z bułki czy bagietki

  3. Natalia - Poezja Smaku AnnaA-G napisał/a:

    Kiedyś robiłam, ale z kiepskiego przepisu skorzystałam bo mi nie smakowało gazpacho, Twój przepis zapisuję i wykorzystam!:):)Apetycznie wygląda:)

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Oprócz przepisu najważniejsze są pomidory – te z supermarketu nie są najlepszym pomysłem. Powinny pachnieć i mieć w sobie mnóstwo aromatu! 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Nigdy nie robiłam, ale z chęcią się skuszę 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    U nas żadne chłodniki nie mają fanów :/ Ale Twojemu bym nie odmówiła 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      U mnie schodzi jeśli jest leciutko ostry – właśnie z cebulą i małym akcentem chili, mi też taki najbardziej smakuje

  6. Natalia - Poezja Smaku Brenia napisał/a:

    Oj tak, przy upalnym lecie taki pyszny chłodnik spisuje się rewelacyjnie 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    pięknie podane 🙂 na pewno pyszne!

  8. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    To pyszna, zdrowa pożywna zupa. Kiedyś widziałam w niej kostki lodu, żeby była jeszcze zimniejsza, ale chyba wybieram zimną bez lodu:)

  9. Nie jadłam nigdy gazpacho, ale sądząc po zdjęciach musi być bardzo smaczne 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Beata napisał/a:

    Uwielbiam gazpacho:) Jestem wielką fanką kuchni hiszpańskiej:) Twoja zupa, wygląda pięknie:) Pozdrawiam:)

  11. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Mniam… pyszności serwujesz 😀

  12. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    nigdy nie jadłam, ale kolor ma cudny więc bym się chętnie skusiła:)

  13. Natalia - Poezja Smaku fotado napisał/a:

    Mniam, gotowanie jest obłędne, za jednym razem można dać przyjemność wielu osobom. A Gazpacho? Dziś je zrobiłem. Dzięki;-)

  14. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    nie jadłam jeszcze nigdy chłodnika.. A takie coś kusi mnie bardzo, zapisuję twój przepis i próbuję na dniach 🙂

  15. Fajny pomysł na chłodnik z pomidorów, oryginalny 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Smakowity przepis i pięknie zaprezentowane 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Uwielbiam gazpacho, choć ja przygotowuje je ciut inaczej. Na upał jak znalazł 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Rzeczywiście musi idealnie smakować w czasie upałów :)!

  19. Natalia - Poezja Smaku urszula napisał/a:

    Na pewno Twoje gazpacho smakowałoby mi, wygląda nader apetycznie:)

  20. Natalia - Poezja Smaku Zmiksowana.pl napisał/a:

    Idealny pomysł na upały! Koniecznie muszę zrobić!

  21. Natalia - Poezja Smaku Kasia napisał/a:

    Szukałam przepisu na gazpacho z uwagi na obfity zbiór pomidorków koktajlowych w moim ogrodzie. Choć nigdy dotąd nie jadłam tej zupy, Twoja wygląda wyjątkowo apetycznie, więc bez zastanowienia ją przygotowałam. Pyszna to mało powiedziane. Każdemu polecam bez gadania 🙂
    Dziękuję za przepis.

  22. Natalia - Poezja Smaku Dominika napisał/a:

    Nie gotujemy? Tylko wszystko blendujemy i chlodzimy w lodówce. Tak?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)