Garam masala to orientalna mieszanka przypraw używanych w kuchni indyjskiej. Ma piękny korzenny aromat. Garam masala możemy kupić – zarówno w hipermarketach jak i specjalistycznych sklepach z przyprawami (i tych specjalizujących się w kuchni indyjskiej). Mieszankę najlepiej jednak zrobić samodzielnie w domu. Przyprawy potrzebne do jej przygotowania powinniśmy znaleźć w każdym sklepie, a curry czy tandoori z taką samodzielnie przygotowaną masalą będzie smakować jeszcze lepiej :). Nie ma konkretnych proporcji tej mieszanki – każdy kucharz używa do niej „swojego nosa”, dlatego proporcje użyte przeze mnie potraktujcie jako orientacyjne.
Składniki:
- 3 łyżki kminu rzymskiego (czyli kuminu, nie mylcie z kminkiem)
- 4 łyżki mielonych nasion kolendry
- 1 łyżka mielonego imbiru w proszku
- 2 łyżeczki mielonych nasion kardamonu
- 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka rozkruszonych na pył liści laurowych
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
Wszystkie przyprawy połączyć ze sobą i trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli nie mamy któregoś składnika w wersji „mielonej” np: posiadamy całe ziarna kolendry, kuminu, goździków czy kardamonu – należy rozetrzeć je w moździerzu.