Garam masala

Garam masalaGaram masala to orientalna mieszanka przypraw używanych w kuchni indyjskiej. Ma piękny korzenny aromat. Garam masala możemy kupić – zarówno w hipermarketach jak i specjalistycznych sklepach z przyprawami (i tych specjalizujących się w kuchni indyjskiej). Mieszankę najlepiej jednak zrobić samodzielnie w domu. Przyprawy potrzebne do jej przygotowania powinniśmy znaleźć w każdym sklepie, a curry czy tandoori z taką samodzielnie przygotowaną masalą będzie smakować jeszcze lepiej :) . Nie ma konkretnych proporcji tej mieszanki – każdy kucharz używa do niej „swojego nosa”, dlatego proporcje użyte przeze mnie potraktujcie jako orientacyjne.

Składniki:

  • 3 łyżki kminu rzymskiego (czyli kuminu, nie mylcie z kminkiem)
  • 4 łyżki mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżka mielonego imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka rozkruszonych na pył liści laurowych
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili

Wszystkie przyprawy połączyć ze sobą i trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli nie mamy któregoś składnika w wersji „mielonej” np: posiadamy całe ziarna kolendry, kuminu, goździków czy kardamonu – należy rozetrzeć je w moździerzu.