Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinieCukinia okazała się być wspaniałym daniem obiadowym. Bardzo lekkim i smacznym. Farsz był znacznie lżejszy niż tradycyjny farsz z mięsa mielonego. Cukinie przyrządzone w taki sposób podpasowały nawet mojemu nieprzepadającemu za nimi mężowi. Polecam taką odmianę obiadu. Składniki wystarczą na porcję dla 2-óch osób jeśli cukinie podajemy jako danie główne lub dla 4-ech jako podwieczorek/przystawka.

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 1 cebula
  • 1 mały lub pół dużego pomidora
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 5-6 plastrów wędzonego boczku (w wersji wegetariańskiej rezygnujemy, w wersji mocno dietetycznej zamieniamy na dojrzewającą szynkę)
  • tarty ser
  • pietruszka

Cukinie myjemy i rozcinamy wzdłuż, aby otrzymać dwie połówki. Łyżką stołową wydrążamy miękką część z pestkami – otrzymamy łódeczki. Przygotowujemy farsz. Wydrążony środek cukini siekamy na mniejsze części i wkładamy do miski. Pomidora kroimy w kostkę, dodajemy do cukini. Cebulę także siekamy w kostkę, potem podsmażamy na maśle/oleju aż do zeszklenia. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki curry. Cebulę z curry dodajemy do reszty składników. Na patelnię po cebuli kładziemy kilka plastrów boczków i smażymy do czasu, aż tłuszcz się wytopi, a boczek nabierze brązowego koloru. Osuszamy go na papierowym ręczniku, kroimy w paski lub kostkę i dodajemy do farszu. Farsz solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i śmietanę. Dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy do cukiniowych łódeczek, posypujemy lekko serem i zapiekamy 20 minut w 200ºC. Przed podaniem posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.

Faszerowane cukinie

Przepis z bloga Kayotic Kitchen.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

16 Odpowiedzi na Faszerowane cukinie

  1. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Ja zanim nafaszeruję warzywa wolę je lekko podgotować, ale poza tym fajny przepis na wypchaną cukinię. zaiste lżejszy od wersji z górą mielonego mięsa 🙂

  2. Majana napisał/a:

    Pyszne danie i wygląda super 🙂

  3. Ania napisał/a:

    cudownie się prezentuje:) taka lekka się wydaje po zdjęciach:)

  4. Dzikowiec napisał/a:

    Uwielbiam faszerowaną cukinię! Przepysznie wygląda!!!

  5. Patyska napisał/a:

    Zapisuję 🙂 Nati,superpomysł z tymi zdjęciami pod przepisem.

  6. małka napisał/a:

    Ale super wygląda. Nie przepadam za boczkiem, ale z szynką dojrzewającą chętnie wypróbuję 🙂 !

  7. Monika napisał/a:

    uwielbiam faszerowane cukinie, choć dla mnie to danie do wypróbowania w innej porze roku – teraz są dla mnie zdecydowanie zbyt drogie. Do cukinii zawsze dodaję sporo przypraw – bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn. Wg mnie świetnie pasują do tego warzywa, dlatego ten dodatek w tym przepisie tymianku świetnie mi pasuje. Dla mnie wersja wege jest zdecydowanie najpyszniejsza na świecie.
    pozdrawiam
    Monika

  8. Pastelle napisał/a:

    Wygląda wyśmienicie i te kolory… Uwielbiam, szczególnie takie w wegetariańskiej wersji

  9. Samantha napisał/a:

    Znakomicie nafaszerowana ! Pyszna 🙂

  10. Ola napisał/a:

    Wyglądają smakowicie,w lidlu mają cukinię akurat taką młodą więc może się skuszę na ten przepis;dodam do farszu jeszcze gotowane jajko.

  11. Zmiksowana.pl napisał/a:

    Świetny pomysł! Ostatnio robiłam właśnie z mięsem mielonym (też pyszne), ale te koniecznie muszę wypróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)