Fasolka po bretońskuPolacy zawsze uważali, że coś co obce jest lepsze. Stąd pierogi ruskie, ryba po grecku, karp po żydowsku, pieczeń rzymska, a fasolka… po bretońsku. Fasolka goszcząca na polskich stołach (i w barach) jest naszym daniem narodowym z którego możemy być dumni. W Bretanii (region Francji) raczej jej nie spotkamy, a jeśli znajdziemy podobną potrawę – będzie miała najpewniej polskie lub angielskie korzenie. Fasolka po bretońsku to danie, które uwielbiałam od dziecka (smak moczonego w niej chleba jest nieziemski!) To też świetny pomysł na jesienno-zimowy obiad jednogarnkowy.

Składniki:

  • 500 g fasoli „piękny Jaś” (1 opakowanie)
  • 30-35 dag boczku wędzonego
  • 30-35 dag wędzonej kiełbasy dobrego gatunku
  • 4 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • opcjonalnie: łyżka miękkiego masła i łyżka mąki pszennej

Fasolę płuczemy i namaczamy na noc, w garnku, w zimnej wodzie (wody powinno być 3-4 cm nad poziom fasoli). Na drugi dzień podsmażamy na patelni boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy pokrojone w kosteczkę, lekko posolone cebule. Gdy się zeszklą, dodajemy papryki – słodką i ostrą oraz wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy przez 1 minutę i dodajemy do namoczonej fasoli (wody nie wylewamy!). Wrzucamy liść laurowy i ziele. Dusimy pod przykryciem do czasu, aż fasola będzie miękka (około 1-1,5). Po tym czasie dodajemy koncentrat, majeranek, estragon oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, wyławiamy listek i ziele. Gotujemy jeszcze 5 minut. Ja najbardziej lubię fasolkę w takiej wersji, ale jeśli nie wyobrażacie sobie innej niż bardzo gęstej – przygotowujemy zacierki. Rozcieramy 1 łyżkę miękkiego masła z 1 łyżką mąki. Powstałe zacierki dodajemy do fasolki i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Fasolka po bretońsku najlepsza jest odgrzewana na drugi dzień, podana ze świeżym pieczywem.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!