Dżem z rabarbaru z imbirem

Dżem z rabarbaru z imbiremDżem z rabarbaru  z imbirem jest bardzo ciekawy w smaku. Nie jest bardzo słodki, a charakterystyczny orzeźwiający smak imbiru jest wyczuwalny i nadaje dżemowi charakteru. Gdy pierwszy raz go spróbowałam zadziwił mnie, ale nie przekonał. Dostałam słoiczek od mamy i przypomniałam sobie o nim dopiero robiąc naleśniki. Zjadłam z małżem cały słoik przy jednym posiedzeniu – dzięki temu, że jest słodko-kwaśny super komponował się z naleśnikami i wcale nie zasładzał. Gdy nadszedł sezon na rabarbar, pierwsze co z niego zrobiłam, to właśnie ten dżem. Część zjedliśmy z chałką, a resztę schowałam do szafki i przypomnę sobie o nim dopiero, gdy zrobię naleśniki.

Dżem z rabarbaru z imbirem:

  • 1,5 kg rabarbaru
  • 400 g cukru (2,5 szklanki)*
  • 1 łyżka startego imbiru
  • sok z całej cytryny

Rabarbar myjemy, osuszamy i obcinamy końcówki. Niektórzy obierają rabarbar z włóknistej skórki – ja tego nie robię. Kroimy łodygi na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na co najmniej 2 godziny lub do czasu, aż rabarbar puści sok. Po tym czasie dodajemy do niego sok z cytryny i drobno starty imbir. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. Gdyby zebrała się piana, zbieramy ją. Dżem jest gotowy, gdy po wylaniu odrobiny na talerz i przejechaniu łyżką nie zlewa się do środka.

Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików (u mnie wyszło trzy), porządnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

* ilość dla dojrzałej, różowej odmiany rabarbaru

Dżem z rabarbaru z imbirem

Dżem z rabarbaru z imbirem


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

8 Odpowiedzi na Dżem z rabarbaru z imbirem

  1. Świetny dodatek imbiru! 🙂 Narobiłaś mi chęci na naleśniki z dżemem! 🙂

  2. mniam! 🙂 ja dziś robiłam truskawka-rabarbar 🙂

  3. Marlena napisał/a:

    A może jakieś dietetyczne odpowiedniki cukru ?

    • Można zrobić ją z ksylitolem (ksylitol jest słodszy, więc wystarczy 2 szklanki lub nawet 1,5 – jeśli rabarbar nie jest mocno cierpki), ale wtedy konieczne będzie zapasteryzowanie – ksylitol nie jest tak dobrym konserwantem jak cukier.

  4. Agata napisał/a:

    Imbir ma być suszony mielony (z torebki) czy starty na tarce świeży korzeń?

  5. Barbara napisał/a:

    Dżem ma wspaniały smak! Dodatek imbiru idealnie komponuje się z rabarbarem. Oba smaki są świetnie zbalansowane i oba są wyczuwalne. Super!!! Kolor też przepiękny. Dziękuję za bardzo dobry przepis 🙂

  6. Zosia napisał/a:

    Muszę koniecznie wypróbować przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)