Drożdżówki z kremem migdałowym i daktylami

Uwielbiam jeść drożdżówki. Szczególnie na śniadanie. Drożdżówki z kremem migdałowym i daktylami są bardzo wilgotne, dlatego nie tracą smaku nawet na drugi i trzeci dzień. Migdałowy budyń i lukier nadają im bardzo charakterystycznego smaku i sprawiają, że ciasto nie jest suche. Takie bułeczki uwielbiam. Rozeszły się tak szybko, że muszę zrobić drugie. W tym przepisie skorzystałam z rewelacyjnej metody krojenia nitką – warto ją wypróbować.

Drożdżówki z kremem migdałowym i daktylamiDrożdżówki:

  • 500 g mąki (3,5 szklanki)
  • 50 g świeżych drożdże
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła (100g)
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Krem migdałowo-daktylowy:

  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 krople (nie więcej) aromatu migdałowego
  • 100 g daktyli (można zastąpić rodzynkami lub pominąć)

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka amaretto (można zastąpić rumem lub wodą)

Ciasto: Drożdże rozcieramy z połową letniego mleka, łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki. Zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a masło rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej zaczyn z drożdży, ubite jajka, pozostałe mleko, szczyptę soli i wyrabiamy. W trakcie wyrabiania dodajemy powoli rozpuszczone i przestudzone masło. Zostawiamy na co najmniej pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Krem: Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka i zagotowujemy wraz z cukrem wanilinowym i ekstraktem. Pozostałe 0,5 szklanki mleka miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem i aromatem migdałowym. Wlewamy miksturę na gotujące się mleko i bardzo energicznie mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mielone migdały i mieszamy. Nakrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Bułeczki: Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta (mój miał ok. 50×30 cm). Rozsmarowujemy na nim ostudzony budyń i posypujemy drobno posiekanymi daktylami (można zastąpić namoczonymi w rumie rodzynkami). Ciasto zwijamy na kształt rolady, a następnie tniemy bułeczki o grubości 3-4 cm. Najlepiej ciąć bułeczki nie nożem, a za pomocą nitki – dzięki temu budyń nie wypłynie, a bułeczki nie będą się spłaszczać. Robimy to tak jak na poniższym filmiku (gif autorstwa http://www.topwithcinnamon.com/). Dziękuję autorce za nauczenie tej metody! 🙂

Cięcie bułeczek

Źródło GIF'u: www.topwithcinnamon.com/2013/01/cinnamon-raisin-danish-swirls.html

Bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, zachowując odstęp pomiędzy bułeczkami. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180°C, wstawiamy blachę i pieczemy bułeczki przez około 25 minut.

Lukier: Do cukru pudru dodajemy przegotowaną 1 łyżkę przegotowanej wody i 1 łyżkę amaretto (lub rumu) – ucieramy, a następnie za pomocą pędzelka smarujemy lukrem jeszcze ciepłe drożdżówki.

Drożdżówki z kremem migdałowym i daktylami


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

30 Odpowiedzi na Drożdżówki z kremem migdałowym i daktylami

  1. Inspirowane Smakiem napisał/a:

    O pyszności. 🙂 Trochę zazdroszczę, że możesz jeść takie rzeczy na śniadanie! Ja twardo zaczęłam trzymać się owsianki. 😉

  2. wiosenka27 napisał/a:

    Jak dla mnie wspaniałe:)

  3. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Narobiłaś mi smaku. Oczywiście, że zjadłabym taką drożdżóweczkę. zwłaszcza, że właśnie piję kawę. A sposób z nitką doskonały. Przyda się taka wiedza 🙂

  4. Patyska napisał/a:

    Moja mama takie lubi, zrobię jej. Patent z nitką fajny 🙂

  5. marcela napisał/a:

    mmm… kiedy ja ostatnio jadłam daktyle… a w Twoich drożdżówkach muszą być pyszne.. z pewnością wypróbuję przepis!

  6. Opalanka napisał/a:

    Rany, bardzo, bardzo ich chcę:)

  7. Ervisha napisał/a:

    Idealne nie tylko na śniadanie 🙂

  8. Magda C. napisał/a:

    Ja chcę dużo takich drożdżówek! Pyszności 🙂

  9. Pati napisał/a:

    Świetny pomysł na przecinanie ciasta!

  10. Voyagedegustacje napisał/a:

    Lubie takie drożdżówki 🙂

  11. Sosna napisał/a:

    One są tak apetyczne, że jadłbym dzień w dzień 😀 świetny sposób na krojenie 😀

  12. bielinka napisał/a:

    drożdżówki, drożdżóweczki, moje ukochane! 🙂

  13. dżemdżus napisał/a:

    Teraz jestem w kropce bo nie wiem co wybrać do pieczenia jako pierwsze czy te drożdżówki czy może babkę makową czy też jeszcze jakiś inny smakołyk. Wyszły ci prześliczne, a filmik ekstra.

  14. ladylaura. napisał/a:

    Drożdżówki piekę,piekę na okrągło ,pycha.

  15. wenus-lifestyle napisał/a:

    Wyglądają świetnie i na pewno są pyszne <3

  16. Ania napisał/a:

    dla mnie takie bułeczki bez lukru:) a metoda ciekawa:)

  17. skoraq cooks napisał/a:

    Bardzo, ale to bardzo podoba mi się nadzienie w tych drożdżówkach 🙂

  18. napiecyku napisał/a:

    Nie wątpię, że są smaczne, krem waniliowo-daktylowy zapowiada się fantastycznie 🙂

  19. Ciążowe Zachcianki napisał/a:

    Jeszcze takich drożdżówek nie jadłam:) Wyglądają świetnie.

  20. Kaś napisał/a:

    no świetne są!!! a tej nitkowej techniki koniecznie muszę wypróbować – przy delikatnym cieście jak znalazł

  21. Łucja napisał/a:

    mniam 🙂 z takim kremem musiały smakować bosko !

  22. Salvador Dali napisał/a:

    domowe drożdżówy <3 <3
    nie znam nic lepszego!

  23. Pyszne bułeczki zarówno na sniadanie jak i na deser 🙂

  24. iza napisał/a:

    jak ja kocham drożdżówki cudnie wyglądają

  25. JustInka napisał/a:

    Uwielbiam domowe drożdżówki! A ten sposób krojenia, bezbłędny!

  26. Dzikowiec napisał/a:

    Dzięki za inspirację. Zarówno nadzienia, jak i samego sposobu krojenia nitką. Świetne!

  27. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wspaniałe….. szczególnie muszą smakować jeszcze ciepłe z mlekiem albo kawą :)!

  28. Marta Amelia napisał/a:

    A ile sztuk wychodzi średnio z tego przepisu?

  29. Natalia napisał/a:

    Zależy od grubości na jaką będziemy kroić – ok. 16-18

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)