Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdźowa gwiazda z makiemDrożdżowa gwiazda z makiem, to tradycyjny makowiec przygotowany po prostu w mniej tradycyjnej formie – w kształcie gwiazdy. Strucla makowa podana w ten sposób wygląda wyjątkowo atrakcyjnie. Jest idealna na ozdobę świątecznego stołu. Gwiazdę jemy odrywając jej ramiona. Jak na drożdżówkę strucla ta bardzo długo zachowuje świeżość, jest delikatna i puszysta. Na pewno będę przygotowywać ją na Święta.

Drożdżowa gwiazda z makiem – ciasto:

  • 600 g mąki pszennej (3,5 szklanki)
  • 100 g dobrej jakości masła (użyłam Kerrygold)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki cukru z wanilią

Drożdżowa gwiazda z makiem – masa:

  • 200 g zmielonego maku
  • 50 g herbatników
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki amaretto

Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniego mleka. Dodajemy dwie łyżki cukru. Mieszamy i czekamy, aż podwoją objętość. W tym czasie jajka ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem z wanilią. Do dużej miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Wlewamy wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko, ubite jajka oraz rozpuszczone masło. Zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne (gdyby się lepiło dosypujemy trochę mąki). Ciasto nakrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około jedną godzinę.

Masa: Mak zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na godzinę, aż napęcznieje. Po tym czasie dodajemy do niego cukier, miód, aromat/amaretto, migdały, zmielone na pył herbatniki oraz drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Możemy też dodać ulubione bakalie (drobno posiekane) – jeśli lubimy. Mieszamy.

Gwiazda: Wyrośnięte ciasto uderzamy, aby je odgazować i dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 24-25 cm. Na papierze do pieczenia układamy pierwsze koło. Rozsmarowujemy na nim połowę masy makowej. Przykrywamy drugim kołem i ponownie smarujemy pozostałym makiem. Przykrywamy ostatnim krążkiem. Na środku układamy szklankę (do góry dnem) i lekko dociskamy. Będzie ona wyznaczała granice krojenia. Zdejmujemy szklankę i ciasto dzielimy podobnie jak tort na 12 kawałków (nie przecinając koła). Łapiemy za pomocą obu rąk dwa sąsiadujące kawałki i dwukrotnie je skręcamy do wewnątrz. Zostawiamy ciasto na 20 minut do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 25 minut w 170°C. Po wystudzeniu gwiazdę posypujemy cukrem pudrem.

Drożdżowa gwiazda z makiem

Drożdźowa gwiazda z makiem

Drożdźowa gwiazda z makiem

Wpis zawiera lokowanie produktu
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

13 Odpowiedzi na Drożdżowa gwiazda z makiem

  1. Marzena napisał/a:

    Wygląda bardzo apetycznie :-)

  2. Danuta napisał/a:

    Wygląda cudownie!. ja tylko mam obawy, że z tym „okręcaniem” nie będzie prosto:(( jak to zrobić żeby się nie rozleciało?

    • Trzeba koniecznie dobrze ponacinać (do końca) ciasto – inaczej możemy mieć problem ze skręceniem. Najlepiej użyć małego nożyka. Skręcamy powoli, bez pośpiechu – wcale nie jest to trudne :)

  3. judik napisał/a:

    Dosłownie cudowna ta gwiazda! :-)

  4. Oj ja też marzę aby to cudo zrobić, pięknie wyszło i pewnie szybko zniknęła :-)

  5. Ewa napisał/a:

    Imponujące, cudowne i pyszne.

  6. Magda C. napisał/a:

    Napracowałaś się bardzo, ale efekt jest zachwycający :)

  7. Pati napisał/a:

    Prezentuje się wspaniale!

  8. iza napisał/a:

    pieknie wygląda

  9. Zosia napisał/a:

    Czy z tej porcji składników wychodzi 1 czy 2 ciasta? Mnie z 1/2 kg mąki i 0,4 kg maku zawsze wychodziły 2 podłużne makowce z foremek typu „keksówka”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)