Drożdżowa babka wielkanocna

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (6 głosów, średnia: 4,33 z 5)
Loading...Loading...

Babka drożdżowa wielkanocnaSą smaki, które wręcz pachną Świętami. I tak jak na Boże Narodzenie pachną pierniki, tak na Wielkanoc nie powinno zabraknąć na naszym stole baby drożdżowej. Baba wielkanocna to baba bogata – dominują smaki pomarańczy, szafranu, orzechów, rodzynek. Wyczuwamy słodkość lukru, gorycz skórki, puszystość ciasta i chrupkość orzechów – to właśnie kontrasty sprawiają, że to ciasto jest wyjątkowe. Nie jest to baba szybka – jednak warta każdej minuty poświęconego czasu. Babka drożdżowa najlepsza jest od razu po upieczeniu, lecz szczelnie zamknięta zachowuje świeżość przez 2-3 dni.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki rozpuszczonego masła (100g)
  • 4 jajka o temp. pokojowej
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka rumu lub koniaku
  • skórka świeżo otarta z pomarańczy
  • ok. 1/3 szklanki rodzynek (baba na zdjęciu ich nie ma)
  • ok. 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru (do lukru)
  • smażona skórka z pomarańczy*

Do lekko ciepłego mleka dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wkruszamy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie szczyptę szafranu zalewamy łyżką wrzątku. Mieszamy i dodajemy rum. W rondelku lub na małej mocy w mikrofali rozpuszczamy masło. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli. Ocieramy do nich świeżą skórkę z pomarańczy. Do mąki, cukru, soli i skórki dodajemy wyrośnięte drożdże – przez chwilę mieszamy łyżką. Wlewamy rozpuszczone masło (może być letnie, ale nie gorące), szafran z rumem, a następnie wbijamy do środka 3 całe jajka i 1 żółtko (białko wlewamy do filiżanki i odstawiamy do lodówki). Całość mieszamy łyżką do połączenia składników, a następnie przez chwilę wyrabiajmy ręką. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, dodajemy rodzynki, posiekane orzechy włoskie i smażoną skórkę. Ciasto wkładamy do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40°C. Baba powinna rosnąć w piekarniku, aż wypełni całą formę. Potem, zwiększamy temperaturę do 180ºC i pieczemy jeszcze ok. 35 minut. Jeśli wierzch zbytnio rumieni się podczas pieczenia, nakrywamy go luźnym kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu studzimy babkę przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzoną babę wyjmujemy z formy. Do białka które nam pozostało dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy. Polewamy ciasto i ozdabiamy pozostałą smażoną skórką. Babka drożdżowa pięknie prezentuje się na stole.

Babka drożdżowa wielkanocna

* Wyjątkowy smak baby zapewnia smażona, domowa skórka pomarańczowa (dużo lepsza od kandyzowanej ze sklepu). Aby ją otrzymać obieramy nożem cienko skórkę z jednej dokładnie umytej pomarańczy (w taki sposób, aby nie obierać białych części owocu, tylko samą wierzchnią, pomarańczową warstwę). Taką skórkę zalewamy przegotowaną wodą i odstawiamy na dobę, w międzyczasie zmieniając wodę kilkukrotnie. Jest to konieczne aby pozbyć się chemii, którą są pryskane owoce. Jeśli nie możemy odczekać doby zalewamy skórkę wrzątkiem i gdy woda znacznie przestygnie powtarzamy czynność 4-5 razy – powinno przynieść podobny efekt. Wymoczoną skórkę kroimy w małą kostkę. Do rondelka lub do malutkiej patelni wlewamy 1/3 szklanki wody i wsypujemy 4 łyżki cukru + 1 łyżkę cukru z wanilią. Gdy syrop się zagotuje, wsypujemy skórkę i smażymy do czasu aż cała woda wyparuje, a skórka oblepi się cukrem (ok.30 minut). Skórka ściemnieje i nabierze aromatu. Połowę takiej skórki przeznaczam do środka ciasta, a połowę do dekoracji.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Kawa orzechowa
Należę do osób, które regularnie piją kawę. Zawsze się nią r...
Ciasteczka z masłem orzechowym
Musiałam na szybko przygotować jakiś słodki deser. Padło na ...
Czekoladowe naleśniki z truskawkami i mascarpone
Czekoladowe naleśniki z truskawkami i mascarpone są raczej t...
Drożdżowa baba z żurawiną i pistacjami
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez babki. Ta drożdżowa baba ...

15 Odpowiedzi na Drożdżowa babka wielkanocna

  1. Ja sobie taką upiekę już po świętach, jak wrócę do moich form babkowych :)

  2. Inspirowane smakiem napisał/a:

    Mniaaam, wspaniała. Obficie obsypana bułką tartą. Ja nie umiem zrobić takiego lukru.

    • Natalia napisał/a:

      Sekret takiego lukru tkwi tylko w tym, że jest na białku jajka, a nie soku z cytryny czy wodzie :) Ma wspaniałą konsystencję.

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Fantastyczna! Poproszę kawałeczek! :)

  4. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Cudna! I taka puszysta:)! Nie mogłabym się jej oprzeć;)!

    • Natalia napisał/a:

      Ja się nie oparłam :) wstyd w środku nocy się tak najeść, bo na jednym kawałku się nie skończyło… ;)

  5. Trzy cytryny napisał/a:

    Wygląda fantastycznie. Mam zamiar robić drożdżową babkę na święta.

  6. Samantha napisał/a:

    Też jestem tradycjonalistką i też tak uważam, baba drożdżowa koniecznie na Wielkanoc ! Piękna, puszysta i zapewne przepyszna ! :)

  7. KucharzyTrzech napisał/a:

    Piękna świąteczna baba :)

  8. Magda napisał/a:

    Pysznie wygląda. :)

  9. naturysta93 napisał/a:

    wspaniale wygląda i musi być pyszna :)

  10. lutka40 napisał/a:

    Zapachniało świętami .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)