Dziś mam dla Was konkurs. Ale o tym za chwilę, najpierw rybka. Świeży dorsz w sosie pomidorowym w śródziemnomorskim stylu to danie proste, szybkie i lekkie. Jego przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 20 minut. Delikatna, gotowana ryba to coś, co świetnie smakuje nawet w upał, a do tego jest ona znacznie zdrowsza niż ta smażona. Do dorsza w sosie pomidorowym najlepiej podać chrupiącą bagietkę, choć równie dobrze możemy ugotować do niego młode ziemniaczki czy ryż.
Składniki:
- 4 filety świeżego dorsza bez skóry (lub innej białej ryby)
- 500 g krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6-7 czarnych oliwek
- 2 cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
- chili w płatkach – wg uznania
- sól, świeżo mielony pieprz
- tymianek lub pietruszka do dekoracji
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista dorzucamy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy jeszcze minutę i wlewamy pomidory z puszki lub kartonika. Mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i sos sojowy. Wrzucamy pokrojone na plasterki oliwki. Przyprawiamy sos cukrem, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem i chili w płatkach (sos można też posolić wg smaku – ale ostrożnie – nabierze on też słoności od sosu sojowego i oliwek). Sos gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
W tym czasie dorsza kroimy na części, oprószamy solą i pieprzem. Kładziemy filety na wierzchu gotującego się sosu i przykrywamy pokrywką. Gotujemy przez ok. 8 minut na małym ogniu, po czym od razu podajemy – ze świeżym chrupiącym pieczywem, ryżem lub młodymi ziemniakami.
A teraz niespodzianka! Konkurs z portalem pyszne.pl. Wszyscy przyzwyczailiśmy się, że jeśli coś zamawiamy do jedzenia, to jest to zazwyczaj pizza. Tymczasem online możemy zamówić… no właśnie, co? Pyszne.pl to więcej niż pizza! I tu przechodzimy do zadania konkursowego :). Wejdź na pyszne.pl, wybierz danie, inne niż pizza, które Twoim zdaniem najlepiej nadaje się do zamawiania online i uzasadnij swój wybór! Odpowiedzi z uzasadnieniem zamieszczajcie na blogu pyszne.pl: http://blog.pyszne.pl/pyszne-
Do wygrania kupony na jedzenie online. Na komentarze czekam od 6.08 do 17.08.2014. Szczegóły na blogu pyszne.pl. To co z oferty chcielibyście zamówić prosto do domu, gdy na gotowanie za gorąco? 🙂
Aktualizacja: Wyniki konkursu możecie zobaczyć tutaj. Dodatkowo z osób zostawiających komentarz konkursowy na poezji smaku przyznaję dodatkowy kupon o wartości 50 zł dla użytkownika Anka za wypowiedź:
„W czasie obecnych upałów, zamawiając np. kurczaka z pędami bambusa, trawą cytrynową i chili, i przyprawiając go dodatkowo odrobiną wyobraźni, można przenieść się do malowniczej Tajlandii, nie ruszając się z Polski Dania kuchni tajskiej są doskonałe na taką pogodę
Razem z portalem pyszne.pl serdecznie gratulujemy wszystkim nagrodzonym!
Jaka fajna rybka 🙂 Lubię takie szybkie obiady!
Dorsz wygląda super. Bardzo lubię ryby w sosie pomidorowym, chociaż u mnie najpopularniejsze są w takim wydaniu pulpeciki rybne. 🙂
Moja ulubiona ryba:)
Bardzo fajny sposób na przygotowanie ryby, pycha! 🙂
Jak on genialnie wygląda 😀 Dla mnie świetne danie!
Dorsz wygląda niesamowicie apetycznie!
Inspirujący przepis!
Dla mnie jest to genialny przepis na rybkę, na ryby które uwielbiam, super !!!!
W upalnie dni, chętnie zamówiłabym sałatkę z kurczakiem. Jest lekka, co przy upalnych dniach ważne a jednocześnie syta, dostarczając nam energii, której potrzebujemy niezależnie od pogody 🙂
Chętnie zamówiłabym dania z kuchni indyjskiej. Uwielbiam smak pasty curry. Poza tym jest to zawsze ciekawe doświadczenie dla moich kubków smakowych. Uwielbiam!
Delikatne danie przygotowałaś. Ten dorsz w sosie pomidorowym to pyszność. Doskonałe połączenie. Pięknie prezentuje się na talerzu 🙂
Dorsza zapowiada się smakowicie 🙂
Wygląda bardzo smakowicie:)
Tak podanego dorsza nie jadłam, prezentuje się świetnie 🙂
fajny przepis na rybkę!:)
Ostatnio mam problem z rybami, ale w sosie pomidorowym bym zjadła.
ten dorsz musi być wyśmienity.. 🙂
Uwielbiamy dorsza, ale w taki sposób jeszcze go nie przygotowywałam.
A takiego dorsza można na pyszne, zamówić? 😉
Fajnie wygląda 🙂
jakie pyszne dania
O matko, ten dorsz musiał smakować rewelacyjnie! Patrząc po składnikach nie mógł się nie udać:), jak dla mnie połączenie idealne:)
Niezwykle smacznie wygląda 🙂
W czasie obecnych upałów, zamawiając np. kurczaka z pędami bambusa, trawą cytrynową i chili, i przyprawiając go dodatkowo odrobiną wyobraźni, można przenieść się do malowniczej Tajlandii, nie ruszając się z Polski 🙂 Dania kuchni tajskiej są doskonałe na taką pogodę 🙂
Ta rybka jest przepyszna! Sprawdziliśmy wczoraj przepis -niebo w gębie 🙂 Teraz robi się 5-cio minutowy schab, a za moment pszenny chleb 🙂
Na pyszne.pl najlepiej zamówić jak dla mnie sushi 🙂 Ponieważ najczęściej zamawiamy do domu pizzę czy makarony, ale to sushi uwielbiam 🙂 Jak mam możliwość to staram się zamawiać w trakcie menu lunchowego gdy sushi jest trochę tańsze 🙂 Mam takie dni, że normalnie fantazjuję o sushi i wtedy pyszne.pl przychodzi z pomocą.
Wymiata kuchnia chińska. Makarony są the best. Warto się posilić jakimś pysznym miksem.
Polecam serdecznie
Przygotowałam dorsza. Jestem na etapie szukania przepisu, który mnie przekona do ryb, bo niestety nie przepadam za nimi,a przydałaby się odmiana w mojej kuchni od wieprzowiny, wołowiny i kurczaka. Ale sprobowalam i musze powiedziec, ze baaardzo mi posmakowal. Nawet za tymiankiem nie przepadam, ale chcialam odzwierciedlic dokladnie smak z przepisu i udalo sie :). Mięso jest dobrze podduszone, sprężyste, ale nie rozpada się, warzywa przechodza smakiem, a tymianek, który w paczce jak dla mnie nie pachnie najlepiej, zmienia zapach i dodaje daniu charakteru. Dodałam tylko wiecej oliwek, bo bardzo je lubię.
Już po raz któryś się nie zawiodłam na Twoim przepisie Natalio :)! Ponownie mogę go polecić internaut(k)om. Może jeszcze kogoś przekona do dorsza, tak jak mnie :).
Strasznie się cieszę! Warto przekonać się do ryb, są bardzo zdrowe 🙂
Witam 😉
Czy zamrożonego dorsza trzeba wcześniej rozmrozić ?
To danie alternatywnie wylądowało w tym roku na naszym Wigilijnym stole i wyszło bardzo fajnie, dziękuję za przepis 🙂
Chętnie wpadam zajrzeć do tego przepisu. Rybka jest idealna ❤️