Domowy zakwas na żurek

Zakwas na żurekŻurek to jedna z najlepszych polskich zup. Ma mnóstwo odmian, jednak nieważne czy jest śląski, rzeszowski czy góralski, zawsze powinien być przygotowany na domowym zakwasie. Zakwas na żurek przygotowujemy z mąki żytniej, ciepłej wody, skórki chleba razowego i przypraw. Samo przygotowanie jest bardzo proste i jestem pewna, że gdy spróbujecie zupy na własnym zakwasie już nigdy nie kupicie żurku z torebki.

Zakwas na żurek:

  • 6 czubatych łyżek pełnoziarnistej żytniej mąki (typ 2000)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duży liść laurowy lub 2 mniejsze
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 2 ziarna jałowca
  • kawałek skórki lub piętka żytniego chleba na zakwasie
  • 1 litr przegotowanej, ciepłej wody

Do szklanego słoika lub kamionki wsypujemy mąkę. Dodajemy liść laurowy, ziele, pieprz i jałowiec. Czosnek obieramy ze skorupki, zgniatamy płaską stroną noża i dodajemy do reszty składników. Zalewamy całość ciepłą wodą, mieszamy i topimy piętkę lub kawałek skórki ciemnego chleba (na zakwasie!). Nakrywamy zakwas gazą, papierową serwetką lub bawełnianą ściereczką (można nałożyć recepturkę) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni. W tym czasie nie zaglądamy do niego, nie przestawiamy go i nie mieszamy – pozwólmy mu fermentować. Po 3 dniach wyjmujemy skórkę wraz z powstałą pianą i zostawiamy na jeszcze jeden dzień. Potem mieszamy zakwas i przecedzamy.

Zakwas to tylko składnik żurku (zwany również kiszonym żurkiem), przepis na samą zupę po kliknięciu na link – domowy żurek na zakwasie.

Gotowy zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce nawet ok. 1,5 tygodnia.

Czosnki i chleb muszą być całkowicie zanurzone w wodzie – gdy będą wystawać mogą spleśnieć i zepsuć zakwas.