Domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym

Domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowymLubicie jeść kremowe serki na śniadanie i do sałatek? Proponuję, abyście spróbowali zrobić własny, domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym. Serowo-jogurtowe kuleczki są bardzo delikatne i kremowe – idealne do kanapek. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie tylko chroni nas przed chorobami serca, ale także pozwala zachować młodość. Dodatkowo wspaniale chłonie smak przypraw, który odda potem naszym serowym kuleczkom.

Składniki:

  • 1 litr gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 litra oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 liście laurowe
  • 1-2 świeże lub suszone papryczki chili
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziaren czarnuszki lub kminku
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Jogurt należy dokładnie wymieszać z jedną łyżeczką soli. Sitko wykładamy gazą, a pod spodem podstawiamy miskę lub pojemnik. Wlewamy jogurt. Odstawiamy w zimne miejsce (chłodnej śpiżarni lub lodówki) na 3 dni, aż cały płyn odsączy się, a w gazie pozostanie gęsty ser.

Do litrowego słoika wlewamy olej rzepakowy i dosypujemy ziarna czarnuszki, pieprzu, kolendry i ziela. Możemy dodać też ulubione suszone zioła: np. zioła prowansalskie lub bazylię. Ręce natłuszczamy olejem i toczymy z serka niewielkie kulki (kształt nie musi być idealny). Wrzucamy do słoika. Dodajemy rozmaryn i chili. Słoik zakręcamy i ponownie wstawiamy do chłodnego miejsca na ok. 4-5 dni. Po tym czasie olej wchłonie przyprawy i kuleczki można już jeść. Domowy ser jogurtowy możemy przechowywać w takich warunkach przez ok. miesiąc czasu.

Domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym

Domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

29 Odpowiedzi na Domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym

  1. Patyska napisał/a:

    Zawsze marzył mi się taki ser, a nie odważyłam się… Genialne, cudowne, muszę wypróbować!

  2. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Pyszny domowy serek. Zrobiłam podobnie „grecki serek”, ale w oliwie. Jak zwykle piękne zdjęcia 🙂

  3. Magda C. napisał/a:

    Wow świetnie to wygląda:) Rewelacyjny pomysł!

  4. zjedz_mnie napisał/a:

    To poproszę ten apetyczny słoiczek 🙂

  5. dżemdżus napisał/a:

    Mój Ci on mój. Przepysznie, ładnie i smacznie. Uroczo się prezentuje. 🙂

  6. wiosenka27 napisał/a:

    Niebo w gębie:)

  7. mariola1903 napisał/a:

    Wygláda bardzo apetycznie przepis wart wypróbowania.

  8. Łucja napisał/a:

    Chodzi za mną 🙂 a Twoje zdjęcia tak kuszą że trudno się oprzeć 😀

  9. napiecyku napisał/a:

    Idealny do letniej sałatki :))

  10. Anita napisał/a:

    Ja zobaczyłam Grecję, chyba marzę:)

  11. Ervisha napisał/a:

    Domowe wyroby są najlepsze 😀

  12. Smakowicie wygląda 🙂

  13. ladylaura. napisał/a:

    Bardzo ciekawy ,lubię.

  14. Królowa Karo napisał/a:

    Nie miałam pojęcia, że takie pyszności też można zrobić samemu. Muszę spróbować.

  15. moja pasja smaku napisał/a:

    Fajna inspiracja dla mnie 🙂

  16. skoraq cooks napisał/a:

    Wooow, super pomysł 🙂

  17. marcela napisał/a:

    łaaaał! to musi być bajecznie pyszne!

  18. iza napisał/a:

    jakie pyszności mniamm

  19. wypróbowałam kiedyś, pyszne! : )

  20. Marzena napisał/a:

    Po prostu świetna propozycja:-)

  21. lutka40 napisał/a:

    Pyszna propozycja .Uwielbiam ,szczególnie do sałatek

  22. Swietny pomysł, na pewno spróbuję 🙂

  23. Ola in the kitchen napisał/a:

    Muszę tego spróbować bo mam wielką słabość do marynowanego sera 😀

  24. JustInka napisał/a:

    Ojej. Nawet nie sądziłam że tak łatwo coś tak niezwykłego zrobić samemu. Muszę koniecznie przetestować!

  25. Dzikowiec napisał/a:

    Znakomity pomysł, muszę spróbować!

  26. Marek napisał/a:

    Przepis wyśmienity, ale nie zapominajmy że najważniejsze jest przecież towarzystwo do wspólnego posiłku

  27. justyna m. napisał/a:

    uwielbiam ten ser… robię go często i wykorzystuję do sernika, ostatnio podzieliłam na małe kuleczki i zanurzyłam w smakowej oliwie, ale… dałam w prezencie, więc zdjęcia niestety brak 🙂

  28. artiko napisał/a:

    Mam pytanie a co z olejem lub oliwom do wylania czy wykorzystujemy powtórnie do kolejnych serów czy może do sałatki
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)