Domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym

Domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowymLubicie jeść kremowe serki na śniadanie i do sałatek? Proponuję, abyście spróbowali zrobić własny, domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym. Serowo-jogurtowe kuleczki są bardzo delikatne i kremowe – idealne do kanapek. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie tylko chroni nas przed chorobami serca, ale także pozwala zachować młodość. Dodatkowo wspaniale chłonie smak przypraw, który odda potem naszym serowym kuleczkom.

Składniki:

  • 1 litr gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 litra oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 liście laurowe
  • 1-2 świeże lub suszone papryczki chili
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziaren czarnuszki lub kminku
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Jogurt należy dokładnie wymieszać z jedną łyżeczką soli. Sitko wykładamy gazą, a pod spodem podstawiamy miskę lub pojemnik. Wlewamy jogurt. Odstawiamy w zimne miejsce (chłodnej śpiżarni lub lodówki) na 3 dni, aż cały płyn odsączy się, a w gazie pozostanie gęsty ser.

Do litrowego słoika wlewamy olej rzepakowy i dosypujemy ziarna czarnuszki, pieprzu, kolendry i ziela. Możemy dodać też ulubione suszone zioła: np. zioła prowansalskie lub bazylię. Ręce natłuszczamy olejem i toczymy z serka niewielkie kulki (kształt nie musi być idealny). Wrzucamy do słoika. Dodajemy rozmaryn i chili. Słoik zakręcamy i ponownie wstawiamy do chłodnego miejsca na ok. 4-5 dni. Po tym czasie olej wchłonie przyprawy i kuleczki można już jeść. Domowy ser jogurtowy możemy przechowywać w takich warunkach przez ok. miesiąc czasu.

Domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym

Domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

27 Odpowiedzi na Domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym

  1. Patyska napisał/a:

    Zawsze marzył mi się taki ser, a nie odważyłam się… Genialne, cudowne, muszę wypróbować!

  2. Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Pyszny domowy serek. Zrobiłam podobnie „grecki serek”, ale w oliwie. Jak zwykle piękne zdjęcia :)

  3. Magda C. napisał/a:

    Wow świetnie to wygląda:) Rewelacyjny pomysł!

  4. zjedz_mnie napisał/a:

    To poproszę ten apetyczny słoiczek :)

  5. dżemdżus napisał/a:

    Mój Ci on mój. Przepysznie, ładnie i smacznie. Uroczo się prezentuje. :)

  6. wiosenka27 napisał/a:

    Niebo w gębie:)

  7. mariola1903 napisał/a:

    Wygláda bardzo apetycznie przepis wart wypróbowania.

  8. Łucja napisał/a:

    Chodzi za mną :) a Twoje zdjęcia tak kuszą że trudno się oprzeć :D

  9. napiecyku napisał/a:

    Idealny do letniej sałatki :) )

  10. Anita napisał/a:

    Ja zobaczyłam Grecję, chyba marzę:)

  11. Ervisha napisał/a:

    Domowe wyroby są najlepsze :D

  12. ladylaura. napisał/a:

    Bardzo ciekawy ,lubię.

  13. Królowa Karo napisał/a:

    Nie miałam pojęcia, że takie pyszności też można zrobić samemu. Muszę spróbować.

  14. moja pasja smaku napisał/a:

    Fajna inspiracja dla mnie :)

  15. skoraq cooks napisał/a:

    Wooow, super pomysł :-)

  16. marcela napisał/a:

    łaaaał! to musi być bajecznie pyszne!

  17. iza napisał/a:

    jakie pyszności mniamm

  18. wypróbowałam kiedyś, pyszne! : )

  19. Marzena napisał/a:

    Po prostu świetna propozycja:-)

  20. lutka40 napisał/a:

    Pyszna propozycja .Uwielbiam ,szczególnie do sałatek

  21. Swietny pomysł, na pewno spróbuję :)

  22. Ola in the kitchen napisał/a:

    Muszę tego spróbować bo mam wielką słabość do marynowanego sera :D

  23. JustInka napisał/a:

    Ojej. Nawet nie sądziłam że tak łatwo coś tak niezwykłego zrobić samemu. Muszę koniecznie przetestować!

  24. Dzikowiec napisał/a:

    Znakomity pomysł, muszę spróbować!

  25. Marek napisał/a:

    Przepis wyśmienity, ale nie zapominajmy że najważniejsze jest przecież towarzystwo do wspólnego posiłku

  26. justyna m. napisał/a:

    uwielbiam ten ser… robię go często i wykorzystuję do sernika, ostatnio podzieliłam na małe kuleczki i zanurzyłam w smakowej oliwie, ale… dałam w prezencie, więc zdjęcia niestety brak :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)