Kategorie

Domowe pieczywo

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Tak naprawdę ni to chleb, ni to ciasto. Chlebek bananowy to po prostu słodka propozycja śniadaniowa lub podwieczorkowa. Doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Taki chlebek robi się bardzo szybko, podobnie jak muffiny – łącząc suche składniki z mokrymi. Możemy…

Czytaj dalej
Chałka z kruszonką na żółtkach

Chałka z kruszonką na żółtkach

Czasem, po zrobieniu tortu bezowego czy piegusa, pozostają nam zbędne żółtka. Dobrym pomysłem na ich wykorzystanie jest zrobienie puszystej, drożdżowej chałki z kruszonką – idealnej ze świeżym masełkiem lub dżemem. Na moich ulubionych blogach widziałam dużo pomysłów na chałeczki, dlatego…

Czytaj dalej
Misiowe chlebki

Misiowe chlebki

Misiowe chlebki to przeurocze bułeczki, które będą doskonałym pieczywem dla niejadka. W ich przypadku bardziej liczy się wygląd niż walory smakowe – bo tak naprawdę to tylko zwykła bułka. Czekoladowe oczka oraz krąglutkie uszy nadają jednak bułeczkom wyjątkowości. My, chociaż…

Czytaj dalej
Chlebek orkiszowy z cebulką

Orkiszowy chlebek z cebulką

Parę dni temu (w dzień chleba) spontanicznie postanowiłam upiec jakieś proste pieczywo. Miałam ogromną ochotę na smak słodkiej cebulki (który uwielbiam w pieczywie) i w ten sposób powstało to orkiszowe cudo. To bardzo prosty chleb na drożdżach, nie wymagający zakwasu….

Czytaj dalej
Bułeczki jogurtowe

Bułeczki jogurtowe

Domowe pieczywo zdecydowanie smakuje najbardziej. Bułeczki jogurtowe to puszyste i mięciutkie buły, które nadadzą się nie tylko na kanapkę, ale będą także świetnym pieczywem na hamburgery. Ich wyrabianie nie trwa długo, składniki ładnie się łączą. Pachną i wyglądają wspaniale, akurat…

Czytaj dalej
Bułeczki pizzowe

Bułeczki pizzowe – nie tylko dla kibica

Dziś rozpoczyna się turniej Euro 2012. Prawdopodobnie znaczna część społeczności zasiądzie całymi rodzinami przed telewizorem i będzie dopingować biało-czerwonych. Co wtedy jeść? Znalazłam na blogu Anyżkowo wspaniałą przekąskę, która powinna przypaść do gustu zarówno małym jak i tym dużym kibicom….

Czytaj dalej
Bagietki

Bagietki idealne

Dla mnie idealne bagietki to takie z chrupiącą skórką i puszystym, delikatnym środkiem. Z tego przepisu zawsze wychodzą najlepsze, choć wypróbowałam kilka. Warto spróbować, bo chociaż ciasto jest dość lepiące, to nie wymaga długiego wyrabiania i zachodu. A Efekt? Jedzenie…

Czytaj dalej
Chleb bez zagniatania

Najprostszy domowy chleb – bez zagniatania

Każdy lubi domowy chleb z chrupiącą skórką. Właściciele maszyn do wyrabiania za pewne mają taką przyjemność często. A co z pozostałymi? Niestety, wyrabianie chleba dla wielu osób jest ciężkie i pracochłonne. Jest jednak chleb, który nie wymaga tej żmudnej pracy!…

Czytaj dalej
Zamknij