Przepisy: Domowe pieczywo

  • Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem

    Dodano w pt, 23/10/2015 - 12:01

    Chleb bezglutenowyChleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem na bazie mąki gryczanej, ryżowej i ziemniaczanej. Dobry dla osób uczulonych lub unikających glutenu, ale nie tylko! Polecam upiec taki każdemu, bo nie tylko jest wyjątkowo zdrowy, ale także wyjątkowo prosto się go robi – wystarczy wymieszać składniki łyżką. Nie ma potrzeby zagniatania. Jedyna niedogodność to czekanie na wyrośnięcie i upieczenie. A jaki jest w smaku? Bardzo dobry! Podejrzewam, że wiele osób nawet nie domyśli się, że jest bezglutenowy. Mąka gryczana nadaje mu charakterystyczny smak, ale[…]

  • Scones z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami

    Dodano w pt, 09/01/2015 - 12:01

    Scones z oliwkami, suszonymi pomidorami i fetąScones z oliwkami, fetą i suszonymi pomidorami z rozmarynową nutą to błyskawiczne bułeczki śniadaniowe, które zrobimy w mniej niż 30 minut! Scones (skonsy) pochodzą z Anglii i jadane są zazwyczaj na słodko – jak widać sprawdzają się także w wytrawnej wersji. Nie potrzebują drożdży – dlatego nie musimy czekać aż wyrosną. Pamiętajmy jednak, że są zupełnie inne od pieczywa drożdżowego. W cieście nie ma jajek, a jego wyrabianie ciasta trwa tylko chwilkę. Bułeczki koniecznie podajemy jeszcze ciepłe – same lub z kremowym[…]

  • Bułki do hamburgerów

    Dodano w pon, 03/11/2014 - 12:01

    Bułki do hamburgerówGumowate bułki z fast foodów i supermarketów są niesmacznym tworem chemicznym. Co innego bułka zrobiona samodzielnie. Przepis, który podaję idealnie nadaje się na bułki do hamburgerów. Są puszyste, mięciutkie, fajnie zarumienione z wierzchu i obowiązkowo posypane sezamem (lub makiem jeśli nie lubicie sezamu). Po upieczeniu i wystudzeniu (jeśli nie zjecie jeszcze ciepłych na kanapki), wystarczy taką bułeczkę przekroić na pół  i położyć na chwilę na silnie rozgrzanej patelni grillowej lub żeliwnej z odrobiną oliwy. Tak przygotowana będzie stanowiła podstawę perfekcyjnego burgera –[…]

  • Grahamki

    Dodano w śr, 10/09/2014 - 12:01

    Grahamki (bułeczki razowe)Grahamki to pełnoziarniste (inaczej razowe) bułeczki jakie na pewno znacie. Ja do swoich nie dodaję białej mąki, co odróżnia je od tych kupnych. Wilgotności nadają im ugotowane ziemniaki i jogurt naturalny. Możemy posypać je płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, sezamem, makiem, pestkami słonecznika lub dyni – co kto lubi. Jeśli nie mamy sprawdzonej piekarni to zachęcam do robienia pieczywa samodzielnie. Niestety bułki z supermarketu to w większości produkty wcześniej mrożone, z dodatkiem spulchniaczy i często z niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym.  Za to domowa grahamka[…]

  • Szybki chleb pszenny

    Dodano w pt, 30/05/2014 - 12:01

    Szybki chleb pszennyPrzepis na szybki chleb pszenny, bardzo przypominający pieczywo, jakie na co dzień kupujemy w sklepie – oczywiście tylko z wyglądu, bo w smaku chleb jest o niebo lepszy i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko 15 minut! Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty. Przepis oryginalny od Pastelle, gdzie chleb nazywa się „Kubański”. Miałam tylko problem z dostaniem odpowiedniej mąki, ale typ 650, którego mi brakowało po dłuższym poszukiwaniu znalazłam w Lidlu. Składniki: 1,5[…]

  • Chleb pełnoziarnisty codzienny

    Dodano w pt, 24/01/2014 - 12:01

    Chleb pełnoziarnisty codziennyJako, że wkrótce zabieram się za regularne pieczenie pieczywa na zakwasie chciałabym przemycić Wam jeszcze przepis na prosty, pszenny chleb pełnoziarnisty, który robiłam ostatnio jako podstawowe, codzienne pieczywo. Chlebek jest nieskomplikowany, na suszonych drożdżach. Z podanego przepisu wychodzi jedna długa lub dwie małe, standardowe keksówki. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży instant 1 i 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mleka 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli olej do wysmarowania[…]

  • Chleb oliwkowy

    Dodano w pt, 18/10/2013 - 12:02

    Chleb oliwkowyChleb oliwkowy upiekłam 16 października świętując Światowy Dzień Chleba. Zależało mi na pszennym, lekkim, mało pracochłonnym chlebie i się udało – jest bardzo delikatny i puszysty, praktycznie jak bułka. Idealnie pasował do jajecznicy. Do jego przygotowania użyłam oczywiście oliwy i kawałków zielonych oliwek, lecz jeśli wolicie czarne to również się sprawdzą. Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki) 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka[…]

Strona 1 z 312...Ostatnia »