Nie ma lepszych hamburgerów niż te domowe. Nie tylko mamy pewność, że nie znajduje się w nich dodatkowa chemia, ale także sami możemy zmieniać ich smak w zależności od użytych dodatków. Dziś skupię się na mięsie. Z wielu przetestowanych przepisów, zdecydowanie najbardziej smakuje mi moja wariacja na temat tych przygotowywanych przez Jamiego Olivera. To najlepsze hamburgery na świecie, nie dajcie się namówić na fast-foody 🙂
Składniki:
- 1 duża czerwona cebula
- 500 g mielonej wołowiny dobrej jakości
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta pieprzu kajeńskiego (lub chili w proszku)
- 50 g tartego sera (np. typu „Bursztyn”)
- 1 łyżka musztardy
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g tartej bułki
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę. Podsmażamy ją na oliwie z oliwek przez ok. 5 minut, pod koniec dodając wyciśnięty lub drobno pokrojony ząbek czosnku. Mięso przekładamy do dużej miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, musztardę i tarty ser. Przesypujemy także przestudzoną cebulę z czosnkiem. Do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy i ucieramy (jeśli nie mamy moździerza to musimy rozdrobnić ziarna kolendry i kminu rzymskiego, np. za pomocą tłuczka do ziemniaków czy młotka). Dodajemy wszystkie przyprawy do mięsa. Całość dokładnie wyrabiamy rękami, aż mięso przejdzie wszystkimi aromatami. Zostawiamy na 10 minut, po czym formujemy hamburgery. Smażymy na patelni (najlepiej grillowej) z obu stron. Podajemy na opiekanej w piekarniku lub tosterze bułce z ulubionymi dodatkami lub sosami. Do hamburgerów polecam przygotować domowe bułeczki (takie jak na zdjęciu) – można je zrobić dzień wcześniej, ponieważ długo zachowują świeżość – jogurtowe bułki. Często robię też tradycyjne bułki do hamburgerów, ale je najlepiej przygotować w dzień podania.
A co można dodać do hamburgera? Szczególnie polecam: liście sałaty, czerwoną cebulę, pokrojonego pomidora, ogórki konserwowe lub kiszone, plastry sera cheedar, kiełki, surówki z białej i czerwonej kapusty. Ale może tam wylądować cokolwiek co lubicie.
Jaki sos do hamburgera? Można dodawać zarówno musztardę, keczup, majonez, barbecue czy sos czosnkowy. Ja najbardziej lubię szybki sos uniwersalny: 4-5 łyżek keczupu, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu, troszkę soku z cytryny, sól i pieprz.
pycha!:) i jakie nadziane:)
Też je uwielbiam i często robię 🙂
Do tego domowej roboty bułeczki, warzywa z ogródka i już na 100% wiemy, co jemy 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Domowe są zawsze najlepsze! Wyglądają mega apetycznie!
Domowy hamburger musi być o niebo lepszy od tego kupnego:-D Aż ślinka cieknie jak się patrzy na takie cudo 😀
Domowe są zawsze pyszne, choć ja nieraz wpadam na indyjskie tak swietnie przyrządzają, że nie mogę się im oprzeć.
Twoje Natalko wyglądają bardzo kusząco 🙂
Nie słyszałam o indyjskich, mogę sobie tylko wyobrazić 🙂 Ale one chyba nie z wołowiny? W Indiach krówki święte 😉
Nati, czy już Ci mówiłam, że chętnie bym się z Twoim małżem zamieniła na miejsca? Przynajmniej przy stole ;P
Nie wiem czy będzie chętny 😉
Domowe wersje fast foodów są zawsze najlepsze;)
Uwielbiam domowe hamburgery. Jak mam ochotę na takie śmieszne jedzonko, często właśnie je robimy. I za każdym razem są inne 🙂
Hamburgery świetne 😀 z domowymi bułeczkami jeszcze lepsze 😀 a co tam… pochwale sie… http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s480x480/19628_494488607254995_590397372_n.jpg
Świetny!
Odkąd mój mąż znalazł ten przepis już nie robię mielonych z torebki 😉
Hamburger z jajkiem i z bulka tarta… Bez jaj.
Bez, a może z? Jamie chyba wie co robi
Pycha!