Domowe hamburgeryNie ma lepszych hamburgerów niż te domowe. Nie tylko mamy pewność, że nie znajduje się w nich dodatkowa chemia, ale także sami możemy zmieniać ich smak w zależności od użytych dodatków. Dziś skupię się na mięsie. Z wielu przetestowanych przepisów, zdecydowanie najbardziej smakuje mi moja wariacja na temat tych przygotowywanych przez Jamiego Olivera. To najlepsze hamburgery na świecie, nie dajcie się namówić na fast-foody 🙂

Składniki:

  • 1 duża czerwona cebula
  • 500 g  mielonej  wołowiny dobrej jakości
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu kajeńskiego (lub chili w proszku)
  • 50 g tartego sera (np. typu „Bursztyn”)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g tartej bułki

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę. Podsmażamy ją na oliwie z oliwek przez ok. 5 minut, pod koniec dodając wyciśnięty lub drobno pokrojony ząbek czosnku. Mięso przekładamy do dużej miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, musztardę i tarty ser. Przesypujemy także przestudzoną cebulę z czosnkiem. Do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy i ucieramy (jeśli nie mamy moździerza to musimy rozdrobnić ziarna kolendry i kminu rzymskiego, np. za pomocą tłuczka do ziemniaków czy młotka). Dodajemy wszystkie przyprawy do mięsa. Całość dokładnie wyrabiamy rękami, aż mięso przejdzie wszystkimi aromatami. Zostawiamy na 10 minut, po czym formujemy hamburgery. Smażymy na patelni (najlepiej grillowej) z obu stron. Podajemy na opiekanej w piekarniku lub tosterze bułce z ulubionymi dodatkami lub sosami. Do hamburgerów polecam przygotować domowe bułeczki (takie jak na zdjęciu) – można je zrobić dzień wcześniej, ponieważ długo zachowują świeżość – jogurtowe bułki. Często robię też tradycyjne bułki do hamburgerów, ale je najlepiej przygotować w dzień podania.

A co można dodać do hamburgera? Szczególnie polecam: liście sałaty, czerwoną cebulę, pokrojonego pomidora, ogórki konserwowe lub kiszone, plastry sera cheedar, kiełki, surówki z białej i czerwonej kapusty. Ale może tam wylądować cokolwiek co lubicie.

Jaki sos do hamburgera? Można dodawać zarówno musztardę, keczup, majonez, barbecue czy sos czosnkowy. Ja najbardziej lubię szybki sos uniwersalny: 4-5 łyżek keczupu, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu, troszkę soku z cytryny, sól i pieprz.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!