Domowe hamburgery

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (7 głosów, średnia: 3,71 z 5)
Loading ... Loading ...

Domowe hamburgeryNie ma lepszych hamburgerów niż te domowe. Nie tylko mamy pewność, że nie znajduje się w nich dodatkowa chemia, ale także sami możemy zmieniać ich smak w zależności od użytych dodatków. Dziś skupię się na mięsie. Z wielu przetestowanych przepisów, zdecydowanie najbardziej smakuje mi moja wariacja na temat tych przygotowywanych przez Jamiego Olivera. To najlepsze hamburgery na świecie, nie dajcie się namówić na fast-foody :)

Składniki:

  • 1 duża czerwona cebula
  • 500 g  mielonej  wołowiny dobrej jakości
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu kajeńskiego (lub chili w proszku)
  • 50 g tartego sera (np. typu „Bursztyn”)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g tartej bułki
  • ok. 50 g tartej bułki do obtoczenia kotletów (nieraz pomijam, aby obniżyć kaloryczność)

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę. Podsmażamy ją na oliwie z oliwek przez ok. 5 minut, pod koniec dodając wyciśnięty lub drobno pokrojony ząbek czosnku. Mięso przekładamy do dużej miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, musztardę i tarty ser. Przesypujemy także przestudzoną cebulę z czosnkiem. Do moździerza wsypujemy wszystkie przyprawy i ucieramy (jeśli nie mamy moździerza to musimy rozdrobnić ziarna kolendry i kminu rzymskiego, np. za pomocą tłuczka do ziemniaków czy młotka). Dodajemy wszystkie przyprawy do mięsa. Całość dokładnie wyrabiamy rękami, aż mięso przejdzie wszystkimi aromatami. Zostawiamy na 10 minut, po czym formujemy hamburgery. Obtaczamy je w bułce tartej w smażymy na patelni (najlepiej grillowej) z obu stron. Podajemy na opiekanej w piekarniku lub tosterze bułce z ulubionymi dodatkami lub sosami. Do hamburgerów polecam przygotować domowe bułeczki (takie jak na zdjęciu) – można je zrobić dzień wcześniej, ponieważ długo zachowują świeżość – bułki do hamburgerów.

A co można dodać do hamburgera? Szczególnie polecam: liście sałaty, czerwoną cebulę, pokrojonego pomidora, ogórki konserwowe lub kiszone, plastry sera cheedar, kiełki, surówki z białej i czerwonej kapusty. Ale może tam wylądować cokolwiek co lubicie.

Jaki sos do hamburgera? Można dodawać zarówno musztardę, keczup, majonez, barbecue czy sos czosnkowy. Ja najbardziej lubię szybki sos uniwersalny: 4-5 łyżek keczupu, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu, troszkę soku z cytryny, sól i pieprz.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

15 Odpowiedzi na Domowe hamburgery

  1. Ania napisał/a:

    pycha!:) i jakie nadziane:)

  2. Basia napisał/a:

    Też je uwielbiam i często robię :-)
    Do tego domowej roboty bułeczki, warzywa z ogródka i już na 100% wiemy, co jemy :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  3. Dzikowiec napisał/a:

    Domowe są zawsze najlepsze! Wyglądają mega apetycznie!

  4. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Domowy hamburger musi być o niebo lepszy od tego kupnego:-D Aż ślinka cieknie jak się patrzy na takie cudo :-D

  5. Samantha napisał/a:

    Domowe są zawsze pyszne, choć ja nieraz wpadam na indyjskie tak swietnie przyrządzają, że nie mogę się im oprzeć.
    Twoje Natalko wyglądają bardzo kusząco :)

    • Natalia napisał/a:

      Nie słyszałam o indyjskich, mogę sobie tylko wyobrazić :) Ale one chyba nie z wołowiny? W Indiach krówki święte ;)

  6. Patyska napisał/a:

    Nati, czy już Ci mówiłam, że chętnie bym się z Twoim małżem zamieniła na miejsca? Przynajmniej przy stole ;P

  7. Aneta napisał/a:

    Domowe wersje fast foodów są zawsze najlepsze;)

  8. gin napisał/a:

    Uwielbiam domowe hamburgery. Jak mam ochotę na takie śmieszne jedzonko, często właśnie je robimy. I za każdym razem są inne :)

  9. zwirek2201 napisał/a:

    Hamburgery świetne :D z domowymi bułeczkami jeszcze lepsze :D a co tam… pochwale sie… http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/s480x480/19628_494488607254995_590397372_n.jpg

  10. Ewelina napisał/a:

    Odkąd mój mąż znalazł ten przepis już nie robię mielonych z torebki ;)

  11. Mam napisał/a:

    Hamburger z jajkiem i z bulka tarta… Bez jaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)

x
Przygarnij Torbę Borbę!

Szczegóły konkursu