Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców?

Starannie je oglądamy i wybieramy. Potem przynosimy do domu i… ziemniaki puszczają pędy, sałata więdnie, a truskawki pleśnieją. Jest logiczne, że nie wszystko co kupimy w weekend, zjemy na raz, dlatego warto pamiętać, że prawidłowe przechowywanie warzyw i owoców może znacząco przedłużyć ich świeżość. Ha! – istnieją jeszcze magiczne sposoby, aby dodatkowo wydłużyć ten czas! Nie lubię marnować jedzenia, dlatego zebrałam kilka takich przydatnych trików w jednym poście – mam nadzieję, że któraś metoda, okaże się dla Was nowością.

Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców - jak przechowywać warzywa i owoce

Zawiąż banana! Choć do wypieków przejrzałe banany będą jak znalazł, to do przekąszenia taki miękki banan z pewnością nie jest idealny. Aby banany były dłużej świeże i żółte, wystarczy owinąć ich końcówki folią – to właśnie na szypułce banany wydalają najwięcej etylenu – gazu, który przyśpiesza dojrzewanie owoców. Po związaniu, gazu będzie mniej i owoce na dłużej pozostaną smaczne. Banany można związać razem, ale jeszcze lepszy efekt osiągniemy, gdy je rozdzielimy i owiniemy szypułki pojedynczo.

Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców - jak przechowywać warzywa i owoce

To właśnie przez wspomniany gaz etylenowy należy odpowiednio dobierać towarzystwo dla przechowywanych produktów. Dużo etylenu wydzielają m.in.: banany, morele, melony, gruszki, śliwki, mango, jabłka, papryka oraz pomidory. Owoce i warzywa szczególnie wrażliwe na etylen – np.: bakłażany, arbuzy, dynie, ziemniaki, marchewki, rzodkiewki, szparagi, sałaty i brokuły należy trzymać osobno z warzywami wymienionymi w pierwszej grupie. Jeśli będą leżały obok siebie – szybciej zaczną gnić.

Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców - jak przechowywać warzywa i owoce

Pomidory lubią być przechowywane szypułką do góry – przechowywane szypułką do dołu szybciej miękną. Aby nie straciły smaku, warto trzymać je w temperaturze pokojowej.

Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców - jak przechowywać warzywa i owoce

Ziemniaki i cebula – połączenie, którym nie pogardzi chyba żaden Polak. Pasują do siebie doskonale, ale na surowo wcale się nie lubią… Tak często leżą przy sobie, lecz niestety ziemniak, który leży obok cebuli znacznie szybciej wypuszcza pędy (wtedy już nie wolno ich spożywać). Ziemniaki mają innego przyjaciela – w towarzystwie jabłek znacznie później zaczną kiełkować.

Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców - jak przechowywać warzywa i owoce

Ziemniaki i cebula mają jednak podobieństwa: lepiej przechowują się w ciemności (nie lubią światła), przewiewnych miejscach (zawsze muszą mieć dostęp powietrza) i w chłodzie (ale nie w lodówce). W ciemności lepiej przechowa się także czosnek. Jeśli dodatkowo będzie zapleciony w warkocz i powieszony, będzie świeży bardzo długo.

Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców - jak przechowywać warzywa i owoce

Delikatne owoce jagodowe: truskawki, maliny, poziomki, jeżyny, jagody czy borówki – warto przechowywać razem z szypułkami. Bez nich są mniej trwałe. Owoce zgniją w foliowej reklamówce – lepiej je z niej wyjąć i równomiernie rozłożyć w pojemniku lub misce i schować do lodówki. Jeśli owoce jagodowe chcemy przechowywać jeszcze dłużej, musimy im zrobić kąpiel octową: mieszamy ze sobą jedną część octu (białego lub jabłkowego) i 10 części wody. Namaczamy w roztworze owoce, odcedzamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie chowamy do lodówki. Czynność ta nie zmieni smaku owoców – będą za to świeże nawet tydzień dłużej. Szczególnie w przypadku przechowywania truskawek taka sztuczka jest bardzo pomocna.

Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców - jak przechowywać warzywa i owoce

Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców - jak przechowywać warzywa i owoce

Dolna szuflada lodówki może nam znacznie pomóc w przechowywaniu warzyw i zachowywaniu ich świeżości. Jeśli nie lubimy marnować, warto rozejrzeć się za nowinkami technologicznymi. Przykładowo w nowych lodówkach Amica wyposażonych w pojemnik Vit Control Plus warzywa i owoce zachowują świeżość nawet do trzech razy dłużej w porównaniu ze standardowymi urządzeniami. Wewnątrz pojemnika tworzy się specjalne środowisko, w którym można samodzielnie, za pomocą suwaka, dostosować poziom wilgotności. W takim pojemniku marchewka, seler czy rzodkiewka wytrzymają nawet 27 dni, a sałata nawet do 21. Szukając nowej lodówki warto mieć z tyłu głowy, że są dostępne takie rozwiązania.

Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców - jak przechowywać warzywa i owoce

Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców - jak przechowywać warzywa i owoce

W dolnej szufladzie lodówki świetnie przechowują się m.in. marchewki, buraki, rzodkiewki/rzodkwie, kalarepa – lecz pozostaną jeszcze dłużej świeże, jeśli odetniemy im nacie i liście.

Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców - jak przechowywać warzywa i owoce

Seler naciowy można przechowywać bardzo długo. Wystarczy owinąć go w folię aluminiową i schować do szuflady lodówki. Tak przechowywany może zachować świeżość nawet ponad dwa tygodnie. Podobnie możemy owinąć brokuła – musimy uprzednio rozdzielić go na różyczki.

Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców - jak przechowywać warzywa i owoce

Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców - jak przechowywać warzywa i owoce

Brokuł, kalafior i szparagi dobrze przechowują się też jak cięte kwiaty – wystarczy zanurzyć ich końcówki w naczyniu z wodą i przechowywać pionowo – najlepiej w lodówce. Dodatkowo można je nakryć foliowym workiem, co jeszcze wydłuży ich świeżość. Tak samo przechowuje się zioła np. pietruszkę czy kolendrę – wstawiamy do szklanki z wodą, nakrywamy foliowym woreczkiem i hop do lodówki.

Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców - jak przechowywać warzywa i owoce

Wyjątkowo trudno przechowuje się sałaty. Często już na drugi dzień po zakupie sałata więdnie. Aby przechować ją dłużej należy porozdzielać jej liście, a następnie umyć pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Pozwalamy jej odcieknąć na sitku. Niezupełnie mokrą, ale jeszcze wilgotną sałatę rozkładamy na ręczniku papierowym. Przykrywamy ją drugim kawałkiem ręcznika papierowego i delikatnie, luźno zwijamy. Następnie owijamy luźno w bawełnianą ściereczkę i chowamy do lodówki. Tak przygotowana może spędzić w lodówce co najmniej 4-7 dni.

Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców - jak przechowywać warzywa i owoce

Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców - jak przechowywać warzywa i owoce

Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców - jak przechowywać warzywa i owoce

Wszystkie warzywa i owoce za wyjątkiem sałat – zarówno te trzymane w temperaturze pokojowej jak i w lodówce – powinny by nieumyte. Na ich powierzchni są naturalne bakterie zapobiegające gniciu, dlatego warto je myć bezpośrednio przed podaniem.

Jeśli macie swoje sprawdzone metody na przechowywanie warzyw i owoców, podzielcie się nimi w komentarzach!

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

5 Odpowiedzi na Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców?

  1. Natalia - Poezja Smaku Patrycja napisał/a:

    Cenne porady. Takich własnie szukałam.

  2. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    Wspaniałe porady , na pewno skorzystam:))))

  3. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Dzięki!
    Zwłaszcza banany- uwielbiam świeże, nie znoszę jak zmiękną i zrobią się takie mdło słodkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)