Przepisy: Na studencką kieszeń

  • Makaron z sosem kalafiorowym

    Dodano w pt, 06/05/2016 - 12:01

    Makaron z sosem kalafiorowymKilka prostych składników wystarczy by wyczarować pyszny i prosty obiad. Makaron z sosem kalafiorowym w towarzystwie chrupiącego bekonu odrobinę przypomina carbonarę – za to bez śmietany. Sos kalafiorowy nie jest mdły dzięki dodatkowi czosnku, parmezanu i gałki – ja uwielbiam kalafiora, więc już sam sos był dla mnie genialny, ale z dodatkiem słonawego boczku i odświeżającego szczypiorku smakował jeszcze lepiej. Taki makaron jest bardzo sycący mimo małej ilości mięsa – jeśli lubicie kalafior, to danie w sam raz dla Was. Makaron z[...]

  • Kluski kładzione

    Dodano w pt, 01/04/2016 - 12:01

    Kluski kładzioneKluski kładzione to fantastyczny dodatek do mięs w sosie i gulaszy, o którym często zapominam. A kluchy od dziecka uwielbiam! Można je jeść także na słodko – ze śmietanką i cynamonem, jednak ja najbardziej lubię je jako dodatek do dań obiadowych. Ostatnio pomyślałam: „A może by tak zrobić kluski kładzione?”. Pół godziny i już były gotowe w dużej ilości. Delikatne, smaczne i własnej roboty. Obiad z takimi kluseczkami na pewno przypomni każdemu mamine i babcine domowe obiady. Kluski kładzione: 4 średnie jajka[...]

  • Błyskawiczne pizzerinki z chlebków pita

    Dodano w pt, 25/09/2015 - 12:01

    Pizzerinki na chlebkach pitaCzasami, mimo najszczerszych chęci, naprawdę nie mamy siły i czasu na gotowanie. Gdy zmęczona po pracy zaszłam po coś na szybko do sklepu, zobaczyłam gotowe chlebki pita i przypomniałam sobie o prostym daniu ze studenckich czasów. Błyskawiczne pizzerinki z chlebków pita. Niewyszukane, nienajzdrowsze, choć ratujące nas od głodu w całkiem smaczny sposób. Gotowe w 15 minut. Trudno to, co napisałam nazwać przepisem. Potraktujcie to bardziej jako pomysł – chlebki pita stanowią jedynie bazę. Raz na jakiś czas można zgrzeszyć i gotowym chlebkiem[...]

  • Duszona kapusta z zasmażką

    Dodano w pt, 24/04/2015 - 12:01

    Duszona kapusta z zasmażkąDuszona kapusta z zasmażką – idealny dodatek do obiadu, a wraz z mięsną wkładką np. kabanosami czy domową kiełbaską – także samodzielne danie. Pyszna zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Czasami lubię też dodać do takiej kapusty dwa pomidory pokrojone w kostkę – ale nie są konieczne. Danie swojskie, domowe i do tego bardzo tanie. Gości u mnie w każdy sezon. Bardzo często także bez zasmażki, w formie zupy z młodej kapusty. Duszona kapusta z zasmażką: 1 mała główka młodej kapusty[...]

  • Szybki sernik gotowany na herbatnikach

    Dodano w śr, 18/02/2015 - 12:01

    Szybki sernik gotowany na herbatnikachSernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji – ja podaję przepis podstawowy, który sam w sobie jest pyszny. Sernik gotowany jest delikatny i po schłodzeniu przypomina mi w smaku lody. Jeśli[...]

  • Lane faworki

    Dodano w czw, 12/02/2015 - 12:01

    Lane faworki / lany chrust / pączki faworkoweLane faworki (czy jak wolicie lany chrust, faworki pączkowe lub pączkowe zawijasy) to ciastka, które przygotujecie błyskawicznie – w czasie gdy olej się rozgrzewa, masa na nie już będzie gotowa. Składniki być może macie nawet w domu – nie licząc oleju jest ich tylko pięć. Lane faworki zdecydowanie różnią się w smaku od tych tradycyjnych, bardziej przypominają pączki, jednak ich szybki sposób przygotowania sprawia, że warto czasem pójść na skróty i upiec pączko-faworki za jednym razem. Deser ma bardzo nietypowe kształty –[...]

  • Surówka z czerwonej kapusty

    Dodano w pt, 30/01/2015 - 12:01

    Surówka z czerwonej kapustySurówka z czerwonej kapusty to klasyk do obiadu, ale nie zapominajmy, że także świetnie nadaje się jako dodatek do domowych hamburgerów, hot-dogów, tortilli i kebabów. Jest bardzo chrupiąca, my ją uwielbiamy. Surówka jest tania, a wychodzi jej dość sporo. Dobrze się także przechowuje – może kilka dni stać przykryta w lodówce bez straty na jakości. Sama kapusta to warzywo bardzo zdrowe – warto pamiętać o niej w codziennej diecie. Surówka z czerwonej kapusty: pół główki dużej, czerwonej kapusty (lub 1 mała główka)[...]

Strona 1 z 712...Ostatnia »