Przepisy: Przepisy przyjazne dzieciom

  • Budyń jaglany – nowINKA na zdrowe śniadanie

    Dodano w wt, 21/03/2017 - 10:55

    Budyń jaglany - nowINKA na zdrowe śniadanieBudyń jaglany to jedno z moich ulubionych śniadań. Od niedawna. Kiedyś śniadanie kojarzyło mi się jedynie z kanapkami, jajecznicą na maśle lub słodką drożdżówką. Gdy nastąpiła moda na koktajle, owsianki i inne zdrowe nowinki, podchodziłam do niej nieco sceptycznie. Do czasu, aż w mojej kuchni na dobre zagościła kasza jaglana – najzdrowsza z kasz. Okazało się, że doskonale sprawdza się w wersji na słodko. Budyń „czekoladowy” z kaszy jaglanej nie jest dosładzany cukrem – słodzimy go jedynie daktylami, a niepowtarzalnego charakteru nadaje mu kakao i zbożowa[…]

  • Wołowe ragu z makaronem

    Dodano w czw, 19/01/2017 - 12:01

    Wołowe ragu z makaronemRagu to ogólna, włoska nazwa na mięsny sos do makaronu. Ragu wołowe (niektóre jego odmiany nazywane także sosem bolońskim) to chyba najpopularniejsza wersja sosu nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. U nas do takiego sosu podalibyśmy spaghetti – we Włoszech częściej spotkamy makaron typu wstążki, taki jak tagliatelle czy pappardelle. Wołowe ragu ma jeden sekret – duszenie. Im ono dłużej trwa, tym sos nabiera głębszego smaku – nie warto skracać tego etapu przygotowania. Taki makaron to prawdziwa poezja – warto[…]

  • Pieczone kotlety drobiowe z warzywami

    Dodano w pon, 24/10/2016 - 12:11

    Pieczone kotlety drobiowe z warzywami (siekane)Pieczone kotlety drobiowe z warzywami to danie, które mogłoby u mnie gościć na okrągło. Dlaczego? Przede wszystkim można przemycić do nich dużo warzyw, są niskokaloryczne (szarpane kotlety są na ogół w wersji smażonej – tutaj je pieczemy), łatwo się je przygotowuje i wychodzi ich po prostu sporo. W smaku są delikatne, lekkie, bardzo wilgotne i na pewno posmakują także dzieciom, które trudno namówić do jedzenia warzyw. Doskonałe także dla osób na diecie. Na drugi dzień można je po prostu odgrzać. A co[…]

  • Syrniki – placuszki twarogowe

    Dodano w pt, 30/09/2016 - 12:01

    Syrniki - placuszki twarogowe, małdrzyki krakowskie, podlaskie serniczkiSyrniki to wyjątkowo smaczne placuszki, które idealnie sprawdzą się na śniadanie lub deser. Pochodzą z Rosji, ale dobrze znane są także w Polsce np. na Podlasiu jako „serniczki„, czy w Małopolsce jako „małdrzyki krakowskie„. Te urocze i puszyste placuszki składają się głównie z twarogu, dlatego smakiem przypominają sernik. A kto oparłby się sernikowi? Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną i miodem. Warto podać do nich także świeże, sezonowe owoce – wtedy to już pełnia smaku na talerzu. Przepis na ok. 12 sztuk. Syrniki[…]

  • Leniwe pierogi

    Dodano w pt, 08/07/2016 - 12:01

    Leniwe pierogiLeniwe pierogi to kluchy z dodatkiem białego sera. Leniwe – bo bez mozolnego zagniatania i lepienia – błyskawiczne. Niezapomniany smak z dzieciństwa. Najczęściej jadane z masłem, cukrem, cynamonem i truskawkami lub z jagodami i serkiem homogenizowanym – w wersji na słodko. Kto chciałby powrócić do tamtych czasów i zjeść leniwe jak u babci powinien pamiętać o tym, aby zaopatrzyć się w dobry twaróg. Najlepiej taki na wagę, prawdziwy. Można też pokusić się o zrobienie domowego. Wtedy wyjdą najpyszniejsze leniwe na świecie –[…]

  • Jogurt z nasionami chia i owocami

    Dodano w śr, 09/03/2016 - 12:01

    Jogurt z nasionami chia i owocamiŻyjemy w biegu. Często nie mamy czasu na śniadanie, a w pracy odgrzewamy sobie parówki. Jednak śniadanie z powodzeniem możemy przyszykować sobie wcześniej, a potem zabrać ze sobą. Chociażby taki jogurt z nasionami chia i owocami, który jest znacznie lepszy niż kupne „owocowe” jogurty z syropem glukozowo-fruktozowym i masą tajemniczych dodatków. Super-nasiona chia, pełne składników odżywczych sprawiają, że śniadanie jest syte i znacznie zdrowsze. Owoce i orzechy dostarczą nam potrzebnej rano energii. Ja przygotowuję taki zestaw dla siebie i męża – uwielbiamy[…]

  • Domowy kisiel pomarańczowy

    Dodano w śr, 17/02/2016 - 6:09

    Domowy kisiel pomarańczowyDomowy kisiel pomarańczowy – przepyszny zarówno na deser jak i słodką kolację czy śniadanie. Muszę przyznać, że przeprosiłam się z kisielem. Nie jadłam go od 8 lat. Gdy poważnie zachorowałam i znalazłam się w szpitalu, jedyne co miałam ochotę jeść po szpitalnej pobudce o 6 rano, to był właśnie kisiel. No to jadłam – wystarczyło zalać zawartość torebki wrzątkiem. Jednak pobyt był długi, a ja nadal nie byłam w stanie nic innego rano zjeść. Kisielu miałam już serdecznie dosyć i gdy po[…]

Strona 1 z 1012...Ostatnia »