Przepisy: Dietetyczne

  • Pieczone kotlety drobiowe z warzywami

    Dodano w pon, 24/10/2016 - 12:11

    Pieczone kotlety drobiowe z warzywami (siekane)Pieczone kotlety drobiowe z warzywami to danie, które mogłoby u mnie gościć na okrągło. Dlaczego? Przede wszystkim można przemycić do nich dużo warzyw, są niskokaloryczne (szarpane kotlety są na ogół w wersji smażonej – tutaj je pieczemy), łatwo się je przygotowuje i wychodzi ich po prostu sporo. W smaku są delikatne, lekkie, bardzo wilgotne i na pewno posmakują także dzieciom, które trudno namówić do jedzenia warzyw. Doskonałe także dla osób na diecie. Na drugi dzień można je po prostu odgrzać. A co[…]

  • Pęczak z dynią, fetą i jarmużem

    Dodano w pon, 26/09/2016 - 9:12

    Pęczak z dynią, fetą i jarmużemPęczak z dynią, fetą i jarmużem (dyniowe pęczotto) to idealne, rozgrzewające danie na jesień. Pęczak to kasza wyjątkowo sycąca i zdrowa. Ugotowana z korzennymi przyprawami i dynią smakuje po prostu wybornie. Lubię przygotowywać pęczak na styl włoskiego risotto (powoli dolewając bulion, aż do wchłonięcia) – tym razem główną rolę zagrał polski cydr, który świetnie połączył się zarówno z pęczakiem, jak i z dynią, a w roli parmezanu wystąpiła słonawa feta. Pycha. Składniki na ok. 3 porcje (lub 4 małe). Pęczak z dynią,[…]

  • Sałatka z bobem i truskawkami

    Dodano w pon, 04/07/2016 - 12:01

    Sałatka z bobem i truskawkamiNa moim talerzu zagościła kolorowa sałatka z bobem i truskawkami. Ta sezonowa pyszność jest doskonała na upalne dni. Świetna też jako lunch do pracy. Bób oraz truskawki stanowią bardzo zgraną parę i choć nie są to typowo sałatkowe składniki, to mile was zaskoczą. Wybierzcie tylko dojrzałe, słodkie truskawki. Samą sałatkę robi się szybko i prosto – nic skomplikowanego. Podaję składniki na dwie duże porcje. Sałatka z bobem i truskawkami: ok. 100 g mieszanki sałat / roszponki / rukoli / szpinaku 1 –[…]

  • Dorada pieczona w papilotach

    Dodano w śr, 08/06/2016 - 12:01

    Dorada pieczona w papilotachDorada pieczona w papilotach to bardzo prosty pomysł na szybki obiad. Ryba pieczona w paczuszce jest wilgotna, lekka i pełna smaku – ponieważ szczelnie zamknięta gotuje się we własnych sokach. Proste dodatki – pomidorki koktajlowe, białe wino, seler naciowy, tymianek doskonale uzupełniają delikatną rybę. Jeśli nie dostaniecie dorad, to w ich zastępstwie świetnie sprawdzą się pstrągi czy małe okonie morskie (labraksy). Przepis na taką doradę był inspirowany przepisem z zagranicznej edycji Masterchefa – proste smaki sprawdzają się zawsze. Dorada pieczona w papilotach:[…]

  • Makaron z cukinii w sosie pomidorowym

    Dodano w pon, 30/05/2016 - 12:01

    Makaron z cukinii w sosie pomidorowymMakaron z cukinii? Cukinia może być lekkim i zdrowym zamiennikiem makaronu. Wystarczy nabyć spiralizer lub obieraczkę pozwalającą uzyskać cienkie paseczki julienne. Ja obieraczkę kupiłam już jakiś czas temu (za niecałe 5 zł) i po miesiącu w końcu odważyłam się przerobić cukinię na „makaron”. Do tego prosty sos pomidorowy z dodatkiem suszonych pomidorów i uzyskałam pyszny, niskokaloryczny, zdrowy obiad. Idealny na niemal 30 stopniowy upał, gdy nie ma się ochoty na tradycyjne obiady. Ja swoją porcję pozostawiłam w wersji wegańskiej – dla męża[…]

  • Odchudzona napoleonka

    Dodano w śr, 27/04/2016 - 12:10

    Odchudzona napoleonka jaglanaLubicie ciasta z kremem budyniowym? Jeśli liczycie kalorie, to odchudzona napoleonka z kaszy jaglanej (bez dodatku cukru!) na pewno na stałe zagości na Waszych stołach. Nie tylko chudsza, ale i zdrowsza. Zamiast tradycyjnego budyniu – najzdrowsza z kasz: kasza jaglana (pełna żelaza, odkwaszająca organizm, działająca zbawiennie na naszą skórę, włosy i paznokcie), zamiast cukru – trochę ksylitolu mającego pozytywny wpływ na nasze zęby, zamiast masła – odrobina cennego dla zdrowia oleju kokosowego, a zamiast francuskiego ciasta – herbatniki (u mnie pełnoziarnisto –[…]

  • Kasza jaglana z warzywami

    Dodano w śr, 06/04/2016 - 12:02

    Kasza jaglana z warzywamiKasza jaglana z warzywami w moim wydaniu to rodzaj sałatki, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zdrowe, kolorowe i lekkie danie. Może być to obiad lub kolacja, ale ja taką kaszę najczęściej przygotowuję na lunch – łatwo jest ją zabrać do pracy w pojemniku. W zasadzie możemy dodać dowolne warzywa, lecz moim zdaniem kasza najlepiej łączy się z cukinią, pieczarkami i brokułem – świetnie sprawdzi się także czerwona papryka. Kasza jaglana z warzywami: 1 szklanka kaszy jaglanej (200[…]

Strona 1 z 812...Ostatnia »