Przepisy: Dietetyczne

  • Pizza na spodzie z kalafiora

    Dodano w śr, 19/07/2017 - 7:02

    Pizza na spodzie z kalafioraPizza na spodzie z kalafiora to nieco zdrowsza, bezglutenowa wersja pizzy. Spytacie zapewne „po chusteczkę zastępować coś tak doskonałego jak pizza, bezglutenowym odpowiednikiem?!”. Prawda! Taka pizza wcale nie jest lepsza od zwykłej i nie trzeba jej zastępować. Za to jest to ciekawa odmiana, ponieważ po pierwsze: taki spód ma pyszny i lżejszy smak, po drugie: przemycamy warzywo, a po trzecie: nie trzeba zagniatać ciasta i czekać na wyrastanie drożdży. Nie lubię nudy w kuchni, dlatego takie rozwiązanie bardzo mi pasuje. Szczególnie na[…]

  • Ryba pieczona na warzywach

    Dodano w czw, 08/06/2017 - 11:00

    Ryba pieczona na warzywachProste bywa najsmaczniejsze. Ryba upieczona na kołderce z warzywnego ratatouille to danie, które przygotowuję najczęściej latem. Jest lekkie – idealne na upały. Ja najbardziej lubię wersję z papryką i na taką podaję składniki. Danie nie potrzebuje dodatków, ale w okresie wiosennym można serwować je z młodymi ziemniaczkami. Zdrowo, smacznie, kolorowo i prosto – czego więcej trzeba? No może kieliszka białego, schłodzonego wina gdy już nadejdą te upały! Ryba pieczona na warzywach: 4-5 porcji filetów z białej ryby (u mnie dorsz) 1 bakłażan 1[…]

  • Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami

    Dodano w sob, 25/03/2017 - 8:18

    Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcamiBoczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami – coś szybkiego na pyszny wege obiad. Przy dobrej organizacji przygotujemy go w 15 minut! Grzyby w takiej wersji są nie tylko sycące, ale i bardzo aromatyczne. Limonka i imbir nadają im orzeźwiającego smaku, zaś nerkowce przyjemnej chrupkości. Do dania najlepiej pasuje sypki ryż, lecz boczniaki można podać także same lub z ulubioną kaszą. Boczniaki w sosie sojowym: 400 – 500 g boczniaków 50 g świeżego szpinaku (2 duże garści) 3 łyżki sosu sojowego[…]

  • Pieczone kotlety drobiowe z warzywami

    Dodano w pon, 24/10/2016 - 12:11

    Pieczone kotlety drobiowe z warzywami (siekane)Pieczone kotlety drobiowe z warzywami to danie, które mogłoby u mnie gościć na okrągło. Dlaczego? Przede wszystkim można przemycić do nich dużo warzyw, są niskokaloryczne (szarpane kotlety są na ogół w wersji smażonej – tutaj je pieczemy), łatwo się je przygotowuje i wychodzi ich po prostu sporo. W smaku są delikatne, lekkie, bardzo wilgotne i na pewno posmakują także dzieciom, które trudno namówić do jedzenia warzyw. Doskonałe także dla osób na diecie. Na drugi dzień można je po prostu odgrzać. A co[…]

  • Pęczak z dynią, fetą i jarmużem

    Dodano w pon, 26/09/2016 - 9:12

    Pęczak z dynią, fetą i jarmużemPęczak z dynią, fetą i jarmużem (dyniowe pęczotto) to idealne, rozgrzewające danie na jesień. Pęczak to kasza wyjątkowo sycąca i zdrowa. Ugotowana z korzennymi przyprawami i dynią smakuje po prostu wybornie. Lubię przygotowywać pęczak na styl włoskiego risotto (powoli dolewając bulion, aż do wchłonięcia) – tym razem główną rolę zagrał polski cydr, który świetnie połączył się zarówno z pęczakiem, jak i z dynią, a w roli parmezanu wystąpiła słonawa feta. Pycha. Składniki na ok. 3 porcje (lub 4 małe). Pęczak z dynią,[…]

  • Sałatka z bobem i truskawkami

    Dodano w pon, 04/07/2016 - 12:01

    Sałatka z bobem i truskawkamiNa moim talerzu zagościła kolorowa sałatka z bobem i truskawkami. Ta sezonowa pyszność jest doskonała na upalne dni. Świetna też jako lunch do pracy. Bób oraz truskawki stanowią bardzo zgraną parę i choć nie są to typowo sałatkowe składniki, to mile was zaskoczą. Wybierzcie tylko dojrzałe, słodkie truskawki. Samą sałatkę robi się szybko i prosto – nic skomplikowanego. Podaję składniki na dwie duże porcje. Sałatka z bobem i truskawkami: ok. 100 g mieszanki sałat / roszponki / rukoli / szpinaku 1 –[…]

  • Dorada pieczona w papilotach

    Dodano w śr, 08/06/2016 - 12:01

    Dorada pieczona w papilotachDorada pieczona w papilotach to bardzo prosty pomysł na szybki obiad. Ryba pieczona w paczuszce jest wilgotna, lekka i pełna smaku – ponieważ szczelnie zamknięta gotuje się we własnych sokach. Proste dodatki – pomidorki koktajlowe, białe wino, seler naciowy, tymianek doskonale uzupełniają delikatną rybę. Jeśli nie dostaniecie dorad, to w ich zastępstwie świetnie sprawdzą się pstrągi czy małe okonie morskie (labraksy). Przepis na taką doradę był inspirowany przepisem z zagranicznej edycji Masterchefa – proste smaki sprawdzają się zawsze. Dorada pieczona w papilotach:[…]

Strona 1 z 812...Ostatnia »