Dietetyczne frytki beztłuszczoweFrytki lubią dzieci i dorośli, ale smażone na głębokim tłuszczu ziemniaki nie należą do najzdrowszych. Dzisiejszy pomysł zaczerpnięty z zaprzyjaźnionego bloga Dzikowiec od kuchni to sposób nie tylko na zachowanie chrupiących frytek, ale i figury. Frytki light pieczone są w piekarniku bez dodatku tłuszczu, a za chrupiącą skórkę odpowiada kurze białko. Nie smakują identycznie jak te smażone, jednak stanowią ich wspaniały i zdrowy zamiennik. Wbrew powszechnie panującym opiniom ziemniak to wcale nie jałowe warzywo – zawiera on sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, witaminy K, B1, B2, B6 oraz witaminę C.

Składniki:

  • kilka ziemniaków (najlepsze będą odmiany twarde i żółte)
  • 1 białko jaja
  • sól

Przyprawy:

  • papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • tymianek
  • zioła prowansalskie
  • sól ziołowa

Ziemniaki należy obrać i pokroić w słupki lub ćwiartki. Pokrojone ziemniaki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem (w celu pozbycia się nadmiaru skrobii). W dużej misce lekko ubijamy białko wraz z dużą szczyptą soli. Dodajemy przyprawy. Oczywiście mogą być inne niż te zaproponowane w przepisie. Frytki wrzucamy do białka z przyprawami i dokładnie obtaczamy, aby każdy kawałek oblepił się białkiem. Tak przygotowane frytki rozkładamy na blasze do pieczenia i zapiekamy w 180-190ºC. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju ziemniaka, grubości frytek i cech piekarnika, dlatego najlepiej piec je „na oko”. Jednak przybliżony czas to ok. 40-50 minut.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!