Przepisy: Dania z wieprzowiny

  • Świąteczna pieczeń schabowa z żurawiną

    Dodano w pon, 16/12/2013 - 12:01

    Pieczeń schabowa z żurawiną - schab pieczonyNa uroczysty obiad z okazji pierwszego lub drugiego dnia Świąt, warto podać ładnie prezentującą się pieczeń. Schab nadaje się do tego doskonale, ponieważ jest niedrogi i łatwo go przyrządzić. Boczek sprawia, że schab jest wyjątkowo soczysty, a dodatek grzybów i żurawiny nadaje mu niepowtarzalny smak. Schab: 1 – 1,5 kg kawałek schabu 1 łyżka musztardy 1 łyżka oleju czosnkowego Kujawski z ziołami 4-5 ziaren ziela angielskiego 4-5 liści laurowych 200 g wędzonego boczku w plastrach sól pieprz Farsz: 120 g suszonej żurawiny[...]

  • Schab 5-minutowy – domowa wędlina

    Dodano w pt, 06/12/2013 - 12:01

    Schab 5-minutowy - domowa wędlinaSklepowa wędlina napakowana solanką i chemią na pewno nie należy do produktów najzdrowszych. Dzisiejszy wpis, to kolejny po schabie suszonym pomysł na szybką, domową wędlinę. Przepis znalazłam na blogu Patyski, która będąc mamą alergików dba, aby nie jadły one nadmiernej ilości chemii. Schab 5-minutowy urzekł mnie przede wszystkim prostotą przygotowania. Gotujemy go w wodzie z dodatkiem przypraw przez 5 minut, studzimy, a na drugi dzień znów gotujemy 5 minut. To wszystko. Polecam przygotować taką domową wędlinkę na zbliżające się Święta – będzie taniej,[...]

  • Baba ziemniaczana z cukinią

    Dodano w pon, 04/11/2013 - 12:01

    Baba ziemniaczana z cukiniąBaba ziemniaczana lub kartoflana, kartoflak, pyrczok, rejbak, tarciuch, bugaj czy nagus – jak zwał, tak zwał. Kaloryczna, ale pyszna – jako dziecko zaliczałam babkę do ulubionych potraw. W moim rodzinnym domu do dziś jest robiona tradycyjnie – z dużą ilością słoniny i resztkami pieczonego mięsa. Ja przygotowuję wersję lekko odchudzoną – z samym boczkiem (możemy zastąpić wiejską kiełbaską) z dodatkiem cukinii, która nadaje babie ziemniaczanej wilgotności (o możliwości jej dodania wyczytałam na mniammniam.com). Składniki: 1,5 kg ziemniaków (z dużą ilością skrobii) 0,5 kg[...]

  • Gulasz ze schabu

    Dodano w śr, 25/09/2013 - 12:01

    Gulasz ze schabuGulasz ze schabu to danie łatwe, proste – z tanich i dostępnych wszędzie składników. Na nadchodzące chłodne dni będzie jak znalazł – jest bardzo rozgrzewający i sycący. To także alternatywa dla popularnych schabowych. Doskonale pasuje do gotowanej kaszy i ziemniaków. Przygotowując jedną porcję będziemy mieć obiad na nawet trzy dni (odgrzewany zyskuje dodatkowo na smaku) – dzięki temu w pracowite dni ograniczymy do minimum czas spędzony w kuchni. Składniki: 0,8 – 1 kg schabu wieprzowego 2 duże marchewki 2 cebule 1 duża[...]

  • Azjatyckie klopsiki

    Dodano w śr, 18/09/2013 - 12:01

    Azjatyckie klopsiki w sosie hoisinCzęsto mam problem, co zrobić z mięsa mielonego – i tu na ratunek przychodzą kuchnie świata. Orientalne, azjatyckie klopsiki podane na ryżu były strzałem w dziesiątkę! Mają niespotykany smak, a to dzięki glazurze opartej na chińskim sosie hoisin. Sos hoisin (w Polsce spotykany także pod nazwą „sos do kaczki po pekińsku”) można kupić w działach orientalnych hipermarketów, zamówić w internecie lub przygotować samemu. Warto go mieć – mając w zapasie słoik, danie dla ok. 6 osób przygotujemy bardzo szybko. Składniki: ok. 90[...]

  • Schabowe roladki z kapustą i pomidorami

    Dodano w śr, 14/08/2013 - 12:01

    Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidoramiSchabowe roladki z sezonowym farszem z młodej kapusty i pomidorów są bardzo smaczne, lecz niestety nieco pracochłonne. Przepis na nie znalazłam w gazetce „Gotuj krok po kroku” (7/2013). To taki schabowy z kapustą w nowoczesnym wydaniu. Przepięknie się prezentują. Zdecydowanie warto jednak przyrządzić je wcześniej, a obsmażyć przed samym podaniem. Doskonale łączą się z nimi kasza gryczana, kluski śląskie, ziemniaki oraz fasolka szparagowa i buraczki. Danie będzie zdecydowanie smaczniejsze, jeśli polejemy roladki sosem grzybowym – ja niestety nie zdążyłam go przygotować. Składniki:[...]

  • Polędwiczki z sosem porzeczkowym

    Dodano w śr, 07/08/2013 - 12:01

    Polędwiczki z sosem porzeczkowymPolędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które bardzo dobrze łączy się z kwaśnymi owocami. Teraz, gdy mamy wysyp porzeczek – warto wykorzystać odrobinę nie tylko na wypieki, ale i na wspaniałe, owocowe sosy. Polędwiczki z sosem porzeczkowym to danie sezonowe, eleganckie i bardzo proste do przyrządzenia. Słodko-kwaśny sos nadaje mięsu zdecydowanego charakteru i sprawia, że ma niepowtarzalny smak. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki listków rozmarynu (najlepiej świeżego) 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu[...]

Strona 2 z 5123...Ostatnia »