Przepisy: Dania z wieprzowiny

  • Placki z zielonego groszku ze słodkim sosem chili

    Dodano w pon, 29/09/2014 - 12:01

    Placki z zielonego groszku ze słodkim sosem chili to propozycja śniadaniowa lub lunchowa. Robi się je bardzo prosto, a w smaku są przepyszne. To danie pełne kontrastów – słodki groszek, słony boczek, orzeźwiający jogurt i ostro-słodki sos chili świetnie ze sobą współgrają. Do tego placuszki fajnie prezentują się na talerzu, dlatego miło będzie z nimi zacząć dzień. Inspiracją były pankejki z książki Sophie Michell. Składniki na 12 sztuk: ok. 60 g świeżego groszku w strąkach (1 garść) 150 g mrożonego groszku (1[...]

  • Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

    Dodano w śr, 13/08/2014 - 12:01

    Papryka faszerowana mięsem i ryżemFaszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na letni obiad. Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Mięso z nadzienia jest wyjątkowo wilgotne, ponieważ cały czas zbiera soki z papryki. Pieczarki i pietruszka nadają smaku, a dzięki ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków. Mnie kolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia. Składniki: ok. 6 papryk podobnej wielkości 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 5 dużych pieczarek 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u  mnie karkówka) 2 łyżki bułki[...]

  • Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu

    Dodano w pt, 04/07/2014 - 12:01

    Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzuPolędwiczki to jedne z moich ulubionych rodzajów mięs. Są delikatne i szybkie do przyrządzenia. Do tego zawsze elegancko się prezentują. Idealne na wykwintną kolację. Tym razem przyrządziłam je w sosie z zielonego pieprzu. Smakowały świetnie. Podałam je z puddingami yorkshire, na które przepis podałam w poprzednim wpisie. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu: 2 polędwiczki wieprzowe 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 2 cebule szalotki 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (125 ml) 1/2 szklanki śmietany 18[...]

  • Hiszpańska carbonara

    Dodano w pon, 26/05/2014 - 12:01

    Hiszpańska carbonara - makaron z chorizoUwielbiam włoską carbonarę - to jeden z moich ulubionych makaronów. W książce Jamiego Olivera znalazłam jej zupełnie inną odmianę. Hiszpańska carbonara z oryginałem nie ma wiele wspólnego – po prostu włoskie składniki zamieniono na typowo hiszpańskie. Jak zwał, tak zwał – makaron z chorizo po prostu musi świetnie smakować. I tak było. Przyjemnie ostry od chili, paprykowy od chorizo, orzeźwiający od cytryny, ziołowy od rozmarynu. Danie typowo męskie, każdy facet będzie zadowolony (ostre dziewczyny także!). Na pewno ją jeszcze powtórzę, bo robi się ją[...]

  • Karkówka w sosie z pietruszkowymi kluskami śląskimi

    Dodano w pon, 10/03/2014 - 12:01

    Karkówka w sosie z kluskami śląskimiKarkówka w sosie własnym to klasyk w wielu polskich domach. Oprócz tłuczonych ziemniaków najlepiej smakuje z tradycyjnymi kluskami śląskimi (u mnie w domu mówimy na nie po prostu pyzy z dziurką). Ja tym razem dodałam do klusek świeżą natkę pietruszki, która nadała im ciekawszego smaku. Prosty sos, mimo że na zdjęciach nie wygląda najlepiej, łączy kluseczki i soczyste, mięciutkie mięso w dobrze skomponowaną całość. Polecam podawać z buraczkami lub modrą kapustą. Karkówka w sosie: ok. 0,5 kg chudej karkówki 4 ziarna ziela angielskiego[...]

Strona 2 z 8123...Ostatnia »