Przepisy: Dania z wieprzowiny

  • Schabowe roladki z kapustą i pomidorami

    Dodano w śr, 14/08/2013 - 12:01

    Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidoramiSchabowe roladki z sezonowym farszem z młodej kapusty i pomidorów są bardzo smaczne, lecz niestety nieco pracochłonne. Przepis na nie znalazłam w gazetce „Gotuj krok po kroku” (7/2013). To taki schabowy z kapustą w nowoczesnym wydaniu. Przepięknie się prezentują. Zdecydowanie warto jednak przyrządzić je wcześniej, a obsmażyć przed samym podaniem. Doskonale łączą się z nimi kasza gryczana, kluski śląskie, ziemniaki oraz fasolka szparagowa i buraczki. Danie będzie zdecydowanie smaczniejsze, jeśli polejemy roladki sosem grzybowym – ja niestety nie zdążyłam go przygotować. Składniki:[...]

  • Polędwiczki z sosem porzeczkowym

    Dodano w śr, 07/08/2013 - 12:01

    Polędwiczki z sosem porzeczkowymPolędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które bardzo dobrze łączy się z kwaśnymi owocami. Teraz, gdy mamy wysyp porzeczek – warto wykorzystać odrobinę nie tylko na wypieki, ale i na wspaniałe, owocowe sosy. Polędwiczki z sosem porzeczkowym to danie sezonowe, eleganckie i bardzo proste do przyrządzenia. Słodko-kwaśny sos nadaje mięsu zdecydowanego charakteru i sprawia, że ma niepowtarzalny smak. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki listków rozmarynu (najlepiej świeżego) 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu[...]

  • Faszerowane pomidory na zielonej łące

    Dodano w pon, 01/07/2013 - 12:01

    Faszerowane pomidory na zielonej łąceFaszerowane pomidory są doskonałym letnim daniem obiadowym. Szczególnie w sezonie, kiedy ich smak jest najlepszy. Mięso, którym nadziane są pomidory, jest dzięki nim wilgotne i soczyste, a zielona łąka z liści sałaty sprawia, że do dania nie potrzeba już żadnych dodatków. Składniki: 8 średnich pomidorów podobnej wielkości 500 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 100 g ugotowanego ryżu (1 torebka) 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku 1 jajko 1 ząbek czosnku pół cebuli mały pęczek natki pietruszki 8 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz[...]

  • Spaghetti carbonara

    Dodano w pt, 28/06/2013 - 12:02

    Spaghetti carbonaraSpaghetti carbonara to włoski klasyk. Danie proste, smaczne i sycące. W swoim podstawym przepisie zawiera tylko 5 składników: makaron, jajka, bekon, parmezan (lub pecorino) i świeżo zmielony, czarny pieprz. Danie poza Włochami stało się tak lubiane, że dziś mamy niezliczone wersje tej potrawy. Najbardziej popularne jest dodawanie do carbonary śmietany i czosnku (dodatki popularne zarówno w Europie jak i Stanach), ale spotykane są także wersje z oliwą z oliwek, jogurtem, masłem, cebulą, groszkiem, pieczarkami, brokułami i ziołami – głównie bazylią i tymiankiem.[...]

  • Pulpeciki w sosie koperkowym

    Dodano w pon, 10/06/2013 - 12:01

    Pulpeciki w sosie koperkowym - babcine pulpetyPulpeciki w sosie koperkowym (klopsiki) to chyba jedna z potraw, która pojawia się w każdym tradycyjnym, polskim domu. Najlepsze są te babcine – dlatego przepis pochodzi od babci. Zastanawiało mnie czemu jej pulpety są zawsze mięciutkie i jednocześnie się nie rozpadają. Teraz wiem, że muszą być wrzucane surowe, pojedynczo, wprost na malutkie bąbelki wrzątku. Dzięki temu zachowają kształt i będą wprost rozpływały się w ustach. Smak pulpecików koperkowych przypomina mi dzieciństwo i chętnie będę do nich często wracać. To także doskonałe danie[...]

  • Pieczeń schabowa z jajkiem

    Dodano w czw, 28/03/2013 - 12:02

    Pieczeń schabowa z jajkiemSchab jest dość tani i prosty do przyrządzenia, dlatego chętnie pieczemy właśnie ten rodzaj mięsa. Doskonale sprawdza się, gdy przyjmujemy dużą ilość osób – pieczeń schabowa będzie doskonała na wszelkie rodzinne święta. Jako, że zbliża się Wielkanoc proponuję schab nadziewany jajkiem. Jego zaletą jest to, że na gorąco będzie stanowił syte danie obiadowe, a na zimno, cienko pokrojony, świetnie nada się jako wędlina na kanapki. Składniki: 1 kg – 1,5 kg schabu bez kości 3 ząbki czosnku ok. 1/3 kostki masła 4-5[...]

  • Schab suszony – domowa wędlina

    Dodano w pon, 18/03/2013 - 12:07

    Schab suszony dojrzewającyWędliny dojrzewające takie jak szynka parmeńska z Włoch czy Serrano z Hiszpanii znane są na całym świecie.  Jak się okazuje nie musimy wydawać na nie kosmicznych kwot, ponieważ podobny wyrób możemy przygotować w warunkach domowych. Do suszenia schabu podchodziłam z rezerwą – „jak to? nie zepsuje się? nie spleśnieje?” Zaryzykowałam i efekt jest fantastyczny! Schab cały aż pachnie przyprawami. Świetnie pasuje do ciemnego pieczywa. Czas przygotowania to 12 dni (prawdziwa lekcja cierpliwości!), dlatego jeśli chcemy przygotować domową wędlinę na Święta, musimy się[...]

Strona 2 z 4123...Ostatnia »