Przepisy: Dania z wieprzowiny

  • Gulasz ze schabu

    Dodano w śr, 25/09/2013 - 12:01

    Gulasz ze schabuGulasz ze schabu to danie łatwe, proste – z tanich i dostępnych wszędzie składników. Na nadchodzące chłodne dni będzie jak znalazł – jest bardzo rozgrzewający i sycący. To także alternatywa dla popularnych schabowych. Doskonale pasuje do gotowanej kaszy i ziemniaków. Przygotowując jedną porcję będziemy mieć obiad na nawet trzy dni (odgrzewany zyskuje dodatkowo na smaku) – dzięki temu w pracowite dni ograniczymy do minimum czas spędzony w kuchni. Składniki: 0,8 – 1 kg schabu wieprzowego 2 duże marchewki 2 cebule 1 duża[...]

  • Azjatyckie klopsiki

    Dodano w śr, 18/09/2013 - 12:01

    Azjatyckie klopsiki w sosie hoisinCzęsto mam problem, co zrobić z mięsa mielonego – i tu na ratunek przychodzą kuchnie świata. Orientalne, azjatyckie klopsiki podane na ryżu były strzałem w dziesiątkę! Mają niespotykany smak, a to dzięki glazurze opartej na chińskim sosie hoisin. Sos hoisin (w Polsce spotykany także pod nazwą „sos do kaczki po pekińsku”) można kupić w działach orientalnych hipermarketów, zamówić w internecie lub przygotować samemu. Warto go mieć – mając w zapasie słoik, danie dla ok. 6 osób przygotujemy bardzo szybko. Składniki: ok. 90[...]

  • Schabowe roladki z kapustą i pomidorami

    Dodano w śr, 14/08/2013 - 12:01

    Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidoramiSchabowe roladki z sezonowym farszem z młodej kapusty i pomidorów są bardzo smaczne, lecz niestety nieco pracochłonne. Przepis na nie znalazłam w gazetce „Gotuj krok po kroku” (7/2013). To taki schabowy z kapustą w nowoczesnym wydaniu. Przepięknie się prezentują. Zdecydowanie warto jednak przyrządzić je wcześniej, a obsmażyć przed samym podaniem. Doskonale łączą się z nimi kasza gryczana, kluski śląskie, ziemniaki oraz fasolka szparagowa i buraczki. Danie będzie zdecydowanie smaczniejsze, jeśli polejemy roladki sosem grzybowym – ja niestety nie zdążyłam go przygotować. Składniki:[...]

  • Polędwiczki z sosem porzeczkowym

    Dodano w śr, 07/08/2013 - 12:01

    Polędwiczki z sosem porzeczkowymPolędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które bardzo dobrze łączy się z kwaśnymi owocami. Teraz, gdy mamy wysyp porzeczek – warto wykorzystać odrobinę nie tylko na wypieki, ale i na wspaniałe, owocowe sosy. Polędwiczki z sosem porzeczkowym to danie sezonowe, eleganckie i bardzo proste do przyrządzenia. Słodko-kwaśny sos nadaje mięsu zdecydowanego charakteru i sprawia, że ma niepowtarzalny smak. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki listków rozmarynu (najlepiej świeżego) 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu[...]

  • Faszerowane pomidory na zielonej łące

    Dodano w pon, 01/07/2013 - 12:01

    Faszerowane pomidory na zielonej łąceFaszerowane pomidory są doskonałym letnim daniem obiadowym. Szczególnie w sezonie, kiedy ich smak jest najlepszy. Mięso, którym nadziane są pomidory, jest dzięki nim wilgotne i soczyste, a zielona łąka z liści sałaty sprawia, że do dania nie potrzeba już żadnych dodatków. Składniki: 8 średnich pomidorów podobnej wielkości 500 g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 100 g ugotowanego ryżu (1 torebka) 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku 1 jajko 1 ząbek czosnku pół cebuli mały pęczek natki pietruszki 8 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz[...]

  • Spaghetti carbonara

    Dodano w pt, 28/06/2013 - 12:02

    Spaghetti carbonaraSpaghetti carbonara to włoski klasyk. Danie proste, smaczne i sycące. W swoim podstawym przepisie zawiera tylko 5 składników: makaron, jajka, bekon, parmezan (lub pecorino) i świeżo zmielony, czarny pieprz. Danie poza Włochami stało się tak lubiane, że dziś mamy niezliczone wersje tej potrawy. Najbardziej popularne jest dodawanie do carbonary śmietany i czosnku (dodatki popularne zarówno w Europie jak i Stanach), ale spotykane są także wersje z oliwą z oliwek, jogurtem, masłem, cebulą, groszkiem, pieczarkami, brokułami i ziołami – głównie bazylią i tymiankiem.[...]

  • Pulpeciki w sosie koperkowym

    Dodano w pon, 10/06/2013 - 12:01

    Pulpeciki w sosie koperkowym - babcine pulpetyPulpeciki w sosie koperkowym (klopsiki) to chyba jedna z potraw, która pojawia się w każdym tradycyjnym, polskim domu. Najlepsze są te babcine – dlatego przepis pochodzi od babci. Zastanawiało mnie czemu jej pulpety są zawsze mięciutkie i jednocześnie się nie rozpadają. Teraz wiem, że muszą być wrzucane surowe, pojedynczo, wprost na malutkie bąbelki wrzątku. Dzięki temu zachowają kształt i będą wprost rozpływały się w ustach. Smak pulpecików koperkowych przypomina mi dzieciństwo i chętnie będę do nich często wracać. To także doskonałe danie[...]

Strona 2 z 5123...Ostatnia »