Przepisy: Dania z wieprzowiny

  • Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu

    Dodano w pt, 04/07/2014 - 12:01

    Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzuPolędwiczki to jedne z moich ulubionych rodzajów mięs. Są delikatne i szybkie do przyrządzenia. Do tego zawsze elegancko się prezentują. Idealne na wykwintną kolację. Tym razem przyrządziłam je w sosie z zielonego pieprzu. Smakowały świetnie. Podałam je z puddingami yorkshire, na które przepis podałam w poprzednim wpisie. Polędwiczki w sosie z zielonego pieprzu: 2 polędwiczki wieprzowe 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 2 cebule szalotki 1 duży ząbek czosnku 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (125 ml) 1/2 szklanki śmietany 18[...]

  • Hiszpańska carbonara

    Dodano w pon, 26/05/2014 - 12:01

    Hiszpańska carbonara - makaron z chorizoUwielbiam włoską carbonarę - to jeden z moich ulubionych makaronów. W książce Jamiego Olivera znalazłam jej zupełnie inną odmianę. Hiszpańska carbonara z oryginałem nie ma wiele wspólnego – po prostu włoskie składniki zamieniono na typowo hiszpańskie. Jak zwał, tak zwał – makaron z chorizo po prostu musi świetnie smakować. I tak było. Przyjemnie ostry od chili, paprykowy od chorizo, orzeźwiający od cytryny, ziołowy od rozmarynu. Danie typowo męskie, każdy facet będzie zadowolony (ostre dziewczyny także!). Na pewno ją jeszcze powtórzę, bo robi się ją[...]

  • Karkówka w sosie z pietruszkowymi kluskami śląskimi

    Dodano w pon, 10/03/2014 - 12:01

    Karkówka w sosie z kluskami śląskimiKarkówka w sosie własnym to klasyk w wielu polskich domach. Oprócz tłuczonych ziemniaków najlepiej smakuje z tradycyjnymi kluskami śląskimi (u mnie w domu mówimy na nie po prostu pyzy z dziurką). Ja tym razem dodałam do klusek świeżą natkę pietruszki, która nadała im ciekawszego smaku. Prosty sos, mimo że na zdjęciach nie wygląda najlepiej, łączy kluseczki i soczyste, mięciutkie mięso w dobrze skomponowaną całość. Polecam podawać z buraczkami lub modrą kapustą. Karkówka w sosie: ok. 0,5 kg chudej karkówki 4 ziarna ziela angielskiego[...]

  • Kotlety w sosie miodowo-czosnkowym

    Dodano w pon, 06/01/2014 - 12:01

    Kotlety w sosie miodowo-czosnkowymMam dla Was świetną alternatywę dla nieco nudnych już kotletów schabowych / z piersi kurczaka. Okazało się, że aromatyczna panierka i słodko-słony czosnkowy sos są gwarancją udanego obiadu. Tak nam smakowały, że stały się u nas hitem. Całość przygotujemy w niecałe 30 minut. Kotlety w sosie miodowo-czosnkowym najlepiej smakują podawane z ryżem, makaronem lub pieczonymi warzywami. Przepis powstał na bazie sosu znalezionego na nlrockrecipes.com. Składniki: ok. 6 kotletów (schabowych lub z piersi kurczaka/indyka – takich jakie lubicie najbardziej) 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki[...]

  • Świąteczna pieczeń schabowa z żurawiną

    Dodano w pon, 16/12/2013 - 12:01

    Pieczeń schabowa z żurawiną - schab pieczonyNa uroczysty obiad z okazji pierwszego lub drugiego dnia Świąt, warto podać ładnie prezentującą się pieczeń. Schab nadaje się do tego doskonale, ponieważ jest niedrogi i łatwo go przyrządzić. Boczek sprawia, że schab jest wyjątkowo soczysty, a dodatek grzybów i żurawiny nadaje mu niepowtarzalny smak. Schab: 1 – 1,5 kg kawałek schabu 1 łyżka musztardy 1 łyżka oleju czosnkowego Kujawski z ziołami 4-5 ziaren ziela angielskiego 4-5 liści laurowych 200 g wędzonego boczku w plastrach sól pieprz Farsz: 120 g suszonej żurawiny[...]

  • Schab 5-minutowy – domowa wędlina

    Dodano w pt, 06/12/2013 - 12:01

    Schab 5-minutowy - domowa wędlinaSklepowa wędlina napakowana solanką i chemią na pewno nie należy do produktów najzdrowszych. Dzisiejszy wpis, to kolejny po schabie suszonym pomysł na szybką, domową wędlinę. Przepis znalazłam na blogu Patyski, która będąc mamą alergików dba, aby nie jadły one nadmiernej ilości chemii. Schab 5-minutowy urzekł mnie przede wszystkim prostotą przygotowania. Gotujemy go w wodzie z dodatkiem przypraw przez 5 minut, studzimy, a na drugi dzień znów gotujemy 5 minut. To wszystko. Polecam przygotować taką domową wędlinkę na zbliżające się Święta – będzie taniej,[...]

  • Baba ziemniaczana z cukinią

    Dodano w pon, 04/11/2013 - 12:01

    Baba ziemniaczana z cukiniąBaba ziemniaczana lub kartoflana, kartoflak, pyrczok, rejbak, tarciuch, bugaj czy nagus – jak zwał, tak zwał. Kaloryczna, ale pyszna – jako dziecko zaliczałam babkę do ulubionych potraw. W moim rodzinnym domu do dziś jest robiona tradycyjnie – z dużą ilością słoniny i resztkami pieczonego mięsa. Ja przygotowuję wersję lekko odchudzoną – z samym boczkiem (możemy zastąpić wiejską kiełbaską) z dodatkiem cukinii, która nadaje babie ziemniaczanej wilgotności (o możliwości jej dodania wyczytałam na mniammniam.com). Składniki: 1,5 kg ziemniaków (z dużą ilością skrobii) 0,5 kg[...]

Strona 1 z 5123...Ostatnia »