Przepisy: Dania z wieprzowiny

  • Karkówka z grilla – najlepsza marynata

    Dodano w pt, 29/04/2016 - 2:00

    Karkówka z grilla - najlepsza marynataNadchodzi sezon grillowy – a na grilla, jak powszechnie wiadomo – najlepsza jest karkówka. Karczek z grilla będzie wyśmienity, gdy zostaną spełnione trzy warunki: po pierwsze musimy nabyć mięso dobrej jakości, po drugie mięso powinno mieć sporo czasu na zamarynowanie (najlepiej całą noc), a po trzecie – marynata musi być prawidłowo przygotowana. Dobra marynata na karkówkę z grilla powinna zawierać kwas (np. sok z cytrusów, ocet lub wino) – który zmiękcza mięso, tłuszcz (np. olej lub oliwę) – który zakonserwuje mięso i[...]

  • Pieczona fasolka

    Dodano w pon, 29/02/2016 - 12:10

    Pieczona fasolkaPieczona fasolka jest bardzo popularna w krajach anglosaskich. U nas króluje gotowana fasolka po bretońsku z mięsną wkładką. Ta jest bardzo do niej podobna – tyle, że pieczona. Przygotowywałam ją razem z mamą, która jest mistrzynią wszelkich fasolek. Czy była dobra? Powiem Wam, że każdy kto jej spróbował brał dokładkę. Danie proste, lecz pyszne i sycące. Zdjęcia prosto z gara – nie było czasu na sesję – każdy chciał ją jeść. Pieczona fasolka: 400 g – 500 g fasoli piękny Jaś 300[...]

  • Wielkanocny klops z jajkiem

    Dodano w wt, 19/01/2016 - 7:00

    Wielkanocny klops (pieczeń rzymska)Klops z jajkiem (znany także jako pieczeń rzymska) to przepis mojej mamy. Wilgotny, aromatyczny – doskonały na ciepło i na zimno! Pamiętam go z dzieciństwa, z wielkanocnego stołu. Jako 3-4 letnia dziewczynka z zaciekawieniem na niego patrzyłam i próbowałam pojąć „co robi w środku jajko?”. Gdy nie przyszło mi do głowy żadne sensowne rozwiązanie, zapytałam mamy „mamo, a skąd wzięło się jajko w paszteciku?”. Ta z rozbawieniem rzekła, że to pasztecik ze świnki, która jadła same jajka. Cóż, ja w to uwierzyłam[...]

  • Polędwiczka w sosie cydrowym

    Dodano w pt, 08/01/2016 - 12:01

    Polędwiczka w sosie cydrowym (jabłkowym)Polędwiczka w sosie cydrowym (jabłkowym) to danie szybkie, proste, pyszne i w bardzo polskim stylu. Sos na bazie cydru i tłoczonego soku jabłkowego wyjątkowo przypadł mi do gustu. Bardzo lubię polędwiczki – ich delikatne mięso jest wyjątkowo chude i rozpływa się w ustach. Gotowanie w sosie zapewnia im wilgotność. Szczególnie polecam użyć do dania soku świeżo wyciśniętego lub tłoczonego (tłoczony sok jabłkowy można już kupić niemal wszędzie) – jest zdrowszy i ma zupełnie inny smak od tego przezroczystego z kartonu. Do polędwiczek[...]

  • Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku

    Dodano w śr, 23/09/2015 - 12:01

    Polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniakuPolędwiczki wieprzowe w sosie na bazie koniaku to danie eleganckie, a jednocześnie szybkie i nieskomplikowane w przygotowaniu. Zrobiłam je z myślą o swoim mężu, ponieważ lubi on palony smak mocnych, leżakujących alkoholi. Koniak sprawdził się w sosie świetnie – nie dominuje, lecz działa jak przyprawa – sprawia, że sos śmietanowy zyskuje głęboki smak. Oczywiście alkohol wyparowuje podczas gotowania, więc nie musimy obawiać się podawania dania kierowcom. Polędwiczki w sosie najlepiej podać z ziemniakami (gotowanymi, puree lub pieczonymi) oraz ulubionymi warzywami (fasola, brokuły,[...]

Strona 1 z 1012...Ostatnia »