Kategorie

Orientalne smaki

Bulgogi z mięsem mielonym

Bulgogi z mielonej wołowiny

Bulgogi z mielonej wołowiny to bardzo luźna interpretacja na temat koreańskiego bulgogi. Tradycyjnie przyrządza je się z bardzo cienko pokrojonej, a następnie smażonej polędwicy lub innego kawałka szlachetnej wołowiny. Użycie mielonego mięsa to niemal profanacja, a już na pewno inne danie….

Czytaj dalej
Kurczak jalfrezi

Kurczak Jalfrezi

Kurczak Jalfrezi to najprostsza wersja pomidorowego curry z kurczaka w hinduskim stylu. Najczęściej do jego przygotowania używa się papryki, choć można użyć także innych warzyw np. kalafiora, ugotowanych ziemniaków czy fasoli. Jest to danie proste w przygotowaniu, aromatyczne i świetnie…

Czytaj dalej
Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami

Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami

Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami to klasyczne danie serwowane w wielu chińskich i tajskich restauracjach. Ja je wprost uwielbiam. Połączenie mięciutkiego, wołowego mięsa, smażonej papryki, słonawego sosu ostrygowego i chrupiących nerkowców jest po prostu genialne. Jeśli lubicie ostre jedzenie,…

Czytaj dalej
Kedgeree - jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby

Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby

Kedgeree (czyt. kedżeri) to jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby i ryżu wywodząca się z Indii, a rozpropagowana w Anglii. Możemy do niego użyć w zasadzie dowolnej wędzonej ryby – ja tym razem użyłam wędzonego filetu pstrąga i ryby maślanej (brytyjska…

Czytaj dalej
Mięsne kofty (kebaby) z pistacjami i żurawiną

Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną

Greckie kofty, czy arabskie kebaby są do siebie dość podobne. To aromatycznie przyprawione mięso (najczęściej jagnięce) nabite na szpikulce i upieczone na grillu. Inspirując się kuchniami świata możemy mieć na obiad coś innego niż zwykle. Nie oszukujmy się – taki…

Czytaj dalej
Steki z indyka z sambal oelek

Steki z indyka z sambal oelek

Steki z indyka z sambal oelek – czyli filet z indyka w ostrym wydaniu. Danie zainspirowane książką „One pot stop”, gdzie właśnie ostry sos chilli połączony został z syropem klonowym. Ja zdecydowałam się na sambal oelek – gęstą, indonezyjską pastę…

Czytaj dalej
Makrela w teriyaki

Makrela w teriyaki

Makrela to jedna z najzdrowszych (i do tego najtańszych!) ryb. Jest dość tłusta, dlatego w odświeżającym teriyaki smakuje wprost genialnie. Już jej nieduży kawałek sprawia, że mamy poczucie najedzenia. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu, jeśli zaś go kupujemy – postawmy na…

Czytaj dalej
Bakłażany w pomidorowym sosie curry

Bakłażany w pomidorowym sosie curry

Zajrzałam do lodówki i od razu w oczy rzuciły mi się dwa bakłażany, które już od tygodnia czekały na swoją kolej i nie mogły się doczekać, aż coś z nich przygotuję. Tak już mam, że zawsze wybieram ładne warzywa, mięsa,…

Czytaj dalej
Tażin z wołowiny

Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu

W Święta zazwyczaj rządzą wieprzowe i drobiowe pieczenie. Nie każdy jednak za takimi przysmakami przepada. Dla pragnących nieco orientu proponuję świąteczny tażin z wołowiny. Tażin to potrawa marokańska. Jest to gulasz z dodatkiem suszonych owoców i charakterystycznych dla tej kuchni…

Czytaj dalej
Warzywne curry z bakłażana, batata i jarmużu

Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem

Gdy robi się chłodniej, uwielbiam ciepłe, rozgrzewające dania. Proste, warzywne curry z mnóstwem warzyw nie tylko wspaniale rozgrzewa nas od środka, ale też pozytywnie nastraja kolorami. Tym razem postawiłam na jesienne kolory i warzywa łatwo dostępne w sezonie. Syto, smacznie,…

Czytaj dalej
Zamknij