Czekoladowa PavlovaTort Pavlovej to beza udekorowana bitą śmietaną i owocami, która powstała na cześć wspaniałej, rosyjskiej primabaleriny. Zazwyczaj tort przygotowuje się ze świeżymi truskawkami, malinami, marakują, kiwi lub brzoskwiniami. Dziś proponuję bezę czekoladową (można oczywiście zrezygnować z kakao i czekolady – uzyskamy białą wersję) z malinami (oczywiście możecie użyć truskawek lub innych owoców) wg przepisu mojej ukochanej Nigelli Lawson. Deser niezwykle prosty jednak połączenie chrupiącej bezy, aksamitnej śmietany i słodkich owoców działa na każde zmysły. To także kolejny pomysł na niewykorzystane białka.

Składniki:

  • 6 białek jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka octu
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 500 ml śmietany do ubicia
  • 500 g malin
  • 2-3 łyżki grubo startej czekolady

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli – piana musi być naprawdę gęsta, nie może wypadać po odwróceniu naczynia. Powoli dodajemy cukier, następnie kakao, ocet i startą czekoladę. Ciasto wlewamy do tortownicy (ok. 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i temperaturę zmniejszamy do 150ºC. Pieczemy 60-75 minut. Kiedy ciasto zacznie pękać – to znaczy, że jest gotowe. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę natomiast ubijamy i układamy na wierzchu całkowicie ostudzonej bezy. Posypujemy malinami i dekorujemy grubo startą czekoladą. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!