Czekoladowy tort Pavlovej

Czekoladowa PavlovaTort Pavlovej to beza udekorowana bitą śmietaną i owocami, która powstała na cześć wspaniałej, rosyjskiej primabaleriny. Zazwyczaj tort przygotowuje się ze świeżymi truskawkami, malinami, marakują, kiwi lub brzoskwiniami. Dziś proponuję bezę czekoladową (można oczywiście zrezygnować z kakao i czekolady – uzyskamy białą wersję) z malinami (oczywiście możecie użyć truskawek lub innych owoców) wg przepisu mojej ukochanej Nigelli Lawson. Deser niezwykle prosty jednak połączenie chrupiącej bezy, aksamitnej śmietany i słodkich owoców działa na każde zmysły. To także kolejny pomysł na niewykorzystane białka.

Składniki:

  • 6 białek jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka octu
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 500 ml śmietany do ubicia
  • 500 g malin
  • 2-3 łyżki grubo startej czekolady

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli – piana musi być naprawdę gęsta, nie może wypadać po odwróceniu naczynia. Powoli dodajemy cukier, następnie kakao, ocet i startą czekoladę. Ciasto wlewamy do tortownicy (ok. 22-24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i temperaturę zmniejszamy do 150ºC. Pieczemy 60-75 minut. Kiedy ciasto zacznie pękać – to znaczy, że jest gotowe. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia. Śmietanę natomiast ubijamy i układamy na wierzchu całkowicie ostudzonej bezy. Posypujemy malinami i dekorujemy grubo startą czekoladą. Przed podaniem schładzamy w lodówce.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

10 Odpowiedzi na Czekoladowy tort Pavlovej

  1. Klaudia napisał/a:

    Świetny! bardzo słodko się prezentuje

  2. Dzikowiec napisał/a:

    Strasznie kuszące ciasto! Zachwytów nie ma końca!

  3. wiosenka27 napisał/a:

    Robiłam kiedyś tradycyjną ale niezbyt mi smakowała a czekoladowę chętnie bym spróbowała:)

  4. karmel-itka napisał/a:

    takiej wersji jeszcze nie widziałam.
    i chyba nawet bardziej bym tej chciała kawałek… mniaam!

  5. Patyska napisał/a:

    Uroczy, wygląda niezwykle smakowicie.

  6. Samantha napisał/a:

    Imponujacy, wyszedł świetnie, bo z bezą to różnie bywa, pozdrawiam :)

  7. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Gdyby taki tort znalazłby się gdzieś koło mnie, to zniknąłby z prędkością światła :-)

  8. mopswkuchni napisał/a:

    Muszę spróbować, choć obawiam się, że mi beza tak nie wyrośnie…

  9. Natalia napisał/a:

    Samantho, Mopsiku – beza rzeczywiście czasem nie wychodzi – ważne, żeby mocno ubić białka i dość długą ją „suszyć” w piekarniku :) Jeśli boicie się, że nie wyrośnie – podobno można w sklepach internetowych kupić tzw. winian potasu – to środek spulchniający białka, używany na co dzień w USA, zamiast proszku do pieczenia. Ale warto wierzyć we własne umiejętności, trzymam kciuki za bezy :)

  10. ella napisał/a:

    bajka z tysiąca i jednej nocy ::)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)