Czekoladowe naleśniki z masparpone i truskawkamiCzekoladowe naleśniki z truskawkami i mascarpone są raczej typowo deserowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby stały się słodkim śniadaniem, kolacją lub podwieczorkiem. Podczas smażenia w całej kuchni wspaniale pachnie czekoladą, a smakują po prostu cudownie. Polubi je każdy czekoladożerca. Gdy sezon na truskawki się skończy, czekoladowe naleśniki możemy przygotować z bananami.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki (150g)
  • 1 szklanka mleka  (250ml)
  • pół tabliczki deserowej lub gorzkiej czekolady (50g)
  • 1 czubata łyżka masła
  • szczypta soli
  • ok. 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 400 g świeżych truskawek (można zastąpić bananami)
  • opcjonalnie: mięta do przybrania

Masło roztapiamy wraz z czekoladą w kąpieli wodnej (na parze) lub na małej mocy w mikrofalówce. Miksujemy jajka wraz ze szczyptą soli. Dodajemy mleko, stopioną i przestudzoną czekoladę, a na końcu miksujemy z mąką. Odstawiamy ciasto na 30 minut do odpoczęcia. Na patelni rozgrzewamy olej – w ilości ok. 1 łyżeczki, którą najlepiej rozprowadzić pędzelkiem po całej patelni. Przed samym smażeniem wlewamy do ciasta wodę gazowaną – ok.  1/2 szklanki. Ciasto nabieramy łyżką wazową, wlewamy na patelnię, podnosimy ją i powoli kręcąc rozprowadzamy ciasto po całym dnie – im cieńsze naleśniki tym lepsze. Stawiamy na ogień i smażymy ok. 1 minutę (aż na wierzchu zaczną pojawiać się bąbelki). Naleśnik przekręcamy łopatką na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 30 sek. Potem, ponownie wlewamy olej i smażymy następne sztuki.

Serek mascarpone należy wymieszać z cukrem pudrem. Truskawki kroimy na plasterki.  Każdy naleśnik smarujemy serkiem i układamy na wierzchu truskawki. Składamy naleśniki na pół, a następnie ponownie na pół. Naleśniki czekoladowe dekorujemy miętą.

Czekoladowe naleśniki z masparpone i truskawkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!