Czekoladowe babeczki – ulubione ciastka Gordona Ramsaya

Czekoladowe babeczki - ulubione ciastka Gordona RamsayaCzekoladowe babeczki to boskie ciastka typu „lava cake” z płynną czekoladą w środku. Wskazywane są przez autora, Gordona Ramsaya, jako jego ulubiony przepis. Nie tylko jego! To zdecydowanie najlepszy poprawiacz humoru. Mój mąż wyspecjalizował się w ich robieniu i zdarza mi się dostać od niego taką czekoladową niespodziankę. Są idealne na walentynki lub deser po kolacji we dwoje – składniki są na dwie porcje. Jeśli nie mamy nikogo z kim moglibyśmy dzielić się czekoladową rozkoszą – tym lepiej – będzie więcej dla nas ; ).

Składniki:

  • 50 g masła (+ dodatkowo do wysmarowania foremek)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao do wysmarowania foremek
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru pudru (mniej niż pół szklanki)
  • 50 g mąki pszennej (ok. 1/3 szklanki)

Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Kokilki lub foremki (o średnicy ok. 7,5 cm) smarujemy masłem i wysypujemy kaka0. W kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę z masłem. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia na 10 minut. Jajko, żółtko i cukier miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo czekoladę. Przesiewamy mąkę i mieszamy całość łyżką. Przelewamy do foremek, pieczemy przez 12-14 minut. Od razu podajemy.

Podobnie wyglądają ciastka ekstremalnie czekoladowe – mają jednak dużo więcej czekolady przez co są cięższe, bardziej sycące i nieco wytrawniejsze w smaku.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

45 Odpowiedzi na Czekoladowe babeczki – ulubione ciastka Gordona Ramsaya

  1. pat napisał/a:

    czy mizna ciasto przygotowac 2 godziny wczesniej i dopiero wstawic do piekarnika jak przyjda goscie?

    • Natalia napisał/a:

      Myślę, że można (nie są to suflety, nie rosną i nie potrzebują świeżo ubitej piany), jednak wyjęte z lodówki mogą potrzebować chwilę dłuższego pieczenia

  2. Agata napisał/a:

    Jakie zachwycające! Zdjęcie jest tak apetyczne, że powala. ;)

  3. Gotuj z Cukiereczkiem napisał/a:

    Pięknie wyglądają :) Mięta wspaniale je zdobi :p

  4. Maggie napisał/a:

    To chyba moja ulubiona wersja…

  5. Dzikowiec napisał/a:

    Ojej, aż ślinka cieknie!!!

  6. Ania napisał/a:

    cudowne zdjęcia!:) normalnie ślinotoku dostałam:P

  7. Viola napisał/a:

    a ile czekolady trzeba dać dać i jakiej?

  8. Patyska napisał/a:

    Pyszniutkie zdjęcie, pyszniutkie ciacha :)

  9. Samantha napisał/a:

    Zdecydowanie na poprawienie humoru ! Bardzo smakowite ! :)

  10. wiosenka27 napisał/a:

    Widziałam je kiedyś u Ewy Wachowicz i miałam wielką ochotę zrobić. Cudownie wyglądają:)

  11. Chocoholiczka napisał/a:

    Piękne! I też moje ulubione… :)

  12. KucharzyTrzech napisał/a:

    lał… czekoladowa poezja!

  13. kuchennefascynacje napisał/a:

    Cudowna czekolada wypływająca z środka :)

  14. Łasuch w kuchni napisał/a:

    To ja zjem jedną duuuuużą porcję :-D Z nikim się nie podzielę :-D to dopiero sposób na świętowanie walentynek :-D

  15. Aurora napisał/a:

    Cudeńka przez DUŻE „C” :D

  16. kuchenny bałagan napisał/a:

    coś czuję, że te ciastka mają szansę stać się moimi ulubionymi ciachami :)

  17. Dusia napisał/a:

    Sory, ale nie bardzo rozumiem. Mieszamy wszystkie składniki razem i pieczemy. To skąd ta czekolada w środku? Czy wymieszana z mąką nadaje się do jedzenia?

    • Natalia napisał/a:

      Powiedziałabym, że nawet bardzo się nadaje ;) To trochę tak jak z krwistą wołowiną – ma inną konsystencję, ale nie jest surowa – jest ciepła w środku. Podobnie z ciastkami typu lava cake – ciasto na zewnątrz jest wypieczone, ciasto w środku płynne, ale już nie surowe. Mąki jest bardzo mało, taką ilość bezpiecznie dodajemy także do sosów i zup. Ważne, aby takie ciastka nie zawierały spulchniaczy.

  18. gin napisał/a:

    Wspaniale wygląda ten półpłynny środek :)

  19. veggie napisał/a:

    Pefrekcyjne, z pewnością trzeba sporo wyczucia, aby w środku miały tę wspaniałą konsystencję :-)

  20. umyjszpinak napisał/a:

    Piękne i na pewno przepyszne!

  21. rany, jakie to musi być dobre! :)

  22. Ervisha napisał/a:

    Prawdziwe czekoladowe cudo :D

  23. 3 cytryny napisał/a:

    Wyglądają tak pięknie, że mam ochotę ugryźć monitor!

  24. chocoholic napisał/a:

    ile porcji wychodzi z takiej ilosci skladnikow?

  25. kasia napisał/a:

    czy moge zastapic kokilki takimi małymi silikonowymi foremkami do muffinek? wyglądają baaaardzo apetycznie;) pewnie dzisiaj zrobię;)

  26. Rybeczka napisał/a:

    Czy mozna czekolade gorzką zastąpić np.nutella? Czy ktoś próbował i ile jej dać??

  27. Rybeczka napisał/a:

    I jeszcze jedno pytanie. Oby na pewno piec w 160 stopniach do 14 min? bo mi wlasnie mija juz 15 min i nawet nie zastygło ciasto.

    • Natalia napisał/a:

      Piekarniki różnią się między sobą nieraz może zajść potrzeba piec dłużej 2 minuty – jednak jeśli będziemy piec za długo desery nie będą płynne w środku – a wtedy są najlepsze

    • Natalia napisał/a:

      Aha i czas pieczenia dla puddingów nutellowych to temp. 180°C – 15-16 minut z termoobiegiem lub 18-20 minut bez

  28. paula napisał/a:

    Witam, będę robic w formie do muffinek,o mniejszej średnicy, mam takie pytanie techniczne, ciasto wlac do zapełnienia formy na wysokosci 3/4,czy do polowy czy jak? :) z góry dziekuje za odpowiedz

  29. monika napisał/a:

    Zrobiłam przed chwilą, podałam z gałką lodów śmietankowych oraz z odrobiną sosu z malin własnej roboty.
    Po kolacji robię jeszcze raz:)
    PYSZNE !!!

  30. Sandra napisał/a:

    Najlepsze fondue jakie kiedykolwiek robiłam! Są pyszne

  31. Sandra napisał/a:

    Zdecydowanie mój ulubiony i sprawdzony przepis, babeczki są przepyszne!!!

  32. J666 napisał/a:

    Wysypujemy kakao. Słowo kakao nie odmienia się

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)