Czekoladowa śliwka – prawdziwa poezja smaku

Większość z nas ma swoje popisowe danie, na które czeka cała rodzina i znajomi. Popisowym ciastem mojej mamy jest bez wątpienia ciasto czekoladowa śliwka, nawiązująca do słynnych śliwek w czekoladzie. Nie jest to najszybsze ciasto śliwkowe, wymaga trochę nakładu pracy (trzeba przygotować 3 warstwy), ale naprawdę warto przełamać się i zrobić coś wyjątkowego. Ciasto czekoladowa śliwka - śliwka w czekoladziePołączenie delikatnego kremu wraz ze śliwkami w czekoladzie jest idealne. Placek uświetni każde przyjęcie. Do tej pory przepis był pilnie strzeżony… ;)

Czekoladowa śliwka biszkopt:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 5 jajek
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladowa śliwka – krem:

  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki proszku budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła lub 250 g margaryny (1 kostka)

Czekoladowa śliwka – góra:

  • 150 g gorzkiej czekolady (1,5 tabliczki)
  • 100 g masła
  • 400 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek

Śliwki zalewamy na 30 minut bardzo gorącą wodą. Następnie pieczemy biszkopt: 5 białek ubijamy, a gdy zaczną zmieniać kolor na biały dosypujemy powoli niepełną szklankę cukru. Ubijamy, aż białka będą lśniące. Stopniowo dodajemy 5 żółtek (po jednym), a następnie 4 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, kakao i na końcu proszek do pieczenia. Wylewamy na sporą, prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia np. 36×25 cm. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut, a najlepiej do „suchego patyczka”, ponieważ przepieczone ciasto będzie zbyt suche.

Krem: 2 łyżki proszku budyniowego oraz 2 łyżki mąki pszennej należy wymieszać w rondelku i dodać odrobinę mleka. Wymieszać i stopniowo cienką strużką wlewać pozostałe mleko, energicznie mieszając – tak aby nie było grudek. Dodajemy cukier i na wolnym ogniu gotujemy, ciągle mieszając, bardzo gęsty budyń. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kostkę miękkiego masła lub ewentualnie margaryny (200 / 250 g) rozcieramy, dodając po łyżce zimnego budyniu. Krem wykładamy na biszkopt.

Wierzch: Śliwki odsączamy, kroimy na mniejsze części i układamy na kremie. Czekoladę i pozostałe 100 g masła roztapiamy na małej mocy w mikrofali lub w kąpieli wodnej (w misce nad garnkiem z gotującą się wodą), mieszamy, przestudzamy i polewamy śliwki. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, aż krem stężeje, a czekolada zastygnie.

Wskazówki od mamy: Aby przygotowanie było sprawne i szybkie należy w kolejności: wyjąć masło (do masy) z lodówki, namoczyć śliwki, ugotować budyń, upiec ciasto pamiętając, że jest naturalnie wilgotne i nie można go przesuszyć. Przed dodaniem budyniu masło utrzeć na puszysto. Gotowe ciasto zafoliować i schłodzić, najlepsze jest na drugi dzień.

Ciasto czekoladowa śliwka - śliwka w czekoladzie


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

48 Odpowiedzi na Czekoladowa śliwka – prawdziwa poezja smaku

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Fajnie, że udało Ci się zdobyć pilnie strzeżony przepis :) Wygląda po prostu wspaniale!!!

  2. whiness napisał/a:

    Wygląda obłędnie :) Uwielbiałam śliwki w czekoladzie… Takie ciasto to musi być rarytas.

  3. KucharzyTrzech napisał/a:

    Ukłony zatem dla Mamy za udostępnienie przepisu! To musi być cudowne ciasto!

  4. Ania napisał/a:

    pysznie wygląda:) wielki plus za zdobycie przepisu, nie każdy chce się dzielić swoimi tajnymi recepturami:)

  5. Majana napisał/a:

    Długo mnie nie musisz namawiac na tę pysznosć :)
    Wspaniałe ciacho!:)

  6. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Cieszę się więc, ze jednak przepis znalazł się na blogu, bo gdyby był strzeżony, to nigdy byśmy się o nim nie dowiedzieli :-D

  7. Samantha napisał/a:

    Gratulacje dla mamy, wspaniały przepis i przepyszne ciasto ! Pozdrawiam :)

  8. ugotujmyto.pl napisał/a:

    Po prostu…. wspaniałe :) !

  9. Ewa napisał/a:

    To ja, mama. Aby przygotowanie było sprawne i szybkie należy w kolejności wyjąć masło/margarynę (do masy) z lodówki, namoczyć śliwki, ugotować budyń, upiec ciasto pamiętając, że jest naturalnie wilgotne i nie można go wysuszyć. Przed dodaniem budyniu masło/margarynę utrzeć na puszysto. Gotowe zafoliować i schłodzić, najlepsze jest na drugi dzień. Sukces gwarantowany! Zachwyt gości też!

  10. janitta napisał/a:

    Wygląda genialnie ;)

  11. Patyska napisał/a:

    Musi być cudowne… A mama zezwoliła na publikację? ;)

  12. Doceniam,że zamieściłaś tu ten przepis. Bardzo mi się spodobał i zapisuję :)

  13. Nie jstem pewna czy ja mam jakieś danie popisowe…w dobie pinterestu ciągle coś mi wpada w oko, no i oczywiście chodząc po blogach kulinarnych już mam sporą listę dań do zrobienia, także żadko je powtarzam. Twoja czekoladowa śliwka jak najbardziej jest na liście :)

  14. gin napisał/a:

    Skoro już wykradłaś rodzinny sekret, koniecznie zapisuję do wypróbowania – taka wiedza tajemna nie może się zmarnować :)

  15. wygląda niesamowicie, jak z luksusowej cukierni :)

  16. Pastelle napisał/a:

    Nie ma innej opcji, muszę zapisać… Wygląda wspaniale.

  17. Gojda napisał/a:

    witam serdecznie !!! Ciasto prezentuje sie cudnie !!! Mam podstawowe pytanie : kostka margaryny w jakiej ilosci – 250g ??? pozdrawiam serdecznie, wspanialy blog !!!

    • Natalia napisał/a:

      Tak, standardowa kostka 250g :) Tylko do przepisu będzie jedna cała kostka i dodatkowe pół do czekolady (margarynę do czekolady można zastąpić także masłem)

  18. nikita napisał/a:

    Prawdziwa poezja smaku – piekłam już kilka razy i każdy kogo poczęstowałam chciał przepis . Tak więc „czekoladowa śliwka ” Twojej mamy idzie w „świat ” Brawo za przepis :)

  19. ula napisał/a:

    Witam Cię ponownie Natalio upiekłam z przepisu twojej mamy ” czekoladowa śliwkę” wyszła super wszystkim bardzo smakowało no i oczywiście wszyscy wzięli przepis bardzo dziękuje Tobie i twojej mamie. Mam pytanko chciałam upiec drożdżowe ze śliwkami i czy zamiast kruszonki mogę polać po ostudzeniu cytrynowym lukrem ciekawa jestem twojej opinii pozdrawiam.

    • Natalia napisał/a:

      Przekazałam mamie jest bardzo szczęśliwa :)

      Jeśli chodzi o drożdżowe to ja zamiast lukru przygotowałabym krem – zrobiony tak jak domowy budyń na żółtkach, ale z dodatkiem mielonych migdałów – doskonale się będzie łączył z śliwkami

  20. ula napisał/a:

    Fajna propozycja tylko nie bardzo wiem czy kremik na ciasto i na to śliwki i upiec czy na upieczone ciasto ze śliwkami wyłożyć krem ? proszę Cię o poradę i z góry dziękuję bo jutro chciałam upiec , mam wolny weekend pierwszy od dwóch tygodni ale nie lubię leniuchować dlatego to ciasto pozdrawiam

  21. el.ka napisał/a:

    To ciasto jest rewelacyjne. Ja je jadłam wykonane przez Mamę Ewę i nie tylko…przepis poszedł w świat. Teraz sama spróbuję zrobić je na święta. Pozdrawiam.

  22. Tolo napisał/a:

    Przepis wykonany. Kompozycja wspaniała. Następnym razem zmniejszę ilość cukru i stosunek budyniu do margaryny na korzyść budyniu. Blog wspaniały, wiele przepisów zostało sprawdzonych.

  23. Kinga napisał/a:

    Spora blaszka.. A można znać chociaż przybliżone wymiary? 40×25 cm nie będzie za duża?

  24. Małgośka napisał/a:

    czy warto dodać do wody w której namaczamy śliwki troszkę alkoholu?

  25. Lenka napisał/a:

    Pysznie wygląda:) Mam pytanie o rozmiar blachy?

  26. Sylwester napisał/a:

    Witam .Czy mozna czymś nasączyć biszkopt

  27. Sylwester napisał/a:

    Zrobiłem czekoladowa śliwke.W smaku bardzo dobre.Ale polewa czekoladowa wyszła mi twarda,przy krojeniu wgniatala sie w krem budyniowy.Czy ta polewa ma być taka?Proporcje polewy zrobione według przepisu.Czekolada o zawartości 70% cacao , maslo 82% tłuszczu.Mozna prosić o mała podpowiedź. Pozdrawiam.

  28. Emi napisał/a:

    Witaj wlasnie wstawilam ciacho do lodówki i juz sie nie mogę doczekac jak będzie smakować :) jak będzie to pewnie zaserwuje je na swieta pozdrawiam :)

  29. Monka napisał/a:

    Pyszne ciastko, będę do niego często wracać :) :)

  30. Ania napisał/a:

    Wspaniałe ciasto !!!!

  31. Sonata napisał/a:

    Zrobiłam ciasto po raz drugi. W smaku jest rewelacyjne!

    Przed pierwsza proba mialam nastepujace watpliwosci:
    1) czy ciasto jak sie upiecze, trzeba od razu wyjac z piekarnika, czy trzymac w goracym lub uchylonym? – postanowilam zaryzykowac, wyjelam od razu. Ciasto opadlo, ale dzieki temu zmiescillo sie w blaszce wraz z kolejnymi warstwami i stworzyla sie taka jakby miseczka na krem
    2) czy czekoladowa polewa moze byc goraca, bo mi sie troche spieszylo – wylalam ja na sliwki jakies 10 min po rozpusczeniu wszystkich skladnikow i nic sie z ciastem nie stalo :)

    Dla debiutantow podpowiem jesczcze ze krem zawsze byl dla mnei wyzwaniem, ale moja tajemnica, odkryta czasochlonna metoda prob i bledow – to zeby oprocz dokladnego dlugiego ubicia masla, ubic tez w oddzielnej misce sam gesty budyn. Dopiero potem zmiksowac dwa skladniki razem.

  32. anna napisał/a:

    Ja zrobiłam to ciasto w wersji dla dorosłych i zamiast śliwki moczyć w wodzie, namoczyłam je w rumie dzień wcześniej. Śliwki pochłonęły szklankę rumu, a dzięki temu ciasto zyskało dodatkowy smak, ale to już kwestia gustu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)